Prezes ZUS skarży liderów Związkowej Alternatywy przed sądem karnym

[2022-09-17 12:39:27]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa poinformował, że prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Gertruda Uścińska złożyła oskarżenia do sądu karnego przeciwko przewodniczącemu związku, Piotrowi Szumlewiczowi i liderce Związkowej Alternatywy w ZUS, Ilonie Garczyńskiej. Prezes ZUS zarzuca związkowcom zniesławienie, czyli odnosi się do art. 212 Kodeksu karnego.

Zdecydowana większość zarzutów ze strony prezes ZUS dotyczy nagłaśniania przez liderów Związkowej Alternatywy łamania praw pracowniczych i związkowych. Kilka tygodni wcześniej w oparciu o te same materiały Uścińska wniosła pozwy do sądu cywilnego przeciwko działaczom związku.

Związkowcy podkreślają, że prezes ZUS od wielu miesięcy dyskryminuje ich związek. Argumentują, że najpierw wbrew ustawie o rozwiązywaniu sporów zbiorowych Uścińska odmówiła wejścia z nimi w spór zbiorowy na tle płacowym, potem kwestionowała istnienie związku, aż wreszcie zwolniła dyscyplinarnie Ilonę Garczyńską.

Zdaniem związkowców bulwersujący w sprawie jest fakt, że wszystkie pozwy są finansowane z środków Zakładu, a więc prezes ZUS wydaje pieniądze publiczne na swoją prywatną wojnę z niezależnymi związkami zawodowymi. Władze związku deklarują, że Związkowa Alternatywa nie pozwoli się zastraszyć, a we wszystkich procesach będzie wnioskować o oddalenie spraw. Związek prowadzi też zbiórkę na pokrycie kosztów procesów: https://zrzutka.pl/xcnd84

A.M.

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

31 stycznia:

1801 - Urodził się Piotr Ściegienny, ksiądz, działacz niepodległościowy i radykalny przywódca chłopski, socjalista utopijny.

1834 - Wojska polskie wyruszyły do Sabaudii celem wsparcia tamtejszego powstania przeciwko absolutyzmowi.

1867 - Zmarł Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1892 - We Lwowie rozpoczął swe obrady I Kongres Socjalno-Demokratycznej Partii w Galicji.

1902 - Urodziła się Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona ekonomisty Gunnara Myrdala.

1926 - Początek Zjazdu Kół Młodzieży Towarzystwa Uniwersytetu Robotniczego, który podjął uchwałę o powołaniu Organizacji Młodzieżowy TUR (OM TUR).

1937 - Początek obrad ostatniego przed wojną, XXIV Kongresu PPS w Radomiu; postulat utworzenia Polskiej Republiki Socjalistycznej z uspołecznionymi środkami produkcji i planową gospodarką; uznanie sanacji za formę faszyzmu.

1946 - Mord 30 chłopów białoruskich w lesie koło miejscowości Puchały Stare na Podlasiu, dokonany przez oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego pod dowództwem Romualda Rajsa (ps. „Bury”).

2005 - W Warszawie zmarł Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

2011 - Międzynarodówka Socjalistyczna zdecydowała o wykluczeniu ze swoich szeregów rządzącej Egiptem Partii Narodowo-Demokratycznej.

2015 - Sergio Mattarella został po raz pierwszy wybrany przez zgromadzenie elektorów na urząd prezydenta Włoch.