Prezes ZUS skarży liderów Związkowej Alternatywy przed sądem karnym

[2022-09-17 12:39:27]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa poinformował, że prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Gertruda Uścińska złożyła oskarżenia do sądu karnego przeciwko przewodniczącemu związku, Piotrowi Szumlewiczowi i liderce Związkowej Alternatywy w ZUS, Ilonie Garczyńskiej. Prezes ZUS zarzuca związkowcom zniesławienie, czyli odnosi się do art. 212 Kodeksu karnego.

Zdecydowana większość zarzutów ze strony prezes ZUS dotyczy nagłaśniania przez liderów Związkowej Alternatywy łamania praw pracowniczych i związkowych. Kilka tygodni wcześniej w oparciu o te same materiały Uścińska wniosła pozwy do sądu cywilnego przeciwko działaczom związku.

Związkowcy podkreślają, że prezes ZUS od wielu miesięcy dyskryminuje ich związek. Argumentują, że najpierw wbrew ustawie o rozwiązywaniu sporów zbiorowych Uścińska odmówiła wejścia z nimi w spór zbiorowy na tle płacowym, potem kwestionowała istnienie związku, aż wreszcie zwolniła dyscyplinarnie Ilonę Garczyńską.

Zdaniem związkowców bulwersujący w sprawie jest fakt, że wszystkie pozwy są finansowane z środków Zakładu, a więc prezes ZUS wydaje pieniądze publiczne na swoją prywatną wojnę z niezależnymi związkami zawodowymi. Władze związku deklarują, że Związkowa Alternatywa nie pozwoli się zastraszyć, a we wszystkich procesach będzie wnioskować o oddalenie spraw. Związek prowadzi też zbiórkę na pokrycie kosztów procesów: https://zrzutka.pl/xcnd84

A.M.

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

5 października:

1855 - Urodził się Eugene V. Debs, amerykański działacz socjalistyczny i związkowy; kilka razy kandydował w wyborach prezydenckich.

1882 - Urodził się Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu

1929 - W Warszawie policja rozpędziła pochód OM TUR zorganizowany z okazji Dnia Młodzieży Robotniczej.

1945 - Hollywoodzki Czarny Piątek: Półroczny strajk dekoratorów filmowych kończy się krwawymi starciami z policją.

1949 - Polska uznała Chińską Republikę Ludową i nawiązała z nią stosunki dyplomatyczne.

1988 - Gen. Pinochet przegrał referendum ws. dalszego sprawowania urzędu prezydenta Chile.