Wspólne posiedzenie rad krajowych Nowej Lewicy i partii Razem

[2022-10-03 09:39:46]

W dniu 2 października 2022 roku odbyło się posiedzenie Rady Krajowej Nowej Lewicy oraz rady krajowej partii Razem. Podsumowano etapy współpracy między obiema partiami oraz oceniono, że współpracę programową, strategiczną i wyborczą należy kontynuować. Jak czytamy w uchwale Rady Krajowej Nowej Lewicy z dnia 2 października 2022 r. w sprawie strategicznej współpracy Nowej Lewicy i partii Razem, obydwie partie uważają, że rząd Prawa i Sprawiedliwości pogrążył się w wewnętrznych walkach skapitulował przed strategicznym rozwiązaniem problemów drożyzny, kryzysu energetycznego i biedy coraz częściej grożącą polskim rodzinom. Ciągle problemem pozostaje również zdemolowany wymiar sprawiedliwości, którego skutki oznczają wywołało największy w historii i irracjonalny konflikt z Unią Europejską. Powoduje to, że Polska traci olbrzymie środki finansowe na Krajowy Plan Odbudowy. Prawo i Sprawiedliwość, zdaniem obydwu partii lewicowych, przyczyniło się również do masowych zgonów w czasie pandemii COVID-19. Ponadto, nieudolna władza nadal atakuje prawa kobiet i pogrąża się w ośmieszających ją ideologicznych obsesjach.
Obie partie lewicowe życzą społeczeństwu, aby ten rozdział w polskiej historii zbliżył się ku końcowi, do czego okazję stwarzają wybory w 2023 roku. Konieczne jest dlatego przekserowanie Polski, by stała się nowoczesnym europejskim państwem dobrobytu - sprawiedliwym społecznie, świeckim oraz szanującym prawa człowieka. Zdaniem przedstawicieli obu partii, Tych zmian tych nie wprowadzą jednak ani twardogłowi konserwatyści, ani gospodarczy liberałowie. Gwarantem prawdziwych zmian może być tylko silna, podmiotowa i niezależna Lewica.
W trakcie obrad podkreślano sukces, jakim był powrót lewicy, trzy lata temu, do parlamentu. Dzięki temu w polskim krajobrazie politycznym możliwe jest znowu współistnienie postępowych i prospołecznych poglądów w polskiej polityce. Wśród celów obecnej lewicowej polityki parlamentarnej obydwie partie proponują budowę mieszkań czynszowych, zwiększanie płac w sektorze publicznym, prawo kobiet do przerywania ciąży oraz urealnienie rozdziału kościoła od państwa.
Na 10 grudnia 2022 r. zwołano wspólną konwencję programową Nowej Lewicy i partii Razem., która ma być kluczowa dla programu wyborczego w wyborach parlamentarnych 2023 roku.

Tomasz Rysz

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 listopada:

1786 - Kodeks karny dla Toskanii - "Leopoldina" - zniósł jako pierwszy karę śmierci oraz wszelkie kary cielesne i hańbiące.

1906 - Ukazał się pierwszy numer "Robotnika" (przy zachowanej starej numeracji) PPS-Frakcji Rewolucyjnej. Odtąd obie PPS wydają pisma "Robotnik".

1964 - W Warszawie zmarła Natalia Gąsiorowska-Grabowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1970 - Uchwalono lewicową konstytucję Ludowo-Demokratycznej Republiki Jemenu.

1988 - Miała miejsce debata telewizyjna Lech Wałęsa - Alfred Miodowicz.

1999 - "Bitwa o Seattle" - masowe demonstracje przeciwko szczytowi Światowej Organizacji Handlu stały się symbolicznym początkiem ruchu alterglobalistycznego.

2014 - Sprawujący urząd prezydenta w latach 2005-10 Tabaré Vázquez wygrał po raz drugi wybory prezydenckie w Urugwaju.

2017 - Katrín Jakobsdóttir (VG) objęła urząd premiera Islandii.