PPS w Bloku Lewicy, Rozenek z list KO i konwencja NL w Łodzi

[2022-12-14 11:09:31]

Wedle ostatnich doniesień medialnych Andrzej Rozenek, wiceprzewodniczący Centralnego Komitetu Wykonawczego Polskiej Partii Socjalistycznej, a wcześniej członek m.in. Ruchu Palikota i Sojuszu Lewicy Demokratycznej oraz dziennikarz "NIE" może porzucić swą obecną partię i wystartować z list Koalicji Obywatelskiej. Dogadana z Donaldem Tuskiem ma być również podobno senatorka Gabriela Stanecka-Morawska, która podobnie jak Andrzej Rozenek, również opuściła wcześniej Nową Lewicę (frakcja "Wiosna") na rzecz PPS.
Z drugiej strony oddala się perspektywa jednej wspólnej listy całej obecnej opozycji parlamentarnej poza Konfederacją. W terenie coraz częstsze spotkania organizują koła PSL i przedstawiciele Polski 2050 Szymona Hołowni. W przypadku obu tych ugrupowań, wspólna lista wyborcza jest coraz bardziej prawdopodobna.
Coraz mniej prawdopodobna jest natomiast wspólna lista Nowej Lewicy/Razem z Koalicją Obywatelską. Wynika to między innymi z dużej ilości podmiotów, które byłyby uwikłane w budowę wspólnej listy wyborczej, a co za tym idzie, konieczność wystartowania kandydatów wielu mniejszych podmiotów na odległych miejscach list wyborczych.
Do koalicji Nowej Lewicy/Razem chce ponownie dołączyć PPS. Zarząd partii i przewodniczący Wojciech Konieczny wyraził chęć "utrzymania jak najlepszych stosunków" z koalicyjnym klubem poselskim Nowej Lewicy oraz chęć ułożenia wspólnych list wyborczych. W podobnym tonie, w trakcie konwencji Nowej Lewicy w Łodzi wypowiadali się Magdalena Biejat i Włodzimierz Czarzasty.

Tomasz Rysz

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

31 stycznia:

1801 - Urodził się Piotr Ściegienny, ksiądz, działacz niepodległościowy i radykalny przywódca chłopski, socjalista utopijny.

1834 - Wojska polskie wyruszyły do Sabaudii celem wsparcia tamtejszego powstania przeciwko absolutyzmowi.

1867 - Zmarł Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1892 - We Lwowie rozpoczął swe obrady I Kongres Socjalno-Demokratycznej Partii w Galicji.

1902 - Urodziła się Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona ekonomisty Gunnara Myrdala.

1926 - Początek Zjazdu Kół Młodzieży Towarzystwa Uniwersytetu Robotniczego, który podjął uchwałę o powołaniu Organizacji Młodzieżowy TUR (OM TUR).

1937 - Początek obrad ostatniego przed wojną, XXIV Kongresu PPS w Radomiu; postulat utworzenia Polskiej Republiki Socjalistycznej z uspołecznionymi środkami produkcji i planową gospodarką; uznanie sanacji za formę faszyzmu.

1946 - Mord 30 chłopów białoruskich w lesie koło miejscowości Puchały Stare na Podlasiu, dokonany przez oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego pod dowództwem Romualda Rajsa (ps. „Bury”).

2005 - W Warszawie zmarł Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

2011 - Międzynarodówka Socjalistyczna zdecydowała o wykluczeniu ze swoich szeregów rządzącej Egiptem Partii Narodowo-Demokratycznej.

2015 - Sergio Mattarella został po raz pierwszy wybrany przez zgromadzenie elektorów na urząd prezydenta Włoch.