Kuba: Wizyta kongresmenów z USA

[2022-12-21 09:32:10]

9 grudnia trzej amerykańscy kongresmeni z Partii Demokratycznej Mark Pocan (WI), Troy Carter (LA) i James McGovern (MA) złożyli wizytę w Hawanie. Zostali przyjęci przez prezydenta Miguela Díaza-Canela. Rozmawiali także kubańskimi parlamentarzystami oraz studentami z USA, studiującymi na Kubie medycynę.

Podczas spotkania ze Zgromadzeniem Narodowym Kuby McGovern podkreślił potrzebę usunięcia Kuby z listy państw sponsorujących terroryzm, zniesienia embarga i zwiększenia współpracy w kwestiach będących przedmiotem wspólnego zainteresowania.

Należy podkreślić, że prezydent Joe Biden ma prawo usunąć Kubę z listy państwowych sponsorów terroryzmu i cofnąć wiele sankcji z czasów Donalda Trumpa. Dotąd jednak tego nie uczynił.

cc, wch

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

23 kwietnia:

1890 - W Białej Krakowskiej (dziś dzielnica Bielska-Białej) doszło do demonstracji robotniczej. W wyniku starć z żandarmerią zginęło 11 osób.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.