Posiedzenie zarządu Porozumienia Socjalistów

[2023-01-07 22:47:18]

5 stycznia odbyło się pierwsze po Walnym Zgromadzeniu posiedzenie zarządu Porozumienia Socjalistów. Wybrano Prezydium Zarządu w składzie: dr Andrzej Ziemski – prezes, Kazimierz Treger – wiceprezes, Czesław Kulesza – sekretarz generalny, Zbigniew Dymke – skarbnik oraz członkowie zarządu – Jan Herman, dr Marta Kościelecka i Piotr Lewandowski.

Podczas zebrania omówiono wstępny plan działania stowarzyszenia w okresie najbliższej kadencji. Na pierwszy plan wysuwają się: kontynuacja wydawania i rozwoju kwartalnika „Przegląd Socjalistyczny”, działania integracyjne obejmujące szerokie środowiska lewicy socjalistycznej, szczególnie przed zbliżającymi się wyborami parlamentarnymi, podjęcie idei organizacji Muzeum Niepodległościowego Ruchu Socjalistycznego a także rozszerzenie działalności i współpracy z innymi środowiskami i ugrupowaniami polskiej lewicy.

Aktualnie Porozumienie Socjalistów liczy kilkudziesięciu członków, ma zasięg ogólnokrajowy. Kontynuuje tradycje i dorobek założonego w roku 2004 Stowarzyszenia Ruch Społeczny „Praca-Pokój-Sprawiedliwość”. Na czele Stowarzyszenia stoi 7-osobowy zarząd i komisja rewizyjna. Istotną rolę doradczą i inspirującą pełni Rada Koordynacyjna w skład której wchodzą przedstawiciele różnych środowisk lewicy socjalistycznej, grono naukowców, działacze społeczni.

ps

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

31 stycznia:

1801 - Urodził się Piotr Ściegienny, ksiądz, działacz niepodległościowy i radykalny przywódca chłopski, socjalista utopijny.

1834 - Wojska polskie wyruszyły do Sabaudii celem wsparcia tamtejszego powstania przeciwko absolutyzmowi.

1867 - Zmarł Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1892 - We Lwowie rozpoczął swe obrady I Kongres Socjalno-Demokratycznej Partii w Galicji.

1902 - Urodziła się Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona ekonomisty Gunnara Myrdala.

1926 - Początek Zjazdu Kół Młodzieży Towarzystwa Uniwersytetu Robotniczego, który podjął uchwałę o powołaniu Organizacji Młodzieżowy TUR (OM TUR).

1937 - Początek obrad ostatniego przed wojną, XXIV Kongresu PPS w Radomiu; postulat utworzenia Polskiej Republiki Socjalistycznej z uspołecznionymi środkami produkcji i planową gospodarką; uznanie sanacji za formę faszyzmu.

1946 - Mord 30 chłopów białoruskich w lesie koło miejscowości Puchały Stare na Podlasiu, dokonany przez oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego pod dowództwem Romualda Rajsa (ps. „Bury”).

2005 - W Warszawie zmarł Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

2011 - Międzynarodówka Socjalistyczna zdecydowała o wykluczeniu ze swoich szeregów rządzącej Egiptem Partii Narodowo-Demokratycznej.

2015 - Sergio Mattarella został po raz pierwszy wybrany przez zgromadzenie elektorów na urząd prezydenta Włoch.