Nowa Zelandia: Jacinda Ardern odchodzi

[2023-01-19 15:17:53]

19 stycznia premier Jacinda Ardern ogłosiła dzisiaj swoją dymisję po ponad latach pełnienia tej funkcji. Swoją decyzję argumentuje brakiem energii do sprawowania funkcji.

Odchodzę, ponieważ z taką uprzywilejowaną rolą wiąże się też odpowiedzialność. Odpowiedzialność by wiedzieć kiedy jest się odpowiednią osobą by przewodzić, ale również kiedy się nią nie jest. Wiem z czym wiąże się ta praca. Wiem też, że nie mam już po prostu wystarczająco dużo energii by ją sprawować” – stwierdziła.

Jestem człowiekiem, tak jak wszyscy politycy. Dajemy z siebie wszystko tak długo, jak jesteśmy w stanie. Później przychodzi na nas czas. I dla mnie ten czas właśnie nadszedł” - dodała.

Jednocześnie premier ogłosiła, że 14 października tego roku odbędą się wybory. Przestanie ona pełnić tę funkcję najpóźniej 7 lutego, ale do wyborów pozostanie nadal członkinią parlamentu. Jej partia jeszcze w styczniu wybierze nowego lidera.

Ardern została premier Nowej Zelandii w 2017 r. gdy miała 37 lat, stając się najmłodszą szefową rządu w historii kraju.

To było najbardziej satysfakcjonujące pięć i pół roku mojego życia. Musieliśmy się też mierzyć z wyzwaniami m.in. z problemami mieszkaniowymi, ubóstwem wśród dzieci i zmianami klimatu. Stawiliśmy również czoła zamachom terrorystycznym w kraju, dużej katastrofie naturalnej, globalnej pandemii i kryzysowi ekonomicznemu” - podsumowała Ardern. Nawiązała w ten sposób do pandemii Covid-19, zamachu terrorystycznego na dwa meczety w miejscowości Christchurch oraz erupcji wulkanu na White Island (Whakaari) w 2019 r.

Mam nadzieję, że zostawiam Nową Zelandię z wiarą, że można być jednocześnie miłym i silnym, empatycznym i decyzyjnym, optymistycznym i skupionym. I że można być swoim własnym przywódcą – takim, który wie, kiedy nadszedł czas by odejść.

Premier Ardern była przewodniczącą centrolewicowej Partii Pracy, którą w 2020 r. poprowadziła do dużego zwycięstwa w wyborach.

Przez długi czas poparcie dla jej rządów było na rekordowym poziomie, co sprawiło, że w Nowej Zelandii zaczęto mówić o „Jacindamanii”. Ostatnio jednak poparcie dla niej oraz Partii Pracy zaczęło maleć w związku z pogarszającą się sytuacją gospodarczą w kraju. Ardern twierdzi jednak, że nie to spowodowało jej odejście.

Według najnowszego sondażu obecnie największe szanse na zwycięstwo w wyborach ma centroprawicowa koalicja. Pomimo tego Ardern z optymizmem patrzy na nadchodzące wybory.

Nie uważam, że nie możemy wygrać następnych wyborów. Wierzę, że możemy i wygramy - podkreśliła

ea, wch

fot. Wikimedia Commons

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

31 stycznia:

1801 - Urodził się Piotr Ściegienny, ksiądz, działacz niepodległościowy i radykalny przywódca chłopski, socjalista utopijny.

1834 - Wojska polskie wyruszyły do Sabaudii celem wsparcia tamtejszego powstania przeciwko absolutyzmowi.

1867 - Zmarł Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1892 - We Lwowie rozpoczął swe obrady I Kongres Socjalno-Demokratycznej Partii w Galicji.

1902 - Urodziła się Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona ekonomisty Gunnara Myrdala.

1926 - Początek Zjazdu Kół Młodzieży Towarzystwa Uniwersytetu Robotniczego, który podjął uchwałę o powołaniu Organizacji Młodzieżowy TUR (OM TUR).

1937 - Początek obrad ostatniego przed wojną, XXIV Kongresu PPS w Radomiu; postulat utworzenia Polskiej Republiki Socjalistycznej z uspołecznionymi środkami produkcji i planową gospodarką; uznanie sanacji za formę faszyzmu.

1946 - Mord 30 chłopów białoruskich w lesie koło miejscowości Puchały Stare na Podlasiu, dokonany przez oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego pod dowództwem Romualda Rajsa (ps. „Bury”).

2005 - W Warszawie zmarł Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

2011 - Międzynarodówka Socjalistyczna zdecydowała o wykluczeniu ze swoich szeregów rządzącej Egiptem Partii Narodowo-Demokratycznej.

2015 - Sergio Mattarella został po raz pierwszy wybrany przez zgromadzenie elektorów na urząd prezydenta Włoch.