Po rozpadzie koalicji z udziałem FPK i LCR komuniści tradycyjnie poparli Partię Socjalistyczną, zaś LCR i alterglobaliści robią wszystko, by przypadkiem nie poprzeć kadydatki Lutte Ovriere.
Liga Rewolucyjnych Komunistów, Partia Radykalnej Lewicy oraz Ruch Republikański i Obywatelski chcą jednoczyć lewicę popierając Royal, która z lewicą ma niewiele wspólnego. Skończmy z z dogmatem "mniejszego zła", które powinno obowiązywać ewentualnie w czasie drugiej tury wyborów. Ww. partie (razem z trockistami i partią chłopską) powinny albo wystawić jednego własnego kandydata albo razem z Zielonymi i PS wybrać kogoś, kogo w wyścigu o fotel prezydenta mogłyby poprzeć wszystkie partie lewicowe. I żeby nie była to Royal.
To jedyna kandydatka,która jest w stanie powstrzymać kandydatów prawicy. Z jednej strony potrafi przyciagnąć centrum,z drugiej jes milion razy dalej na lewo niż polska lewica.
że SLD mówiło o Cimoszewiczu tak samo - jedyny kandydat, który może wygrać z prawicą. Tyle, że sam Włodek z lewicą ma niewiele wspólnego.
A co do sytuacji francuskiej - owszem, Royal jest bardziej na lewo od eseldowców. Ale sama lewica francuska, czy to umiarkowana czy radykalna, jest o wiele bardziej na lewo niż ugrupowania lewicy i pseudolewicy w Polsce. W takich warunkach Segolene z lewicą ma niewiele wspólnego.
Co do wyciągania ludzi z centrum. Zdaje się nie znasz za dobrze sytuacji we Francji. Ja też nie jestem znawcą w tej dziedzinie, ale wiem, że od czasu rewolty muzułmańskiego proletariatu i od czasu protestów przeciwko CPE rośnie poparcie dla lewicy, a także dla skrajnej lewicy. Tak więc bardziej radykalny kandydat lewicy ma więcej szans wygrać. A przy przechylaniu się w stronę centrum, które swoją drogą zapewne niesamowicie się wkur***ło na widok protestujących, Royal straci ludzi najbardziej na lewo i część zwykłych lewicowców. Wracając więc do Twojego "jedyny kandydat, który może wygrać z prawicą", takim sposobem przegra z prawicą. Zresztą Royal już przegrywa w sondażach. Nie wierzę w ich nieomylność, ale dosyć długa już tendencja spadkowa ma zazwyczaj odzwierciedlenie w rzeczywistości.