"Demokratyczny socjalizm"- buahahahaha!
nie wiem, czy aby na pewno uniwersalne wartości przeciwstawione postmodernizmowi zbawią światową lewicę...
w socjalizmie według niektórych uczestników tego seminarium polegałaby na tym, że wszyscy cytują Badiou.
Termin "demokratyczny socjalizm" funkcjonuje od lat 50-tych, kiedy spotkały się ze sobą partie socjaldemokratyczne Europy Zachodniej. Składa się na niego katalog konkretnych wartości, które zachodnia lewica w większości zrealizowała.
Lepiej niech marksisci,jak Dobrosielski, nie wtrącają pojęc z okresu "realnego socjalizmu" lub dokładniej "socjalizmu biurokratycznego" do PPS- i jej programu radomskiego.
mala poprawka - funkcjonuje jeszcze od okresu miedzywojennego.
Uniwersalne wartości lewicy wyrażają się w takim a nie innym podejściu do zagadnienia panującej ekonomii, wynikających z niej bolączek.
Współpraca międzynarodowa na gruncie walki z mocodawcami kapitalistów czyli poszczególnymi rządami jak i z samym kapitałem stanowić może impuls dla zmian systemowych.
Nie chwaląc się, to moje autorskie pojęcie :)
Lepszy jest "kapitalizm z...ludzką twarzą" lub tzw. "opiekuńczy kapitalizm"...
Twoje pojęcia to chadecki kapitalizm, który nie jest żadną rewolucją w stosunku do liberalnego kapitalizmu. Demokratyczny kapitalizm to byłoby coś- kapitalizm, w którym nie rządzi kapitał, tylko społeczeństwo, lud- demokracja.