Chociaż... jliber ostatnio opowiada coś o pustym pieniądzu, więc pewnie stwierdzi, że przelewa się z pustego w próżne, no i że w Jankesolandii zaczyna zwyciężać SOCJALIZM, mimo że tam w miarę "normalnie" było - podatki niskie, mobilność w slumsach, ubezpieczenia zdrowotne gwarantujące śmieciarzowi obcięcie ręki i hamburger dla każdego...
Teraz się jankesom polepszy - krezusy będą miały socjalizm, a biedota - liberalizm. Będzie nareszcie SPRAWIEDLIWIE....
(_*_)
Nie tylko możliwe, ale NIEUNIKNIONE. Jak przyzwalasz na państwowy interwencjonizm, masz zagwarantowane że korzystać będą z tego wyłącznie uprzywilejowane grupy interesu.
wykop go na białe niedźwiedzie i zaoferuj im swoje usługi... Jak jeszcze ta rzeczniczka Dżenifer przedstawi listę tych jankeskich burżujów, którzy prowadzą różne wirtualne biznesy, to Ci ostatnia liberalna proteza padnie. Na kogo się będziesz powoływał i mamił mobilnością w slumsach?
A po wyborach jest, jliber, więc jak się te czerwone wieprze ciepną na Departament Stanu po należne gratyfikacje, które w "demokrację" zainwestowały, to z Jankesolandii ino Barack zostanie...
Jedź i wytłumacz tym bałwanom, że państwo ma dawać biednym, a nie przygłupom bawiącym się w byznes...
.
państwo musi interweniować, bo taki system stworzyło. Gdyby był liberalizm, to by nie interweniowało, bo nie byłoby kryzysu, nic by nie było, świat zatrzymałby się w rozwoju prawdopodobnie na "Wielkim Kryzysie" (nigdy by z niego nie wyszedł).
Ja mu podpowiadam, że "niemożliwe", a on z godnością odpowiada, iż "możliwe jest nieuniknione"! (*_*) I z całą desperacją twierdzi, że w Jankesolandii z interwencjonizmu państwowego korzystają wyłącznie uprzywilejowane grupy interesu. Czyli te, które całe życie w apartamentowcach mieszkają i bynajmniej nie są tak "mobilne" jak "traperzy" co kilka lat zmieniający jeden kampus na inny... jliber uznał to za godny polecenia styl życia - jankeskiego, "wolnego" życia...
Jak mu tłumaczyliśmy, że normalny europejski "interwencjonizm" polega na zdzieraniu z "krwiopijców" i dzieleniu "nadwyżki" pomiędzy grupy słabsze z różnych przyczyn i inwestowanie w naukę, oświatę, lecznictwo i profilaktykę..., to się rzucał jakby mu ktoś co najmniej duszę z korzeniami wydzierał... A teraz nawet ta w miarę "liberalna" i "wolna" Jankesolandia "interweniuje"... ale na szczęście w "jliberów", co by dalej "traperów" mogli łupić.
jliber... ktoś ci tutaj Somalię wynalazł, jako eden libertariański - minimum państwa, prawie żadnych podatków, prywatne wojska, policje, a każdy szczęśliwy i opływający w dobrobyt... Jednym słowem NIEMOŻLIWE jest MOŻLIWE - w Somalii.
.
Wielki Kryzys, jako okres lat 30tych, został oczywiście stworzony przez historycznie największy państwowy interwencjonizm USA administracji Hoovera/Roosvelta. Pod koniec lat 30tych było podobne bezrobocie co na początku lat 30tych.
Kryzys roku 29go oczywiście szybko by się skończył (i nie stał się Wielkim) gdyby po prostu pozwolono rynkowi oczyścić gospodarkę z błędnych inwestycji, tak jak stalo się podczas kryzysu z poczatku lat 20tych, o podobnej skali, o ktorym dzisiaj nikt nie pamieta bo owczesny prezydent nie zrobil NIC aby "pomoc" gospodarce.
Same błędne inwestycje lat 20tych spowodowane nadmierną inflacją podaży pieniądza przez nowopowstały bank centralny, czyli znowu państwowy interwencjonizm.
>>I z całą desperacją twierdzi, że w Jankesolandii z
>>interwencjonizmu państwowego korzystają wyłącznie
>>uprzywilejowane grupy interesu
Staje się to oczywiste gdy uwzględnimy fakt że wszelkie "zdobycze lewicy" czyli welfare state okupione być muszą niższymi pensjami lub wiekszym bezrobociem. Nie ma darmowych lunchów. Lewicowe idee szkodzą najbardziej dokładnie klasie robotniczej, na korzyść uprzywilejowanych kapitalistów.
>>liber... ktoś ci tutaj Somalię wynalazł,
>>jako eden libertariański - minimum państwa
"państwo minimalne" to brak podatkow, dotacji i regulacji, ale za to "maksymalne" pod wzgledem praw ochrony wlasnosci, ktorych w Somalii ludzie prawie nie mają. Nie trzeba dotowac rolnikow aby miec silną policję i sprawne sądy!
A co, śmiesz wątpić że w Somalii jest dobrobyt taki, że ludzie nie muszą pracować, bo wszyscy jadą tam pracować za nich i na nich, bo nie ma podatków? To tylko propaganda komunistów, którzy jak wiadomo rządzą wszędzie na czele z USA, nie pozwala żeby ta prawda przedostała sie do opinii publicznej...
"państwo minimalne" to brak podatkow, dotacji i regulacji, ale za to "maksymalne" pod wzgledem praw ochrony wlasnosci, ktorych w Somalii ludzie prawie nie mają. Nie trzeba dotowac rolnikow aby miec silną policję i sprawne sądy!
hmm jak nie ma podatkow to skad policja i sprawne sady.spolecznicy tacy czy co?
jak to w somali nie maja praw ochrony wlasnosci,maja i to bardzo dobre.jak ktos ma 15 synow,20 zieciow i z 5000 kuzynow to ma takie prawa wlasnosci ze hej...
Dokładnie takiego lewicowego "pakietu całościowego" libertarianie nigdy nie zaakceptują. Socjalista będzie ludziom wmawiał że potrzeba mieć państwowe bóg-wie-co, dotować, regulować i opodatkowywać wszystko co się rusza, zatrudniać miliony bezproduktywnych urzędasów tylko po to aby mieć sprawną policję i sądy. Jak widać po różnych krajach, nie trzeba. Jesteście jak mąż który żonie tłumaczy że jedyną opcją aby nie była przez niego maltretowana jest iść pod most albo pracować do burdelu.
podaj przyklady tych panstw
Nowa Zelandia nie potrzebuje dotować rolnictwa aby mieć sprawne sądy. USA nie potrzebuje państwowego monopolu opieki zdrowotnej aby mieć sprawną policję.
ja chcialem przyklad tego raju na ziemi :""państwo minimalne" to brak podatkow, dotacji i regulacji, ale za to "maksymalne" pod wzgledem praw ochrony wlasnosci, ktorych w Somalii ludzie prawie nie mają. Nie trzeba dotowac rolnikow aby miec silną policję i sprawne sądy!"
a ty mi z nowa zelandia,zreszta skad wiesz ze nie dotuja?nie maja cel zaporowych itd...i ze maja sprawne sady?co do sprawnosci policji usa mam odmnienne zdanie.widzisz w danii podatkuja wsio ostatnio nawet internet,maja jedne z najwyzszych podatkow na swiecie,dotuja rolnictwo itd...same straszne rzeczy jak np bezplatne leczenie oplacane z panstwowego ubezpieczenia i wyobraz sobie ze maja jeden z najwyzszych poziomow zycia,brak ludzi zyjacych ponizej progu ubostwa,leczenie ba gdzie usa do nich,bezplatne szkolnictwo,nie wspominajac o sprawnych sadach,policji itd...
>>a ty mi z nowa zelandia,zreszta skad wiesz ze nie dotuja?
np:
http://newfarm.rodaleinstitute.org/features/0303/newzealand_subsidies.shtml
>>i ze maja sprawne sady?
wszystkie rozwiniete panstwa swiata maja sprawne sady, to jest podstawa, jedyne wyjatki to niektore panstwa ktore sa bogate jedynie dzieki ropie.
>>co do sprawnosci policji usa mam odmnienne zdanie
przejedz sie pare kilometrow po przedmiesciach w europie vs usa i licz płoty lub mury dookola domow, bardzo prawdopodobne ze w usa nie zobaczysz nawet jednego.
>>widzisz w danii podatkuja wsio
kraje skandynawskie sa stosunkowo biedne jezeli wziasc pod uwage przewage kulturowa ktora maja, przecietny szwed zarabia niewiele wiecej co przecietny afroamerykanin w usa, a oni sa tam najbiednijsi, biede szwedow widac dopiero gdy sie porowna ich zarobki do amerykanow pochodzenia szwedzkiego w usa
norwegia oczywiscie bylaby duzo biedniejsza gdyby nie ropa
dania wyglada najlepiej dzieki flexicurity, wolnosc zwalniania ludzi jest bardzo wazna dla efektywnosci gospodarki
nie zapominaj tez ze irlandia osiagnela podobny dochod brutto na mieszkanca co dania dzieki liberalizmowi i obnizce podatkow dopiero
szczególnie teraz, kiedy jego jankeski mit pryska jak bańka mydlana. Piewca jankeskich "swobód" gospodarczych, a "mobilności" jaskeskiej w szczególności, miota się niczym piskorz w sieci...
jliber miał zawsze pewne zastrzeżenia do tego "raju", ale w porównaniu z socjalną i "złodziejską" Europą, szczególnie tą północną, był to dla niego wzór cnót wszelakich, bliski ideałowi libertariańskiemu.
A tu masz - jeb, pierdut i "ręcami" kapitalistycznego Heńka, syna Pawła (Paulsona) dotuje się złodziei, którzy zrujnowali finanse jankeskie i światowe. Paulson - kapitalistyczny burżuj stosujący socjalistyczne "kruczki", by ratować skórę wspólników i wmawiający drobnym jankeskim ciułaczom, że to dla ich "dobra"! Ciekawe jak "paulsoniada" będzie opisana w książkach i podręcznikach?
Brnie jiber w obronie swego libertariańskiego "ideału", niczym ćma ładująca się prosto w płomień świecy. Chrzani coś o mężu, wyganiającym żonę do burdelu, jeśli wp..rdol nie chce zarobić... jliber, ten "mąż" to po prostu alfons jest, tak jak Jankesolandia sięgająca do kieszeni podatników, by giełdowych złodziei ratować i umożliwić im dalsze łajdaczenie się na koszt tegoż podatnika.
Fandzoli coś jliber o sprawności jankeskiej policji, funkcjonującej tak "dzięki" brakowi opieki społecznej, której "państwo" jankeskie nie zapewnia nie tylko nieubezpieczonym, ale i tym ubezpieczonym w złodziejskich "ubezpieczalniach" (np. strażacy nowojorscy, cierpiący na powrześniowe choroby).
No i "klasyka" jliberska, gdzie przeraża go "nędza" Skandynawów (mimo że np. Norwegia ma ropę), zarabiających mniej niż czarny jankeski śmieciarz...
Eh... czytajcie jlibera, zaraz świat zabawniejszy się wydaje i człowiekowi w listopadzie gorąco się ze śmiechu robi...
(*_*)
Kiedy "dyskutuje" się z jliberem można się pogubić...
.
tak sie dziwnie sklada ze mam 2 siostry w nowej zelandi posiadajace swoje firmy(architektura wnetrz i druga jakas softwerowa,ich mezowie pracuja w jakis firmach budujacych elektrownie atomowe)i matke w australi(obecnie na emeryturze,wczesniej neurochirurg) bywam tam od czasu do czasu to i widze jak zycie wyglada,podatki itd..
"wszystkie rozwiniete panstwa swiata maja sprawne sady, to jest podstawa, jedyne wyjatki to niektore panstwa ktore sa bogate jedynie dzieki ropie."
tym mnie rozbroiles.co wg ciebie jest "sprawnym sadem"?
akurat jezeli chodzi o szybkosc rozpraw sadowych,trzymania sie litery prawa danego kraju to chyba saudyjczycy maja sprawniejsze sady niz amerykanie.a cholernicy sa bogaci w rope czego nie da sie ukryc.
"przejedz sie pare kilometrow po przedmiesciach w europie vs usa i licz płoty lub mury dookola domow, bardzo prawdopodobne ze w usa nie zobaczysz nawet jednego."
oo to gdzie ty byles w usa,chyba w montanie albo na alasce.gdzie do najblizszego miasta bylo mniej wiecej po 300km.powiem ci ze w stanach widzialem ploty pod pradem,ploty z kamerami i fikusnymi systemami alarmowymi,ploty z placzacymi sie pod nimi straznikami uzbrojonymi w rozne arsenaly.domki o ktorych mowisz te bezplotowe sa z reguly na osiedlach strzezonych przez prywatne agencje jak i policje.jak dorwa tam np murzyna to na kopach go stamtad wyrzucaja.po drugie te domki tez sa oplotowane ale nie od frontu lecz od tylu w celu zapewnienia sobie prywatnosci.ja w kazdym razie tak to widzialem bywajac kilkanascie razy w usa.europe cala zjezdzilem pomijajac byle republiki radzieckie.to tez roznie bywalo,sa i oplotkowane i nieoplotkowane i wcale nie ma to zadnego zwiazku z sprawnoscia policji.
"kraje skandynawskie sa stosunkowo biedne jezeli wziasc pod uwage przewage kulturowa ktora maja, przecietny szwed zarabia niewiele wiecej co przecietny afroamerykanin w usa, a oni sa tam najbiednijsi, biede szwedow widac dopiero gdy sie porowna ich zarobki do amerykanow pochodzenia szwedzkiego w usa"
:)) czekaj czekaj tzn szwed czy dunczyk z swoimi nedznymi zarobkami lepiej zyje niz przecietny afroamerykanin?rany bedac czesto w skandynawi jakos nie moglem sie dopatrzec slumsow porywnywalnych z tymi w usa glownie zamieszkanymi przez tych bogatych afroamerykanow.jliber cos chyba ci sie myli.
"biede szwedow widac dopiero gdy sie porowna ich zarobki do amerykanow pochodzenia szwedzkiego w usa"
hehehe a moja biede widac gdzy sie porowna z zarobkami np prezesa banku niemieckiego :)
przy czym mylisz pojecia.skandynawowie w stanach sa elita i naprawde trudno porownac zarobki mechanika z sztokholmu z pensja i dodatkami prezesa citygroup.co do szwedow z sredniej klasy to akurat obecnie jest ich duzy naplyw z powrotem wracajacych,zreszta nie tylko szwedow.
"dania wyglada najlepiej dzieki flexicurity, wolnosc zwalniania ludzi jest bardzo wazna dla efektywnosci gospodarki" w danii sa bardzo silne zwiazki zawodowe i kogos zwolnic nie jest takie proste.przeplywy pracownikow pomiedzy firmami sa z reguly spowodowane podkupywaniem ich przez konkurencje.po drugie wiekszosc firm uslugowych a w tym jest zatrudnione wiekszosc populacji sa to 2-3 osobowe firmy w wiekszosci rodzinne.dlatego cale te twoje wywody o wolnosci zwalniania sa troszeczke nie do rzeczy.
"nie zapominaj tez ze irlandia osiagnela podobny dochod brutto na mieszkanca co dania dzieki liberalizmowi i obnizce podatkow dopiero" rany biedni irlandczycy,musieli popasc w liberalizm zeby osiagnac dochod tych nedzarzy dunczykow.ciekawe kiedy zobacze miasta irlandzkich emerytow w hiszpani lub francji, gdzie potykasz sie co chwila o takie miasteczka skandynawskie.
jliber twoje wywody przypominaja mi wywody komunistow jak to wsio w teorii byloby piekne i ten sam efekt przynosza.gdzie by je zaprowadzic to szkoda by bylo kraju i ludzi.
A nasi misjonarze, wierniejsi niż sam papież, gotowi są gruzować nawet samych siebie, byle dochować wierności liberalnym zasadom. I jak tu się dziwić, że lud coraz częście i coraz liczniej pokazuje im to, na czym siedzi.
juz wiem gdzie to jest.moi drodzy zmyliliscie mnie ta somalia :)
""państwo minimalne" to brak podatkow, dotacji i regulacji, ale za to "maksymalne" pod wzgledem praw ochrony wlasnosci, ktorych w Somalii ludzie prawie nie mają. Nie trzeba dotowac rolnikow aby miec silną policję i sprawne sądy!!"
odp lezala na wyciagniecie reki.toz to eden.prosze zwrocic uwage:
-brak podatkow
-dotacji
-regulacji
- "maksymalne" pod wzgledem praw ochrony wlasnosci-jeszcze jak jedno jablko a ile konsekwencji
- sprawne sąd - sami przyznacie,osadzono w trybie natychmiastowym nie zawracajac sobie glowy jakimis tam dochodzeniami prokuratorskimi ,obrona i innymi duperelami.
- silna policja - prosze zwrocic uwage archaniol wyrzucajacy naszych praprzodkow nie uzyl zadnej sily przymusu.machnal tylko mieczem wskazujac kierunek.to jest autorytet i sila osobowosci.ze tacy najgorsi przestepcy ktorzy polnili zbrodnie przeciwko swietemu prawu wlasnosci pozerajac jablko bez jednego slowa zmyli sie z zwieszonymi glowami.
tia ale wiesz jliber ze twoja wizja panstwa jest tak samo prawdopodobna jak zlapanie zaby i pocalowania jej zeby przemienila sie w ksiezniczke czy ksiecia to juz zalezy od twojej orientacji seksualnej.
A jliber nie broni liberalizmu, ale samego siebie jak każda sierota utożsamił się z ideologią i w obliczu bankructwa, będzie jej bronił do upadłego, nic innego mu nie zostało, a jest jeszcze kozioł ofiarny w postaci wszechobecnego socjalizmu, standardowe zachowanie nic niezwykłego.
>>A tu masz - jeb, pierdut i "ręcami" kapitalistycznego
>>Heńka, syna Pawła (Paulsona) dotuje się złodziei,
>>którzy zrujnowali finanse jankeskie i światowe.
Nie żadne jeb, pierdut, ale od ponad 200 lat, odkąd istnieją banki centralne stworzone na potrzeby corporate welfare, czyli dotowania kapitalistów krwawicą klasy robotniczej poprzez podatek inflacyjny. A najśmieszniejesze, że największym fanem tego systemu jest keynesowska lewica...
Czy Ty nie rozumiesz ironii sytuacji??? Ja, libertarianin próbuję przekonać lewicę aby przestała popierać okradanie klasy robotniczej przez kapitalistów!!! I mi się nie udaje!!!
czy ty przypadkiem nie wierzysz w ta jak jej tam "niewidzialna reke" rynku czy cos takiego?
>>tak sie dziwnie sklada ze mam 2 siostry w nowej zelandi
Chcesz powiedzieć że siostry z nowej zelandii dostają dotacje rolnicze których tam nie ma??? Logika?
>>chyba saudyjczycy maja sprawniejsze sady niz amerykanie
Dokładnie to powiedziałem, za saudyjczyków nie ręczę, wiem tylko że wszystkie kraje które wzbogaciły się własną pracą a nie jedynie ropą mają efektywne sądy. Logika?
>>domki o ktorych mowisz te bezplotowe sa z reguly na
>>osiedlach strzezonych przez prywatne agencje jak i
>>policje.jak dorwa tam np murzyna to na kopach go stamtad
>>wyrzucaja
Domki o których mówię są w 99% jak zjedziesz z dowolnego zjazdu dowolnej autostrady dowolnego miasta. I praktycznie wszędzie mieszkają mniejszości. No cóż, każdy musi zobaczyć sam, tylko taki jak Ty jedzie na Kubę i się zachwyca, ale już sam mieszkałby tylko w USA, jak taki Chomski choćby.
>>w skandynawi jakos nie moglem sie dopatrzec slumsow
>>porywnywalnych z tymi w usa glownie zamieszkanymi
>>przez tych bogatych afroamerykanow
To że slumsy tworzą czarni, nie znaczy że wszyscy czarni mieszkają w slumsach. Logika.
>>skandynawowie w stanach sa elita
Skandynawowie W OGÓLE są elitą kulturowo-rasową, to dlatego jest smutne że kraje złożone praktycznie z samych skandynawów jak Szwecja potrafią być biedniejsze od krajów złożonych prawie w połowie ze znacznie gorszych ekonomicznie narodowości (murzyni, latynosi) narodowych jak USA. Dopiero w zeszłym roku gwałtowny spadek wartości dolara poprawił skandynawom pozycję w PKB na mieszkańca.
>>w danii sa bardzo silne zwiazki zawodowe
>>i kogos zwolnic nie jest takie proste
W Dani aby kogos zwolnić wystarczy kogos zwolnić.
>>po drugie wiekszosc firm uslugowych a w tym jest
>>zatrudnione wiekszosc populacji sa to 2-3 osobowe
>>firmy w wiekszosci rodzinne
Tak jest WSZĘDZIE. Wiem że myślenie lewicy o kapitalistach zdeterminowane jest logami z telewizji, ale uwierz mi, wieksza część klasy robotniczej na całym świecie pracuje właśnie w małych firmach. Jedyne zaś co potraficie to dotować duże korporacje przez państwowy interwencjonizm, uderzając w male firmy i ich pracowników.
Niewidzialna reka wolnego RYNKU, jak sama nazwa wskazuje, dobrze działa na wylnym RYNKU a nie w socjaliźmie państwowego interwencjonizmu. Logika.
Jeżeli według Ciebie Somalia jest państwem prawa to nie mam nic do dodania.
Dziwi mnie, że zachowali się jeszcze wolnorynkowi szarlatani w stylu jlibera od 20 lat bezskutecznie przepowiadający upadek szwedzkiego państwa dobrobytu. Nie mogę uwierzyć, że ktoś jeszcze wierzy w te friedmanowskie bzdury o "zderegulowanej" gospodarce i niewidzialnej ręce rynku. I że przeciętnemu czarnemu w USA żyje się lepiej niż przeciętnemu Szwedowi.
Stany Zjednoczone są potwornie zadłużone, przez ostatnie 30 lat Amerykanie niesamowicie zadłużali się, żeby utrzymać styl życia middle class w sytuacji postępującej pauperyzacji i zwiększającego się rozwarstwienia społecznego. Innymi słowy świat dotował amerykański dobrobyt ostatnich lat i wysoki wzrost gospodarczy, nakręcany przez spiralę kredytów. Teraz to wszystko pęka jak bańka mydlana, a to dopiero początek drogi. A ty o wyższym standardzie życia Amerykanina niż Szweda... Na jakim świecie żyjesz, obudź się.
moj pierwszy wpis niechcacy skasowalem ale to i dobrze poniewaz potraktowalem cie tam powaznie i bylby to moj blad.
krotko zaczne od ostatniego:
"pazghul
Jeżeli według Ciebie Somalia jest państwem prawa to nie mam nic do dodania. "
bardzo dobrze ze nie masz nic do dodania,poniewaz kazda twoja wypowiedz emanuje hm..nie wiem jak to delikatnie powiedziec.tym bardziej ze nie przypominam sobie zebym gdzies twierdzil ze somalia to jakies tam panstwo prawa.
nastepne:
"pazghul
Niewidzialna reka wolnego RYNKU, jak sama nazwa wskazuje, dobrze działa na wylnym RYNKU a nie w socjaliźmie państwowego interwencjonizmu. Logika. "
mnie malo interesuje czy ona dziala na jakims tam wolnym rynku czy "w socjaliźmie państwowego interwencjonizmu".
moje pytanie brzmialo:"czy ty przypadkiem nie wierzysz w ta jak jej tam "niewidzialna reke" rynku czy cos takiego? "
odpowiedzi nie uzyskalem tylko jakis metny wywod calkowicie nie na temat.
teraz to dlugie:
"Chcesz powiedzieć że siostry z nowej zelandii dostają dotacje rolnicze których tam nie ma??? Logika?"
chlopie naucz sie czytac a nie zajmowac miejsce pomiedzy krzeslem a monitorem.gdzie ja tam pisalem o jakis dotacjach.napisalem ze mam tam rodzine i czesto bywam.tak ze realia zycia troche tam znam.i nie chrzan ze nie ma tam dotacji rolniczych,poniewaz sa nie tak bezposrednie jak w ue ale posrednie,poprzez ulgi podatkowe,dotowanie paszy,nawozow itd..byliby glupkami gdyby nie chronili swoich rynkow a jeszcze glupsi gdyby pozwoli zeby wypchnieto ich produkty rolnicze z obcych rynkow.
nastepny kwiatek:
"Dokładnie to powiedziałem, za saudyjczyków nie ręczę, wiem tylko że wszystkie kraje które wzbogaciły się własną pracą a nie jedynie ropą mają efektywne sądy. Logika?
"
jliber zadalem ci proste pytanie :"co wg ciebie jest "sprawnym sadem"?" jak podobne to do ciebie otrzymalem odpowiedz kompletnie nie na temat i z jakimis idiotycznymi teoriami : efektywnosc sadow a wydobycie ropy naftowej.efektywne sady to byly tez w 3 rzeszy i zwaly sie doraznymi.
dyskusja domkowa.nie chce mi sie przytaczac calej tej gadaniny.zaczales od tego ze w ameryce nikt sie nie odgradza poniewaz jest tam swietna policja i kazdy czuje sie bezpiecznie w przeciwienstwie do europy gdzie wszyscy chowaja sie za plotami i murami z powodu kryminalizacji i bezradnosci policji.coz pozostalo mi tylko wzruszyc ramionami i jutro zamowic jakis rzemieslnikow zeby postawili mi zasieki przed domem,na szczescie zywoplot z tylu domu juz mam.czy ty piszesz takie bzdury powaznie?
a te twoje 99% i wywody o mniejszosciach to juz smiechu warte.co do kuby i chomskiego spytaj sie jego ja za niego odpowiadac nie zamierzam.ja w stanach bylem nascie razy sluzbowo oraz prywatnie i za kazdym razem bardziej zdegustowany.odrzucilem 6 propozycji pracy w tym raju wole juz europe choc taka niebezpieczna.
"To że slumsy tworzą czarni, nie znaczy że wszyscy czarni mieszkają w slumsach. Logika."
buehehe,slumsy tworza czarni i dlatego im sie zyje lepiej niz szwedom.....porazajace.
"Skandynawowie W OGÓLE są elitą kulturowo-rasową, to dlatego jest smutne że kraje złożone praktycznie z samych skandynawów jak Szwecja potrafią być biedniejsze od krajów złożonych prawie w połowie ze znacznie gorszych ekonomicznie narodowości (murzyni, latynosi) narodowych jak USA. Dopiero w zeszłym roku gwałtowny spadek wartości dolara poprawił skandynawom pozycję w PKB na mieszkańca."
hehe to jakas mieszanka rasistowska probujaca w chorych teoriach ekonomicznych znalezc potwierdzenie.ty jestes taki libertarianin jak ja buddysta.masz jakies kompleksy rasistowsko-ekonomiczne.przeczytaj dokladnie co napisales to jest chore.
"W Dani aby kogos zwolnić wystarczy kogos zwolnić." poraziles mnie tym argumentem.jak w wtorek bede jechal do pracy to az wpadne do siedziby zwiazkow zawodowych bodajze hk mam po drodze i sie spytam jak to jest.dotad slyszalem zupelnie cos innego od znajomych bedacych pracodawcami i pracownikami.
reszty nie komentuje akurat na temat firm uslugowych potwierdziles co pisalem przy czym logika to sie nie popisales.
ostatni kwiatek:"Wiem że myślenie lewicy o kapitalistach zdeterminowane jest logami z telewizji, ale uwierz mi, wieksza część klasy robotniczej na całym świecie pracuje właśnie w małych firmach. Jedyne zaś co potraficie to dotować duże korporacje przez państwowy interwencjonizm, uderzając w male firmy i ich pracowników."
a czy ja napisalem ze nie pracuje? :) z tego co pamietam to chyba odwrotnie . nie rozumiem dlaczego zaliczasz mnie do lewicy i przypisujesz mi popieranie dotowan jakis korporacji?czy ja gdziekolwiek w obydwu tych sprawach sie zadeklarowalem?
>>nie przypominam sobie zebym gdzies twierdzil
>>ze somalia to jakies tam panstwo prawa
Ach tak, stwierdziles jedynie ze Somalia ma efektywne sady i silna policję, gdzie "efektywne" rozumiesz jako "fikcyjne", a "silne" rozumiesz jako "autorytarne". Jakoś zupełnie mnie to nie dziwi że tak sobie socjalista wyobraża prawidłowe działanie podstawowych instytucji państwa prawa.
>>mnie malo interesuje czy ona dziala na jakims
>>tam wolnym rynku[...]
>>moje pytanie brzmialo:"czy ty przypadkiem nie wierzysz
>>w ta jak jej tam "niewidzialna reke" rynku
Skoro mówię że gdzieś działa to chyba oczywiste że w nią wierzę? Logika?
>>nie chrzan ze nie ma tam dotacji rolniczych,
>>poniewaz sa nie tak bezposrednie jak w ue ale
>>posrednie,poprzez ulgi podatkowe
No tak, ulgi dla uprzywilejowanych kapitalistów, jakie to piękne i socjalistyczne.
>>efektywne sady to byly tez w 3 rzeszy
>>i zwaly sie doraznymi.
Efektywne to nie fikcyjne. Ręce opadają.
>>co wg ciebie jest "sprawnym sadem"?"
Nie wiem, nie jestem prawnikiem, ale na pewno nie są nimi Twoje sądy fikcyjne gdzie nie ma obrony czy prokuratora.
>>slumsy tworza czarni i dlatego im sie
>>zyje lepiej niz szwedom.....porazajace
Znasz takie pojęcie jak "przeciętna"?
>>masz jakies kompleksy rasistowsko-ekonomiczne
Kompleksy mają wielbiciele sztucznej politycznej poprawności. Jeżeli czarni nie potrafią samodzielnie zbudować państwa w którym w nocy nie zwijaliby asfaltu, to są gorszą rasą pod względem ekonomicznym i żadne histeryzowanie o "razizmie" tego nie zmieni. Wedle tej logiki rasistą będzie też ten co powie że grubi są gorszymi sprinterami. Jeżeli dochód PKB na mieszkańca PRZECIĘTNEGO czarnego w USA porównywalny jest z tym Szweda (a niedawno jeszcze przewyższał), to świadczy to o:
1) Niesamowitej potędze wolnego rynku w bogaceniu nawet najgorszych ekonomicznie ras i kultur.
2) Niesamowitej potędze socjalizmu w dołowaniu nawet najlepszych ekonomicznie ras i kultur.
>>w wtorek bede jechal do pracy to
>>az wpadne do siedziby zwiazkow zawodowych
Wpadnij, zapytaj się na czym polega flexicurity.
>>przypisujesz mi popieranie dotowan jakis korporacji?
Zobaczmy więc co pisałeś wcześniej.
>>sa nie tak bezposrednie jak w ue ale posrednie,poprzez
>>ulgi podatkowe,dotowanie paszy,nawozow itd..byliby
>>glupkami gdyby nie chronili swoich rynkow a jeszcze glupsi
>>gdyby pozwoli zeby wypchnieto ich produkty rolnicze z
>>obcych rynkow.
Wiesz kto w większości otrzymuje takie dotacje w krajach rozwiniętych, bądź korzysta z tych ulg? Drobni rolnicy z mikroskopijnymi poletkami pewnie? Hahaha.
Prawda jest taka że lewicowcowi wystarczy rzucić hasła takie jak "ochrona rynku" czy "ochrona miejsc pracy" i przyzna kapitalistom takie dotacje jakie tylko oni sobie zamarzą kosztem klasy robotniczej.
chlopie radze sie udac do lekarza.
"Ach tak, stwierdziles jedynie ze Somalia ma efektywne sady i silna policję, gdzie "efektywne" rozumiesz jako "fikcyjne", a "silne" rozumiesz jako "autorytarne". Jakoś zupełnie mnie to nie dziwi że tak sobie socjalista wyobraża prawidłowe działanie podstawowych instytucji państwa prawa."
ja o somali napisalem jedynie:
"jak to w somali nie maja praw ochrony wlasnosci,maja i to bardzo dobre.jak ktos ma 15 synow,20 zieciow i z 5000 kuzynow to ma takie prawa wlasnosci ze hej..."
od razu widac ze to jest zart i satyra na twoje wydumane panstwo bez podatkow,dotacji i regulacji,tak by sie wlasnie skonczylo w tym idiotycznym panstwie nawet gw.bush by to zrozumial. jestes manipulant,klamca i przypisujesz innym cos czego nie twierdzili albo jestes chory psychicznie i trzeba wyrozumiale cie potraktowac.
"Skoro mówię że gdzieś działa to chyba oczywiste że w nią wierzę? Logika?"
co ty z ta logika?poznales nowe slowo i sie nim fascynujesz,zreszta uzywasz blednie.widac nie rozumiesz logiki jezyka..ale wreszcie wydebilem po ciezkich trudach odp od ciebie i zrozumialem gdzie tkwi zrodlo twojej choroby.tak na marginesie w krasnoludki tez wierzysz?
"No tak, ulgi dla uprzywilejowanych kapitalistów, jakie to piękne i socjalistyczne."
cala ta wypowiedz swiadczy o twojej miernocie.dyskusja sie zaczela od dotacji rolniczych w nowej zelandii.ty twierdzisz ze nie ma i dla tego maja silne sady czy policje(sic!)a ja ze maja troche w innym stylu niz w ue.moge ci to udowodnic i delikatnie pokazalem ci jak dotacja rolnicza w nowej zelandi zreszta nie tylko tam wyglada.
ty z jakimis ulgami dla kapitaistow i to jeszcze uprzywilejowanych,rozumiem ze ty jestes nieuprzywilejowany i dlatego tak biadolisz.
"Efektywne to nie fikcyjne. Ręce opadają." jliber wez ty sie cholera do nauki zamiast produkowac jakies bzdety.tu twoj cytat:
"Dokładnie to powiedziałem, za saudyjczyków nie ręczę, wiem tylko że wszystkie kraje które wzbogaciły się własną pracą a nie jedynie ropą mają efektywne sądy."
ty sie cholera zdecyduj o czym piszesz,myli ci sie sprawnosc z efektywnoscia i jeszcze fikcja.moze zaprzeczysz ze sady dorazne w 3 rzeszy byly efektywne?a moze byly fikcyjne?opieraly sie na prawie obowiazujacym w danym kraju w danym czasie i dzialaly legalnie a czy nam sie podobaly czy nie to juz inna para spodni.
"Nie wiem, nie jestem prawnikiem, ale na pewno nie są nimi Twoje sądy fikcyjne gdzie nie ma obrony czy prokuratora.
"
moje pytanie brzmialo :"co wg ciebie jest "sprawnym sadem"?" ty nagle zaczales wmawiac ze ja jestem zwolennikiem sadow hhehe "fikcyjnych" bez obrony i prokuratora.hmm gdzie ja to napisalem? ...przynajmniej dobrze ze przyznajesz sie ze czegos nie wiesz to juz postep.
"Znasz takie pojęcie jak "przeciętna"?"
ja znam ale ty nie znasz to juz widze i jeszcze zle interpretujesz.nie chce mi sie juz kopiowac tych twoich wypocin udawadniajacych ze szwedowi gorzej sie zyje niz afroamerykanowi podpierania sie pkb itd...posle ta przednia mysla paru szwedom na pewno sie rozbawia.
"Kompleksy mają wielbiciele sztucznej politycznej poprawności. Jeżeli czarni nie potrafią samodzielnie zbudować państwa w którym w nocy nie zwijaliby asfaltu, to są gorszą rasą pod względem ekonomicznym i żadne histeryzowanie o "razizmie" tego nie zmieni. Wedle tej logiki rasistą będzie też ten co powie że grubi są gorszymi sprinterami. Jeżeli dochód PKB na mieszkańca PRZECIĘTNEGO czarnego w USA porównywalny jest z tym Szweda (a niedawno jeszcze przewyższał), to świadczy to o:
1) Niesamowitej potędze wolnego rynku w bogaceniu nawet najgorszych ekonomicznie ras i kultur.
2) Niesamowitej potędze socjalizmu w dołowaniu nawet najlepszych ekonomicznie ras i kultur.
"
przestan uzywac slowa logika poniewaz nawet gdyby ta logika wyskoczyla za rogu i kopnela cie w tylek to bys jej nie rozpoznal(za sapkowskim chyba).to co wypisujesz jest kompletna bzdura, jakimis chorymi urojeniami."czarni" budowali panstwa sprawne ekonomicznie juz wtedy kiedy twoi przedkowie mieli klopoty rozpoznac swoj bobek od zoledzia.
ten caly twoj zakichany wolny rynek tak samo jest rzeczywisty jak zielone ludziki na marsie i swiadczy tylko
ze wierzysz w cos co jest nierealne i nieistniejace.hehe wolny rynek,dziwnym trafem zawsze ten wolny rynek zadal ochrony panstwa,dotacji itd..to jak angole najpierw zniszczyli ogniem i mieczem tkaczy w dhacce zeby nie byli konkurencja dla ich fabryk plotna w manchester a poznie zmusili ich do kupowania angielskiego plotna.to jest twoj wolny rynek.
"Wpadnij, zapytaj się na czym polega flexicurity."
ja akurat wiem co to jest ale jak widze ty nie wiesz.myli ci sie przeplyw pracownikow z zwalnianiem.w danii akurat obowiazuja surowe reguly w prawie pracy a zatrudnieniu tymczasowemu na dlugie okresy wstepne podlegaja tylko pewne grupy spoleczenstwa jak mlodziez,bezrobotni lub szukajacy pracy zastepczej czy raczej w zastepstwie(nie wiem jak to przetlumaczyc),bedacy pod opieka socjalna itp przypadki a nie jak ty napisales "W Dani aby kogos zwolnić wystarczy kogos zwolnić".tak na marginesie nie rozumiem twojej fascynacji modelem dunskim przeciez on jest kompletnym zaprzeczeniem wolnego rynku.panstwo ma tu wielki udzial w regulacji i nadzorowaniu gospodarki.
to juz jest tak komiczne ze sie poplakalem ze smiechu.
"przypisujesz mi popieranie dotowan jakis korporacji?
Zobaczmy więc co pisałeś wcześniej.
>>sa nie tak bezposrednie jak w ue ale posrednie,poprzez
>>ulgi podatkowe,dotowanie paszy,nawozow itd..byliby
>>glupkami gdyby nie chronili swoich rynkow a jeszcze glupsi
>>gdyby pozwoli zeby wypchnieto ich produkty rolnicze z
>>obcych rynkow."
czlowieku opanuj sie innaczej popadniesz w paranoje.ja tam napisalem o tych cholernych dotacjach w n.zelandii a ty zaczynasz mi wmawiac ze popieram dotowanie korporacji?a gdzie w nowej zelandii masz wielkie korporacje rolnicze?oni nawet sie nie zgodzili na podpisanie traktatow patentowych o nasionach ktore niszcza rolnictwo w 3 swiecie.pomijajc ze byli by glupcami gdyby pozwolili na oslabienie swojej gospodarki w imie debilnych teori wolnorynkowych z jego niewidzialna reka.za duzo w mlodosci telerankow obejrzales tam tez byl taki pan co gadal o niewidzialnej rece tuz przed 4 pancernymi i psem.'
"Prawda jest taka że lewicowcowi wystarczy rzucić hasła takie jak "ochrona rynku" czy "ochrona miejsc pracy" i przyzna kapitalistom takie dotacje jakie tylko oni sobie zamarzą kosztem klasy robotniczej."
nie wiem co trzeba rzucic lewicowcowi akurat nim nie jestem ale wiem ze takicm jak ty to nie mozna nawet powierzyc psa do wyprowadzenia na spacer.albo wrocilbys z resztka smysczy albo kotem zamiast psa.
oraz Gorącym Zwolennikiem jakiejś "szkoły austiackiej", ze wszystkimi tego wyboru konsekwencjami - niewidzialną ręką rynku na wolnym rynku, prywatnym lecznictwem i edukacją, prywatną policją, i więziennictwem, bez podatków (oprócz tych na wojsko i sądy - co by majątek jlibera dobrze przed obcymi najeźdźcami i rodzimymi złodziejami chroniły), bez związków zawodowych i umów o pracę... no, hulaj dusza, piekła nie ma... tfu, państwa nie ma...
Jest szczególnie wściekły na obowiązujące w Polsce "umowy o pracę" (sam ponoć pracuje na "umowę o dzieło"), bo to "pracodawca" ma dyktować warunki, a nie zdychający z głodu bezrobotny. "Pracodawca" wyceni dziesięciogodzinną harówkę przez sześć dni w tygodniu na 900 zł. miesięcznie, to "robol" ma go z wrażenia po rękach całować, albo i w gołą rzyć cmoknąć...
Tak się rozpisałam o jliberze, ale właściwie to zmierzam do tej Somalii i jak to z nią było.
Otóż jakieś pół roku temu jliber jak zwykle roztaczał tutaj wizje swojej idealnej "religii", chrzanił trzy po trzy, czyli równie "inteligentnie" jak teraz z Tobą... Poproszono go wtedy o podanie kraju, gdzie ten jego idealny system spełnia się idealnie. jliber zaczął coś stękać, plątać się w zeznaniach, mataczyć, manipulować wypowiedziami dyskutantów (jak teraz z Tobą) i wtedy bodajże altstettiner (albo Angha Leu?) przyszedł mu z pomocą i rzucił link do Somalii, gdzie faktycznie państwa jest minimum, bo go praktycznie nie ma, policja i wojsko są prywatne, bo na usługach tego kto płaci, podatków nie ma, bo nie ma komu i z kogo ściągać, każdy obywatel stara się przeżyć "na własną odpowiedzialność" i dzięki własnemu sprytowi, by nie rzec instynktowi samozachowawczemu... No, istny RAJ LIBERTARIAŃski!!! (*_*)
Na jakiś czas jliber przycichł, mało go tu widziano, pewnie w skupieniu trawił tę "somalię". Potem znowu zaczął dokazywać, błyszczeć i brylować...
A tu znowu, tak jak napisałam wyżej "jeb, pierdut" wali mu się w gruzach prawie idealna Jankesolandia, zrujnowana przez przeróżnych spekulantów i złodziei, a Heniek syn Pawła hojną ręką dotuje ich byznesy, aby złodzieje nie stracili nic z tego, co zwędzili. W JEGO ukochanej Jankesolandii TEŻ dotuje się "przedsiębiorców"!!! Do JEGO Jankesolandii TEŻ dotarła ta socjalistyczna zaraza i to w najbardziej wynaturzonej formie, bo jankeskiej!!!...
Mógł się synek załamać? Mógł - logika. Mógł stracić logiczne myślenie? Mógł - logika. Mógł się przyssać do pazghula i wciskać mu Somalię, której się wyparł jak Judasz? Jasne, że mógł - logiczne... (*_*)
pazghul, Ty traktuj jlibera jak opętanego libertariańską utopią misjonarza, a nie jak równorzędnego partnera w dyskusji. Zresztą już sam to chyba dostrzegłeś...
Ja tu siedzę przeszło cztery lata i jliber już tu był, drogi pazghul'u... jliberowi nie dasz rady, pazghul... jliber jest "napoleonem" lewicy i dobrze Ci radzę, pazghul, nie przejmuj się jliberem, bo on faktycznie wychodząc na spacer z psem, wraca zeń z kotem na sznurku...
(*_*)
>>od razu widac ze to jest zart i satyra
>>na twoje wydumane panstwo bez podatkow,dotacji i regulacji
To była żart i satyra na państwo bez podatków, dotacji, regulaci ORAZ OCHRONY PRAW WŁASNOŚCI, więc nie ma żadnego związku z krajem libertariańskim. Mówisz że bez podatków nie byłoby ochrony praw własności, tymczasem ja bardzo chętnie bym DOBROWOLNIE płacił za usługi państwa w postaci ochrony moich praw własności, także podatki są do tego zupełnie niepotrzebne. Za to np aby dotować rolnictwo i owszem, trzeba ludzi opodatkować.
>>zreszta uzywasz blednie.widac nie rozumiesz logiki jezyka..
Jakieś konkrety?
>>na marginesie w krasnoludki tez wierzysz?
Technicznie w NIC nie wierzę, za to w potocznym użyciu tego terminu, owszem, wierzę (przyjmuję z dużym prawodopodobieństwem) że metafory typu ewolucja czy niewidzialna ręka rynku poprawnie opisują rzeczywistość. To jednak tylko metafory, trzeba zawsze rozumieć jakie RZECZYWISTE fakty i procesy za nimi stoją.
>>delikatnie pokazalem ci jak dotacja rolnicza
>>w nowej zelandi zreszta nie tylko tam wyglada.
Dotacja to dotacja, ulga to ulga. Terminologia.
>>rozumiem ze ty jestes nieuprzywilejowany
>>i dlatego tak biadolisz.
Tak, jeżeli ktoś dobrowolnie nie będzie chciał kupić tego co robię, będę musiał zmienić branżę lub zawód, nie mogę liczyć na aparat państwa że zabierze przemocą innym aby mnie utrzymywać.
>>moze zaprzeczysz ze sady dorazne w 3 rzeszy byly efektywne?
>>a moze byly fikcyjne?opieraly sie na prawie obowiazujacym
>>w danym kraju w danym czasie i dzialaly legalnie
Może i tak, tylko sąd który nie chroni praw własności to tyle co mafia. Poza tym ja nigdzie nie powiedziałem że efektywne są WYSTARCZAJĄCYM warunkiem poprawnego libertariańskiego sądownictwa, a jedynie warunkiem KONIECZNYM. Logika.
>>chce mi sie juz kopiowac tych twoich wypocin
>>udawadniajacych ze szwedowi gorzej sie zyje niz
>>afroamerykanowi
Hehe, jeżeli ktoś z nas jest rasistą, to jednak stawiałbym na tego kto uważa że wszyscy murzyni w USA żyją w slumsach :)
>>wolny rynek,dziwnym trafem zawsze ten wolny rynek
>>zadal ochrony panstwa,dotacji itd..
Prawie wszystkie regulacje przemyslu, dotacje, cla są tworzone pod lobby kapitalistów pragnących od wolnego rynku UCIEC, postawić się ponad nim. Dotyczy to także bankow centralnych i systemu rezerw czesciowych ktore lewica tak zawziecie popiera, kapitalisci zawsze marzyli aby moc latwo okradac konsumentów poprzez podatek inflacyjny.
>>tak na marginesie nie rozumiem twojej fascynacji
>>modelem dunskim
Każde bogate państwo ma obszary silnie wolnorynkowe, inaczej nie byloby bogate, tak samo dotyczy to panstw skandynawskich z ich miedzynarodowymi korporacjami.
>>a gdzie w nowej zelandii masz wielkie korporacje rolnicze?
Jak loga w telewizji nie pokazuja to juz nie istnieje? Haha, lewica. Idź, idź, obrzucaj dalej ceglami te sklepy z kanapkami.
Uprzejmie cię informuję, że właśnie jakiś czas temu widziałem jlibera wracającego ze spaceru z samą smyczą i pokrzykującego: do nogi, do nogi. Widocznie był przkonany, że nadal trzyma na niej psa. I zrobiło mi się go tak żal, iż ze śmiechu nie mogłem złapać tchu. A przy okazji, proszę: nie obieraj mu wiary w to, że prowadzi wielkiego psa, który go słucha. Bez niej będzie bardzo nieszczęśliwy, w skutek czego utraci zdolności płodzenia postów dla tego forum ze stratą dla nas wszystkich.
E tam, tylko Hyjdla ma tu dar rozśmieszania.
ja tu zagladam od paru lat z przerwami tylko nick mialem pazuzu.jlibera kojarze tylko nie wiedzialem ze on popadl w taki fanatyzm.ja strasznie fanatykow nie lubie,wiecie te male oczka rozwietlone blyskiem szalenstwa,jakies predyspozycje do wsadzania ludzi ktorzy z nimi sie nie zgadzaja do roznych obozow reedukacji itd..teraz jliber cos o jakis logach w telewizji,rany ja telewizor jak wlaczam raz na tydzien to jest swieto.jednego nie rozumiem dlaczego mam rzucac ceglami w jakies szyby za ktorymi sa kanapki?
Też tego nie rozumiem skąd taka nienawiść do kanapek waszych kolegów "alterglobalistów" (nowa modna nazwa na to samo co zawsze). Jedyne wytłumaczenie to że często je reklamują w telewizji. Na tej samej zasadzie, lewicowiec dopiero wtedy zorientuje się że w Chinach jest bieda jak otworzą tam fabrykę Nike, itd itp.