Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

CER: Szwecja i Dania najnowocześniejsze

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Ciekawe co na to Balcerowicz?

Ciekawe co na to Balcerowicz? Przecież w Skandynawii tyle kasy idze na zmarnowanie czyli na socjal...

autor: kusy, data nadania: 2009-03-16 08:51:47, suma postów tego autora: 6

...

No proszę, takie małe kraje a radzą sobie doskonale bez neoliberalizmu.

Dlaczego My mamy takie głupie rządy, które zamist wzorować się na skandynawii, chcą wprowadzać tu drugą Irlandię.

autor: ancymon, data nadania: 2009-03-16 09:39:48, suma postów tego autora: 621

...

Niemożliwe, nie wierzę. Socjalno-opiekuńcze skanseny nie mają prawa być efektywne ;)

A tak na serio, od blisko 20 lat zapowiada się krach modelu skandynawskiego, a na północy jak na złość wszystko gra.

autor: Crusty, data nadania: 2009-03-16 09:53:17, suma postów tego autora: 159

STRATEGIA LIZBOŃSKA

Swoją drogą nie jesteśmy zwolennikami Zbigniewa M. Kowalewskiego odsyłamy jednak do jego licznych tłumaczeń dotyczących KRYTYKI strategii lizbońskiej.

autor: BB, data nadania: 2009-03-16 10:03:41, suma postów tego autora: 4605

Gospodarka krajów skandynawskich

Zawsze ma się dobrze
Socjalizm górą

autor: Czerwony Adam, data nadania: 2009-03-16 12:28:47, suma postów tego autora: 1003

Spokojnie, spokojnie,

nie ma się zbytnio czym ekscytować. Raport ocenia sytuację po kątem realizacji tej całej Strategii Lizbońskiej.

autor: Bury, data nadania: 2009-03-16 16:19:21, suma postów tego autora: 5751

Nazywanie Szwecji czy Danii ,,socjalistycznymi''

to lekkie przegięcie, od co najmniej kilkunastu lat spada tam udział dochodów z pracy najemnej w dochodach ludności ogółem ( na rzecz dochodów z akcjonariatu i własności)

Jestem zwolennikiem państwa opiekuńczego, ale nazywanie modelu szwedzkiego czy duńskiego socjalizmem to jest przegięcie, to jedynie bardziej socjalny model kapitalizmu, zresztą i w Danii np jeśli jesteś bezrobotny i odmawiasz przyjęcia pracy poniżej kwalifikacji mogą ci odebrac zasiłek, to ma byc socjalizm?

autor: Postsocjalista, data nadania: 2009-03-16 19:37:59, suma postów tego autora: 1953

Swój niewątpliwy sukces zawdzięczają...

nie tylko systemowi społeczno - politycznemu ale także swej mentalności, czyli kulturze, która ją kształtuje. Miałem kiedyś z nimi bezpośredni kontakt. Krótki to krótki ale jednak. Co mnie w nich uderzało? Brak wyniosłości i skromność, partnerstwo i to nawet w stosunkach między rodzicami a dziećmi, pracowitość, niechęć do pozostawania na utrzymaniu innych, wzajemna życzliwość i troska o innych a przede wszystkim puste kościoły o wspaniałej architekturze i dobrym stanie technicznym. Ale przede wszystkim skromność, skromność i jeszcze raz skromność nie dopuszczająca jakiejkolwiek pańskości. Czy nauczyła ich tego surowość natury, w której żyją? Jednym słowem: nie każdy naród z dobrymi rezultatami mógłby ich naśladować.

autor: steff, data nadania: 2009-03-16 20:50:11, suma postów tego autora: 6626

Co wy na to ?

Szwedzkie państwowe posrednictwo pracy proponuje/kieruje bezrobotnego do pracy na 1 rok do Mc Donalda z gwarantowaną pęsją 7200 zł na miesiąc. Państwo pokrywa całkowicie wszystkie koszty związane z zatrudnieniem. Jak myślicie, gdzie jest lepiej dla U$A kapitalisty i bezrobotnego szweda ?

(Takie prace są mało atrakcyjne)

Czy Kowalski kiedykolwiek coś z tego zrozumie?

autor: Skowronski, data nadania: 2009-03-16 21:23:39, suma postów tego autora: 147

To te zbankrutowane kraje?

Szwecja i Dania, które wg. niezaleznych ekspertów z Min. Głupich Kroków Ekonomicznych juz dawno padły bo zniszcył je socjal? A byłem pewien, że tam juz głód i bieda.

autor: red spider 666, data nadania: 2009-03-18 07:29:31, suma postów tego autora: 1549

Dodaj komentarz