Czy któryś z forumowiczów mógłby mi wyjaśnić jak jest różnica (polityka światopogląd) między tymi dwoma ugrupowaniami?
Z góry dziękuję
miejmy nadzieje, ze dadza rade...
zjednoczony front przeciw rezimowi i jankesom
Idea? Tam już jej dawno nie ma, została walka o pieniądze...
między FARC i ELN.
SzymonM pewnie będzie wiedział.
Różnic, zwłaszcza w sferze taktyki stosowanej przez obie partyzantki jest pewnie sporo. Zasadnicza jest jednak różnica ideologiczna, o ile FARC jest organizacją określającą się jako marksiści-leniniści (powstali pierwotnie jako zbrojne skrzydło Komunistycznej Partii Kolumbii), o tyle ELN odwołuje się raczej do tradycji Teologii Wyzwolenia.
Miała być: Kolumbijska Partia Komunistyczna, a nie Komunistyczna Partia Kolumbii.
.
zawsze kojarzyło mi się z lewicą chrześcijańską ;-)
a do FARC mam bardzo mieszane uczucia,porywanie ludzi w tym kobiety i obcokrajowców ;/ według mnie przeginają
dużo szczęścia połączonemu frontowi.
to bardzo zacna organizacja reprezentująca postępowy nurt południowoamerykańskiego katolicyzmu - teologii wyzwolenia. FARC natomiast za bardzo zaniedbała kwestie ideologiczne, skupiając się na jedynie militarnych, a często też różnych mętnych interesach. Klęski w walkach z siłami rządowymi były spowodowane w dużej mierze utratą przez FARC poparcia lokalnej ludności. Jak uczy historia armie partyzanckie są jednak w stanie przetrwać o wiele większe klęski i bardzo szybko kontratakować ze zdwojoną siłą.