Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Nowa Sól: W obronie bezrobotnych

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

W Polsce

bezrobotny jest kims gorszym od mordercy, zlodzieja, gwalciciela... utrzymanie bezrobotnych kosztuje panstwo 20 kilka zlotych na miesiac, utrzymanie wiezniow cos ok. 70-80 zlotych. Kto na to zezwolil ????????????

autor: dyzma_, data nadania: 2009-12-22 17:12:47, suma postów tego autora: 2960

err...

....na dzien:)

autor: dyzma_, data nadania: 2009-12-22 17:15:42, suma postów tego autora: 2960

Dyzma_

Co z Tobą? Pytanie nie kto na to zezwolił, ale komu to na rękę? A poza tym czemu taka opozycja więźniowie-bezrobotni?
Przecież to nie w ten deseń, że co oszczędzimy na więźniach wydamy na bezrobotnych. Jak zacznie państwo bezrobotnych utrzymywać, to kto będzie zap**alał za głodową stawkę po kilkanaście godzin dziennie? Na więźniów można ewentualnie jeszcze trochę łożyć, bo pomimo stawki podobno wygórowanej jeszcze się pobyt w więzieniu mało komu wydaje atrakcyjna alternatywą. I do tej granicy.

autor: yona, data nadania: 2009-12-22 18:34:32, suma postów tego autora: 1517

Bez przesady

bycie bezrobotnym nie jest czymś złym – sama byłam przez pewien czas bezrobotna.
Przez ten czas byłam ubezpieczona, dostawał zasiłek, zapomogi z MOPS-u, uczestniczyłam w trzech szkoleniach dla bezrobotnych, dofinansowywanie na środki komunikacyjne, itd. itp.
Od czasu do czasu brałam robotę na czarno – per saldo byłam na plusie i to sporym plusie.
Bonusy były widoczne i nie wszystkie propozycje pracy były na tyle atrakcyjne finansowo aby je akceptować.
Naprawde bezrobotnych to tak licze jest ok. 40% reszta nie koniecznie.

autor: Kasia Pazurek, data nadania: 2009-12-22 19:37:52, suma postów tego autora: 164

dyzma

Dobre pytanie. Odpowiedź niewątpliwie znasz. Bezrobotni kapitalistom są potrzebni jak powietrze. Ułatwia im ono swoich poddanych trzymać w ryzach i płacić im za kilkunastogodzinną tyrkę psi grosz. Potrzebne jest ono także kapitalistycznemu państwu jako jeden z elementów przymusu koniecznego dla zachowania społecznego porządku. Jest ono zatem imanentną cechą tego systemu wszędzie i zawsze.

autor: steff, data nadania: 2009-12-22 21:08:31, suma postów tego autora: 6626

yona

nigdzie nie napisalem, ze zamierzam oszczedzac na wiezniach, to tez ludzie, choc z obciazonym sumieniem. nie otake konfrontacje interesow mi chodzilo, parafrazujac whielkiego Polaka.

@steff

rzeczywiscie, zadaje pytanie na ktore znam odpowiedz, wlasnie dlatego zadaje to pytanie innym.

autor: dyzma_, data nadania: 2009-12-23 16:01:41, suma postów tego autora: 2960

Wesołych Świąt

życzy Kasia Pazurek
wszystkim lewicowym działaczom

autor: Kasia Pazurek, data nadania: 2009-12-24 07:23:27, suma postów tego autora: 164

dyzma

no ja myślę, że nie otake. I aż się zdziwiłam. Piszesz, że zadajesz to pytanie innym. Co to test był jakiś? (- śmy zdali? ) czy krzyk wołającego w pustyni i w puszczy- parafrazując innego wielkiego Polaka?
Wesołych Świąt!

autor: yona, data nadania: 2009-12-25 10:27:48, suma postów tego autora: 1517

Dodaj komentarz