Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Warszawa: Znicze i kwiaty przed siedzibą SLD

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Szkoda ich

jak wszystkich ofiar katastrofy...

autor: Giskard, data nadania: 2010-04-11 23:29:14, suma postów tego autora: 303

...

Wczoraj Superszmaja i bandyta z krwia na rekach, dzis juz wielki czlowiek.

autor: Marek, data nadania: 2010-04-12 02:10:09, suma postów tego autora: 1715

Nie życzyłem

śmierci Szmajdzińskiemu, ale płakać po nim też nie będę. Tylko ludzie bez poglądów nagle po śmierci złego polityka zaczynają o nim mówić jako o "wielkim człowieku" i składać mu hołd.

autor: Cisza_, data nadania: 2010-04-12 07:38:03, suma postów tego autora: 2083

Naród bez Prezydenta to jak sierota bez ojca

Żegnam Pana Panie Prezydencie i wierze, że Pana brat godnie zastąpi Pana na stanowisku Prezydenta. Był Pan dla Nas jak Ojciec i bez Pana czujemy się jak sieroty.

Z wyrazami największego szacunku.
Cud2

autor: Cud2, data nadania: 2010-04-12 08:01:51, suma postów tego autora: 3210

+

[i]

autor: Angka Leu, data nadania: 2010-04-12 08:14:10, suma postów tego autora: 3102

Marek

Elementarna kultura nakazuje o zmarłych mówić tylko dobrze.
Pana Szmajdzińskiego nie żegnamy jako kandydata na prezydenta czy polityka SLD tylko jako Wice Marszałka Sejmu przedstawiciela Naszego Parlamentu.

autor: Cud2, data nadania: 2010-04-12 08:31:47, suma postów tego autora: 3210

Dedykuję sierotom po władzy

B.Brecht "O trudnościach rządzenia"

1

Ministrowie obwieszczają bez przerwy ludowi
Jak trudno jest rządzić. Bez ministrów
Zboże rosłoby w głąb zamiast do góry.
Ani bryłki węgla by się nie wydobyło z szybu
Gdyby nie mądrość kanclerza. Bez ministra
propagandy
Żadna kobieta by nie zaszła w ciążę. Bez ministra
Wojny nie byłoby wojen. A nawet
Czy słońce wzeszłoby nie zatwierdzone przez
Führera, jest nader wątpliwe, a gdyby
Nawet wzeszło, to nie tam, gdzie trzeba.

2

Tak samo trudno jest, powiadają nam
Fabryką zarządzać. Bez właściciela
Mury by się przewróciły i maszyny rdza zżarła.
Gdyby nawet gdzieś sporządzono pług
To nie trafiłby n nigdy na pole bez tych słów
przemyślnych
W których przedsiębiorca się zwraca do chłopów;
któżby im uświadomił
Że istnieją pługi? I cóż by się stało
Z majątkiem bez obszarnika? Na pewno by
Tam posiano żyto, gdzie już rosną kartofle.

3

Gdyby rządzić nie było tak trudno
Zbędne byłyby tak światłe umysły jak
Führer. Gdyby robotnik wiedział, jak się obsługuje
maszynę
A chłop umiał odróżnić pole od stolnicy
Fabrykant i obszarnik byliby zbędni. Tylko dlatego
Że wszyscy są tacy głupi
Trzeba mieć tych kilku mądrych.

4

A może tylko dlatego
Tak trudno rządzić
Że trzeba się nauczyć kłamstwa i wyzysku?

autor: Cisza_, data nadania: 2010-04-12 09:34:17, suma postów tego autora: 2083

Cisza zamknij się

Zaznaczyłeś, że miałeś i nadal masz ofiary gdzieś. Ale czemu nie potrafisz się zamknąć na ten tydzień i odpuścić sobie ten jad? Zrozum, że jest wielu ludzi, którzy lubią zaglądać zarówno na lewica.pl czy na inne portale i jest im dziś oraz pewnie przez kilka następnych dni bardzo ciężko z związku ze śmiercią wielu wartościowych ludzi, obojętnie czy się z nimi w niektórych sprawach nie zgadzaliśmy czy w niektórych mieliśmy podobne spostrzeżenia. Uszanuj Cisza rozpacz autentyczną wielu ludzi i odpuść sobie na ten tydzień. Nie zapomnimy o Tobie, nie bój się. Dalej część ludzi będzie Cię tu popierało, a część jechało za Twoje postawy czy słowa. Będziesz na świeczniku znowu, ale za tydzień. W tym tygodniu odpuść sobie ten jad i pozwól innym przeżyć żałobę. I nie unikać portalu lewica.pl, gdzie zamieszczasz swoje poematy.

Daj ludziom odpocząć i nabrać dystansu. Daj im czas na przemyślenia. Daj czas na żałobę. Ci ludzie zmarli dopiero kilkadziesiąt godzin temu... CISZA PO PROSTU ZAMKNIJ SIĘ... na ten tydzień, taka prośba

autor: Agnostico, data nadania: 2010-04-12 09:43:20, suma postów tego autora: 4

Cisza

tak tak najlepiej żeby w polsce i na świecie panowała Anarchia ;-) wtedy by wojen nie bylo i biedy tez nie

autor: Fred_BB, data nadania: 2010-04-12 09:56:40, suma postów tego autora: 676

a cosik tam...

Do cudoka:
Ino sie nie zesraj nam tu jeszcze na dodatek.

Do ciszy.

pisz dalej, bo ja chce Ciebie czytac.

autor: krysz, data nadania: 2010-04-12 09:59:27, suma postów tego autora: 157

Marek

szkoda człowieka a nie jako polityka,poglady mozna miec rozne,nie masz w szkole lub pracy kolegow lub kolezanek o pogladach innych od twoich? Tez zyczysz im smierci? Tez nie bedziesz oplakiwal ich smierci?

autor: Fred_BB, data nadania: 2010-04-12 10:02:38, suma postów tego autora: 676

Cisza

Cały Wawer w żałobie. W oknach wszystkich willi flagi narodowe z kirem. Ilu reprezentowanych przez Ciebie lokatorów wywiesiło flagę ?

Szydź sobie dalej z Naszej Żałoby.
Jak dojedzie do władzy PO to min. Boni takie modernizacyjne buty uszyje Twoim lokatorom, że do braci Kaczyńskich to się będą modlić.

autor: Cud2, data nadania: 2010-04-12 10:10:52, suma postów tego autora: 3210

...

Chavez,Ortega i Lula Da Silva rowniez duzo poswiecili czasu na temat zaloby

autor: Fred_BB, data nadania: 2010-04-12 10:11:16, suma postów tego autora: 676

Polskę dotykają wciąż tragedie ...

...bo tylko Polacy potrafią ją znieść.

autor: Cud2, data nadania: 2010-04-12 10:12:33, suma postów tego autora: 3210

Poprzyjmy Wszyscy tą Akcję.

Ruszyła akcja: Stadion Narodowy imienia Lecha Kaczyńskiego

http://www.sport.pl/sport/1,65025,7761191,Pomysl_bloggera__Stadion_Narodowy_imienia_Lecha_Kaczynskiego.html

autor: Cud2, data nadania: 2010-04-12 10:37:47, suma postów tego autora: 3210

Cisza trzymaj się

Macie racje Towarzyszu.Cud2 przeszedł sam siebie w kadzeniu Wielkiemu Wodzowi Najwspanialszego Narodu.Wystarczyło by troche umiaru i spokoju.

autor: czerwony93, data nadania: 2010-04-12 10:38:54, suma postów tego autora: 2798

o czym mowa ???

ludzka przyzwoitość nakazuje patrzeć dziś na ofiary tragicznej katastrofy przez pryzmat istnień ludzkich, a nie przez reprezentacje preferencji politycznych ofiar.
zginęli ludzie w tragicznych okolicznościach - Cześć Ich Pamięci

Każda śmierć to tragedia, wtedy wszyscy są równi ,bo martwi, i nie ma lepszych ,ani gorszych.

autor: no pasaran, data nadania: 2010-04-12 10:45:01, suma postów tego autora: 329

Apel do Ciszy

Apeluję do Ciszy aby powstrzymał się ze swoimi komentarzami, bo z każdy kompromituje się jeszcze bardziej.

autor: Kautsky, data nadania: 2010-04-12 11:08:08, suma postów tego autora: 420

no pasaran

współczucie dla ofiar jako osób i ich rodzin to jak najbardziej zdrowy odruch, ale histeryzowanie w stylu umarł nasz Ojciec pan Prezydent, co z nami będzie my sieroty, jest po prostu żałosną histerią.

autor: Cisza_, data nadania: 2010-04-12 11:16:44, suma postów tego autora: 2083

Cisza

W newsie, który komentujesz nie ma nic o "Naszym Ojcu Panie Prezydencie".

autor: Kautsky, data nadania: 2010-04-12 12:00:19, suma postów tego autora: 420

To jest forum,

gdzie kazdy ma prawo do swobodnej wypowiedzi.
Zalobnikom polecam ksiegi kondolencyjne

autor: krysz, data nadania: 2010-04-12 12:21:47, suma postów tego autora: 157

w tym newsie

jest mowa o składaniu kwiatów i o śmierci tragicznej. Dośpiewujesz sobie kawałeczki o wodzu a następnie sam się z nimi rozprawiasz.

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-04-12 12:25:03, suma postów tego autora: 899

tym samym

krysz każdy ma też prawo powiedzieć co o tych wypowiedziach sądzi. Bo to jest forum nie?

autor: maciej stanczykowski, data nadania: 2010-04-12 12:30:45, suma postów tego autora: 899

Jeżeli ktoś tutaj kompromutuje żałobę,

to Cudok czyni to perfekcyjne:
"Cały Wawer w żałobie. W oknach WSZYSTKICH WILLI narodowe z kirem. Ilu reprezentowanych przez Ciebie lokatorów wywiesiło flagę ?
Szydź sobie dalej z NASZEJ ŻAŁOBY.
Jak dojedzie do władzy PO to min. Boni takie modernizacyjne buty uszyje Twoim lokatorom, że do braci Kaczyńskich to się będą modlić".
(CZYTAJ: PO naszej żałobie dobierzemy się do WAS)

I jeszcze: "Polskę dotykają wciąż tragedie ...
...bo tylko Polacy potrafią ją znieść" .
Tak, Cudoku... zniesiemy. Będą gorsze.

Od siebie dodam... Po cholerę tam lecieli trzy dni po premierze? Chcieli mieć dodatkową IMPREZĘ na kościach pomordowanych, to mają super imprezę. Super żałobę w oknach will.
NA WŁASNE ŻYCZENIE ponieśli tę bezsensowną śmierć...
Szmji mi żal, bo on miał żywy przed Trybunałem Stanu stanąć. I proszę nie chrzanić, że mam przede wszystkim CZŁOWIEKA opłakiwać. Nikt mu politykiem nie kazał być. TAKIM politykiem i ZBRODNIARZEM WOJENNYM. Jego "człowieczeństwo" już za życia zostało skalane krwią niewinnych, to śmierć mu CZŁOWIECZEŃSTWA nie przywróci.
Opatrzność oszczędziła mu ziemskiej sprawiedliwości...
[!]

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-04-12 12:45:24, suma postów tego autora: 5956

Nie potrafię wyrazic żalu

po śmierci tak wybitnych, dobrych, mądrych osób jak Jerzy Szmajdziński, Jolanta Szymanek Deresz i Izabela Jaruga Nowacka. Nie zyje mój kandydat na prazydenta, zabrakło dwóch wspaniałych, odważnych kobiet, które zawsze reprezentowały moje poglądy. Ich Bliskim wyrażam najgłębsze współczucie i dzielę z nimi ból. Takiego losu nie życzyłam ani Kurtyce, ani Wassermanowi ani Panu Prezydentowi, a zwłaszcza Pani Prezydentowej.Niech im będzie jak najlepiej po drugiej stronie.....

autor: wadera, data nadania: 2010-04-12 13:16:25, suma postów tego autora: 1

Cisza !!!

ja nie płaczę po prezydencie Kaczyńskim ,bo to nie był polityk za którym bym w jakiś tam sposób przepadał,i nie płaczę po jakimkolwiek polityku ,który zginął w tej katastrofie,mówię tylko,że jest mi ich cholernie żal jako ludzi za którymi teraz płaczą ich bliscy ,ale jeżeli uważasz ,że to złe to twój problem.
ja uważam ,że istnieje w takich chwilach nawet z naszej strony jakaś czerwona przyzwoitość.

autor: no pasaran, data nadania: 2010-04-12 13:21:37, suma postów tego autora: 329

Tak,

kazdy ma prawo wypowiedziec sie i kazdy ma prawo krytykowac.
Nie szanowalem tych politykow za zycia i nie widze powodu zmieniac mojego zdania po ich smierci.
Smierci spowodowanej zreszta lekkomyslnoscia samego Kaczynskiego. Dla zaspokojenia wlasnych ambicji zaryzykowal zyciem pozostalych 95 pasazerow.
Ale to prezydent, a teraz nawet bohater - wiec mu wolno.
Mam oplakiwac ludzi?
Tak. Te cywilne ofiary, jak obsluga samolotu i czlonkow Rodzin Katynskich.
Tych mundurowych i funkcyjnych, tez?
Oni najpierw byli politykami i zoldakami, a dopiero w nastepnej kolejnosci i wolnych chwilach stawali sie byc moze ludzmi.

autor: krysz, data nadania: 2010-04-12 13:47:43, suma postów tego autora: 157

...

[*]

Smutno...

Nawet nie warto pisać o niektórych komentarzach, świadczą o ich autorach i ich "lewicowej" wrażliwości i empatii...

autor: Jędrzej_Włodarczyk, data nadania: 2010-04-12 13:52:32, suma postów tego autora: 93

Hyjdla

Wymowa cytowanego przez Ciebie mojego postu jest taka:

Jeśli lokatorzy nie są z Narodem to dla czego Naród miał by być z lokatorami.

Myślę, że reakcja Ciszy najlepiej pokazuje stopień patryjotyzmu wśród lokatorów.

autor: Cud2, data nadania: 2010-04-12 13:57:58, suma postów tego autora: 3210

krysz

--
To nie onet a więc nie siej tu onet-owego chamstwa.

autor: Cud2, data nadania: 2010-04-12 14:01:42, suma postów tego autora: 3210

Oj, tak

burżuje rżną wielkich patriotów, wywieszają flagi z czarnymi wstęgami, a jak przychodzi do płacenia podatków, to kradną, ile wlezie albo uciekają do rajów podatkowych, swoim RODAKOM-pracownikom płacą grosze albo w ogóle, nie odprowadzają składek na ich ubezpieczenie, gardzą biedniejszą, pracującą częścią NARODU POLSKIEGO...

Największymi wrogami większości NARODU POLSKIEGO nie są Ruscy, Niemcy czy Żydzi, ale wróg wewnętrzny - burżuazja.

Te polskie flagi to bym sukinsynom do gardła wepchnął...

autor: fancom, data nadania: 2010-04-12 14:14:35, suma postów tego autora: 1427

fancom

Drugą pozostałością jest paternalistyczny etatyzm, myślenie, że "niech wszyscy mają pracę, bezpłatne świadczenia lekarskie", itd. Ale równocześnie "to, że oszukuję na podatkach, to rzecz absolutnie naturalna, bo niby jakim prawem państwo chce mi zabrać to, co moje?". Taka postawa jest dość charakterystyczna dla sporej części społeczeństwa.

Więcej... http://wyborcza.pl/1,97738,7751750,Wegry__Niezamknieta_historia.html?as=3&startsz=x#ixzz0kt6QMvxp

autor: Cud2, data nadania: 2010-04-12 14:22:19, suma postów tego autora: 3210

Cud2

Patriotyzm "lokatorski" mierzy się liczbą zapalonych zniczy i flag z czarną kokardką? Jaja sobie robisz, bo chyba, aż tak głupi nie jesteś, chociaż kto wie, braki w wiedzy masz na pewno (poziom podstawówki), ale powiedzmy, że nie będziemy teraz do tego wracać i zostawmy lekcje geografii na inną okazję.

I w dodatku ten ton: nie zapalisz świeczki, nie powyjesz, nie histeryzujesz - nie jesteś Polakiem, nie jesteś patriotą. Ja nie wyję i nie palę zniczy, przyglądam się temu narodowemu "świętu", które dosłownie spadło z nieba tym udręczonym życiem codziennym Polakom. W końcu jest w co wierzyć i co przeżywać, i to wspólnie! Emocji co niemiara. Powiedzmy, taki flashback po papieżu i jego umieraniu on-line, natomiast akcja zdecydowanie bardziej wartka, nie można oczu od telewizora odkleić. Będzie co czcić i co wspominać i nad czym uronić łezkę. No i cały świat w końcu mówi o Polsce - to już miodzio. Katyń już nie bardzo przemawiał do wyobraźni (szczególnie młodych), ale Smoleńsk? To dopiero będzie mitologia i będzie na czym politykę robić...Bo przecież zginęła elita narodu. A Ci którzy żyją powinni przeprosić.

autor: rote_fahne, data nadania: 2010-04-12 14:23:05, suma postów tego autora: 1805

...że co?

Patriotyzm? Ha ha ha :D Hahaha!!!

Czym innym współczucie, a czym innym rozsądek. Jak ktoś myśli politycznie, nie widzę powodu żeby na czas tragicznej śmierci prezydenta czy innego cysorza zawieszał to myślenie. Jak komuś żal, przykrość i serca rozdarcie - niechaj płacze, znicze nosi, flagę wywiesza. Cisza nikomu nie zakazuje martyr-patriotyzmu, niezrozumiałe więc to święte oburzenie na jego komentarze. Zauważcie że to nie on próbuje wam wmówić "bluźniercze i pełne jadu" podejście do spraw, to wy próbujecie mu wyperswadować martyr-patriotyczne uniesienie. Oczywiście możecie to robić - tylko po co? Bo tak wypada? Zęby prędzej czy później też wam wypadną. Pozdrawiam :)

autor: Nickt, data nadania: 2010-04-12 14:27:20, suma postów tego autora: 2

Wczoraj wracałam wieczorem do domu.

W pojemniku na odpady segregowane na naszym podwórku zastałam niedomkniętą pokrywę, bo pojemnik zawalał karton-gigant. Wypełniały go psujące się resztki jedzenia i cuchnące niedopałki przemieszane z butelkami i puszkami. Plus zmięte kawałki folii plastikowej.

Niewykluczone, że ten, kto to wstawił, niedługo przedtem bałamucił się narodowo pod Pałacem Prezydenckim i przeżywał wzniosłe poczucie jedności z Pogrążonym W Bólu Po Stracie Ojca Narodem.

Wytargałam ten karton. Wyjęłam butelki i puszki i wrzuciłam do pojemnika na odpady segregowane. Tak samo folię. Cuchnące odpadki spożywcze zsypałam do torby foliowej, zawiązałam i wrzuciłam do pojemnika ogólnego. Kartonowe pudło złożyłam na płasko i włożyłam gdzie trzeba. Pokrywa się bez trudu domknęła.

TO JEST MÓJ CODZIENNY, PRZYZIEMNY PATRIOTYZM. Chrzanię ten, który ogranicza się do wymachiwania flagą i gadania o polskiej ofierze. A taki, niestety, jest patriotyzm większości. Bez żadnych przytyków personalnych.

Dziś w TV zobaczyłam migawkę z Placu Zamkowego i usłyszałam: "Pan prezydent dał nam lekcję patriotyzmu". Ja chyba śnię. JAKIEGO patriotyzmu?

Władze - te, co zginęły, i te, co zostały - nie potrafiły wygenerować z siebie skutecznego SYSTEMU gospodarki odpadami. Takiego, który by zachęcał do 3U: unikaj, używaj powtórnie, utylizuj. Obywatele - w nosie mają doświadczenia, jakie przywożą z innych krajów, gdzie odzysk i recykling wynosi kilkadziesiąt procent. Tam segregują, boby ich wyklęto. W Polsce z powrotem zachowują się JAK POLACY.

Polnische wirtschaft - niestety. Niedługo zginiemy pod górą śmieci. Wymachując biało-czerwonymi chorągiewkami. Z imieniem JPII i Prezydenta na ustach. A przedtem zapłacimy gigantyczne kary unijne.

Na swoim podwórku staram się prowadzić edukację odpadową. Do niedawna pisałam m.in.: "Bądźmy Europejczykami. Segregujmy odpady." Pomyślałam, że teraz napiszę: "Bądź PATRIOTĄ. Segreguj odpady. Dzięki temu odmienisz oblicze Ziemi. TEJ ziemi."

autor: zielona, data nadania: 2010-04-12 14:27:55, suma postów tego autora: 861

Szmaja wysyła wojska na wojnę

Miałbym zapalić świeczkę na jego grobie, bo tragedia to tragedia i wszyscy jesteśmy Polakami? Bez jaj. On chociaż raz zapalił znicz za ofiary wojny, do której przyłożył rękę? Przeprosił? Wątpię. Mam po nim płakać? Udawać smutek? Nie zamierzam, śmiać się też nie będę, choć, jak na ironię, chyba w tej sytuacji nawet by należało.

autor: rote_fahne, data nadania: 2010-04-12 14:28:24, suma postów tego autora: 1805

Przepraszam Cie Cudzie2,

tak bardzo skomliles, jak sierota po utracie ojca i chcialem Cie tylko po mesku do rownowagi przywrocic.
Juz lepiej?

autor: krysz, data nadania: 2010-04-12 14:39:40, suma postów tego autora: 157

rote_fahne,

Patriotyzm "lokatorski" mierzy się liczbą zapalonych zniczy i flag z czarną kokardką?
--
Mój wpis był komentarzem do artykułu Ciszy na Jego blogu.
Jeżeli Cisza nie wyraża ELEMENTARNEGO solidaryzmu z Narodem w dniu żałoby to dla czego Naród miał by się solidaryzować
z reprezentowanymi przez Ciszę lokatorami?

Ja napisałem jak jest u mnie w willowym Wawrze, może Ty pofatygujesz się do bieda osiedli i zdasz Nam relację ?
Bo ja osobiście jakoś zbyt lubię swoją komórkę aby tam się udawać.

autor: Cud2, data nadania: 2010-04-12 14:57:22, suma postów tego autora: 3210

zielona

Tam segregują, boby ich wyklęto.
---
Nie segregujący odpadów to czarownice XXI wieku.
Już niedługo nie wiara w globalne ociepleniem stanie się oficjalną myślo zbrodnią.

A przedtem zapłacimy gigantyczne kary unijne.
---
A zieloni pierwsi zaklasną radośnie w dłonie bo przynajmniej spory procent tej kary wróci do nich w postaci dotacji i grantów o różnego rodzaju eko haraczach nie wspomnę.

autor: Cud2, data nadania: 2010-04-12 15:04:17, suma postów tego autora: 3210

Cud2

Nie sądzę, by Jarosław Kaczyński po stracie najbliższych osób był w stanie pozbierać się i startować na stanowisko Prezydenta RP. Sądzę raczej, że jeśli już kogoś PiS wystawi, to będzie to Zbigniew Ziobro.

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2010-04-12 15:45:27, suma postów tego autora: 2157

Znicze i kwiaty pod siedzibą SLD...

Zaczął się cyrk narodowy...
I cyrk partyjny także...
Każdy swoją kapliczkę przystroi...
Każdy swoich BOHATERÓW ugości, wspomni, opłacze...
Zapali mu świeczkę, innym ogarek...
Albo cudze kapliczki obsika...
Wytrze se gęby PATRIOTYZMEM i patriotyzmem...
Przy kwiatach więdnących...
(Autorka: Hyjdla)

Cała ta kadencja prezydencka to jeden wielki happening był, nieodpowiedzialne show, kabaret z wydzieraniem krzeseł, foteli, lot nad gruzińskim kukułczym gniazdem...
Ta katastrofa to nie tylko SYMBOL, "podsumowanie tej prezydentury, ale i ręka opatrzności, która grozi swym paluchem kostuchy...
Każdy naród ma takich bohaterów na jakich zasługuje, bo ich daje sobie wmówić. Niektórzy całe życie chcą być bohaterami... niektórym to się udaje kosztem istnień niewinnych - przypadkowych i nieprzypadkowych...
Tylko Pani Kaczyńskiej zapaliłam świece (dogasa trzecia), by przeprosić za żarty nie zawsze mądre, mimo że ostatnio ją polubiłam i zrozumiałam...
Żal mi bliskich ofiar tej bezsensownej w swej głupocie tragedii, bo to oni muszą się zmagać z cierpieniem, życiem codziennym i bytem materialnym... "bohaterowie" już nie...
[!]

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-04-12 16:22:54, suma postów tego autora: 5956

Cześć ich pamięci!

Zginęli w drodze na groby Polaków, zamordowanych przez siepaczy totalitarnego ustroju, którzy w owym czasie byli sprzymierzeńcami Hitlera.
Arłukowicz powiedział, że w ostatni piątek Szamjdziński powiedział mu: "Miejsce prawdziwego męża stanu jest w Katyniu". Słusznie powiedział.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2010-04-12 16:30:44, suma postów tego autora: 6205

...

Tragiczna śmierć tych osób, którą należy uszanować, nie wymaże jednak z historii tragicznych decyzji niektórych z nich, jak np. Szmajdzińskiego o wysłaniu wojsk do Afganistanu oraz Iraku. Żałoby po ofiarach wojny nie było...

autor: Odyseusz, data nadania: 2010-04-12 17:18:01, suma postów tego autora: 1684

PiS może wystawić Ziobrę, ale ja liczę na to, że kandydatem

zostanie Kluzik-Rostkowska. Jarosław Kaczyński nie będzie kandydował.

autor: Sumienie Narodu, data nadania: 2010-04-12 17:25:40, suma postów tego autora: 6205

Naprawdę tak powiedział?

On się miał za męża stanu? Nie chce mi się wierzyć, Sumień...
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-04-12 18:04:08, suma postów tego autora: 5956

Myślę, że wiele osób tak ma

Nie wiem co się dzieje, ale jestem przygnębiony. To już nie chodzi o to, że ludzie zginęli, ale że zginęli w taki sposób, właśnie w taki przerażający sposób. Jeśli człowiek wpadnie na morzu do wody w temp. 0 stopni C to dostaje hipotermii, robi mu się błogo i odpływa, ale zginąć w samolocie podchodzącym do lądowania z prędkością 300 km na h- to straszna śmierć, bez względu na to kim byli, nikomu tego nie życzę.

Pytania będą później, ale jeżeli ktoś kiedyś latał (miałem okazję co prawda awionetką i tylko z instruktorem) to wie, że podejście do lądowania w czasie mgły bez systemu naprowadzanie to ciężki manewr. Wtedy dają ci info z wieży kontrolnej 3 stopnie w dół, albo w górę. Z info wynika, że nie było komunikacji w ten sposób, tylko rozkaz zabraniający lądowania, ale oni walili jakieś pięć stopni w dół, podchodzili do lądowania, kontroler wyraźnie dał znać zawijajcie się stąd, a oni podchodzili do lądowania. Rozumiem - jakby była komunikacja: Ok lądujecie- to 3 stopnie w dół albo w górę. Jechaliście we mgle samochodem. Widzisz 10 m przed samochodem i jedziesz 50 na h, a co dopiero samolotem 300 km na h bez współpracy z wieżą kontrolną i we mgle. To boli!

autor: Kisiel, data nadania: 2010-04-12 18:12:47, suma postów tego autora: 122

Cóż można było oczekiwać ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ultralewica i Ultraprawica na tym portalu idą ręka w rękę i noga w nogę.

Nadzieję jednak mam, że nigdy, przenigdy nie sięgną po władzę
gdy są wstrętni ....................

Zachowują się jak hieny cmentarne.
Dopiero co ostygły ciała ofiar katastrofy .............a oni
znów bełkoczą nienawistnie ..............
W stylu a dobrze im tak ..............
Czytam niektóre posty i widzę , że według niektórych komentujących Ludzie w tym samolocie zasłużyli na śmierć ........ mają wreszcie za swoje ................

autor: jacekx, data nadania: 2010-04-12 18:20:10, suma postów tego autora: 3088

cześć ich pamięci

politycznie, nie z mojej bajki, ale jako ludzie sympatyczni, niech tak zostanie.

Kisiel:
żadnego rozkazu od kontrolera nie było, tylko informacja, że jest mgła i propozycja skierowania na inne lotnisko, a zasady są w takiej sytuacji takie, ze decyduje kapitan, ten miał odpowiedzieć, że spróbuje i wtedy się okaże. Nawiasem mówiąc sprzeczna z tym jest wersja, że próbował 3 a nawet 4 razy.
Polecam choćby Russia Today - można oglądać w internecie.
W ogóle trochę za dużo tej pewności, że to wina pilota i jakoś dziwnie mi się robi jak tak uporczywie sączą to ci co Kaczyńskiego i większości ofiar nienawidzili, TVN, wyborcza.

autor: kontras, data nadania: 2010-04-12 18:29:58, suma postów tego autora: 1774

Romek5

Proponuję przerwac ta żenująca dyskusję na czas żałoby. Czy jest to żałoba narodowa czy nie, nie ma tu większego znaczenia. Zginęli ludzie i to nie jest powód by się cieszyc, czy obrzucac błotem zmarłych i siebie nawzajem. Gdy opadną emocje i czas zaleczy rany, bedzie można na spokojnie i mam nadzieję, że merytorycznie podyskutowac na tematy polityczne związane z tymi, którzy zginęli i z tymi, którzy żyją. Gorąco o to apeluję. Trochę empatii i pokory.

autor: Romek5, data nadania: 2010-04-12 18:31:01, suma postów tego autora: 104

To chyba widzisz jednak

wiecej, niz czytasz.
To, ze ktos nie ma ochoty brac udzialu w tej ogolnonarodowej histerii nie swiadczy o tym, ze zyczyl komukolwiek smierci.
O sobie hjako ateista spokojnie moge powiedziec.
Pan Bog znowu przedobrzyl, bo nie o taki koniec sie dla nich modlilem.
Amen.

autor: krysz, data nadania: 2010-04-12 18:54:57, suma postów tego autora: 157

Jasne, że boli... Kisiel...

jak każda głupota i szarża bezmyślna.
[!]
Bo nad głupotą pan-jacusia-iks, któremu naiwna socjalistyczna bozia zamiast szarych komórek ino kropki dała... można się tylko pobłażliwie zadumać...
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-04-12 19:00:22, suma postów tego autora: 5956

Cud

O czym tym mówisz? Myślisz, że jak zapalisz znicz to jesteś naród, albo naród jest z Tobą? Chyba Ci się na głowę rzuciło od tej tragedii :-)

Ziomuś, przy pierwszej większej i poważnej rozróbie społecznej w tym kraju, takich jak Ty ludzie będę wieszać na lampach - właśnie Ci z bieda blokowisk, którymi się brzydzisz, o których nie masz bladego pojęcia i których nienawidzisz.

Bo tak żyje społeczeństwo w tym kraju, zdecydowana większość. A jak żyje tak też myśli i odczuwa. Dlatego nie rycz, jak kiedyś ktoś wpadnie do Ciebie, do tej Twojej willowej enklawy i zapoluje na takiego buca jak Ty.

To będzie właśnie naród. Kumasz?

autor: rote_fahne, data nadania: 2010-04-12 19:22:27, suma postów tego autora: 1805

rote_fahne,

aż się rozmarzyłem...

A na drzewach, zamiast liści, będą wisieć kapitaliści.

autor: fancom, data nadania: 2010-04-12 20:04:51, suma postów tego autora: 1427

fancom

Właśnie, że raczej nie... Kapitaliści zdążą zwiać.

Wkurwiona masa po prostu przejedzie się jak walce drogowy po wszystkim, co tylko będzie kojarzyć się z tymi, którzy darzyli ją pogardą - nie uderzy samo serce kapitalizmu, a na pewno nie sama z siebie, "spontanicznie", itp. Masa ulży sobie na takich Cudach2, awangardzie pogardy z middle class do klas niższych, wyżyje się na ich willach, drogich autach, sklepach i bankach. Próbkę tego mieliśmy całkiem niedawno w Paryżu, czy innych miastach Francji. To tylko taki symptom. Niby nic, a jednak daje do myślenia.

Mniej więcej, tak odpłaca społeczeństwo sprowadzone na samo dno, społeczeństwo które nie potrzebuje zniczy i wirtualnej wspólnoty w nieswoim cierpieniu, tylko potrzebuje móc normalnie żyć.

autor: rote_fahne, data nadania: 2010-04-12 20:20:54, suma postów tego autora: 1805

Hyjdla................

Jak zwykle: chamstwo, głupota i agresja to Twoja jedyna reakcja.

Wzywam Pax, Pax, ..............
Ciszej na cmentarzu ...............

autor: jacekx, data nadania: 2010-04-12 20:43:57, suma postów tego autora: 3088

Cudak:

>Nie segregujący odpadów to czarownice XXI wieku.<

A zatem idea recyklingu to w willowym Aninie przesąd. Ale przepasane kirem flagi wiszą. Tak właśnie myślałam.

>A zieloni pierwsi zaklasną radośnie w dłonie< (jak nam przyjdzie płacić kary za niespełnienie dyrektyw co do odzysku i recyklingu)

To, co ja czuję w związku z tym już teraz, to jest gniew i wstyd. Bo można inaczej. Ale, jak widać, nie na "tej ziemi". My jesteśmy powołani do wyższych celów.

autor: zielona, data nadania: 2010-04-12 20:58:24, suma postów tego autora: 861

W USA o ile wiem odsetek odpadów trafiających na wysypiska

jest znacznie niższy niż w starej Europie. Może warto się uczy od Amerykanów, a nie od Adolfów? Taniej i wcale nie gorzej.

autor: west, data nadania: 2010-04-12 22:42:11, suma postów tego autora: 6719

Włączyłam na chwilę Szkło kontaktowe.

Leci sms: "Polacy wyszli na ulice i place, aby zamanifestować swoją miłość od ojczyzny".

Trafia mnie szlag. Właśnie o to mi chodzi, że tylko tyle potrafimy, żeby zamanifestować swoją miłość do ojczyzny: wymachiwać flagami i palić znicze. Przeżywać. Prężyć pierś. Ale rozumnie zadbać o ten kawałek ziemi, który nam powierzono i za który odpowiadamy - to już nie.

I dlatego odcinam się od tej medialnej i ulicznej patriotycznej szopki.

Nie ma to oczywiście nic wspólnego z czysto ludzkim współczuciem dla nieszczęsnych ofiar i ich bliskich. Te biedne stewardessy, młode kobiety na progu życia...

autor: zielona, data nadania: 2010-04-12 23:25:38, suma postów tego autora: 861

Prawdopodobne przyczyny katastrofy

"Na rosyjskich i polskich forach lotniczych zrekonstruowano z dużym prawdopodobieństwem przebieg katastrofy samolotu prezydenckiego w Smoleńsku. Okazuje się, że przy słabej widoczności dodatkową przeszkodą do lądowania na tym lotnisku jest ukształtowanie terenu, którego elewacja podnosi się na niewielkim odcinku podejścia do pasa o kilkadziesiąt metrów.
Ta specyficzna rzeźba terenu mogła zmylić pilotów posługujących się przyrządami nawigacyjnymi, które mogli mieć do dyspozycji. Głównie chodzi o odczyt wysokości na jakiej znajdował się samolot. Ta swoista pułapka znana jest miejscowym rosyjskim pilotom."

http://www.blogpress.pl/node/3625

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2010-04-13 01:40:18, suma postów tego autora: 2157

Cd.

"W wyniku tego niekorzystnego zbiegu okoliczności (mgła i wynoszący się przed pasem teren) samolot znalazł się w pewnym momencie zaledwie kilka metrów nad ziemią. Było to kilkadziesiąt metrów niżej niż powinien i niż zapewne spodziewali się piloci. Zahaczył wtedy lewym skrzydłem o drzewa i inne przeszkody, w wyniku czego przechylił się na lewe skrzydło i zboczył z kursu, wychodząc z osi pasa. Przechył spowodował, że znajdujące się coraz niżej skrzydło zaczęło zahaczać o coraz więcej przeszkód, a w końcu i o samą ziemię w wyniku czego prezydencki Tu-154M uległ katastrofie.
Hipoteza ta wyjaśnia dwie największe zagadki, związane z katastrofą, jakie próbowano rozwiązać od 3 dni - niską wysokość, na jakiej samolot podchodził do lądowania i przechył na lewe skrzydło. Mój opis jest uproszczony, szczegóły można znaleźć tutaj."

autor: Paweł Kończyk, data nadania: 2010-04-13 02:03:11, suma postów tego autora: 2157

Trzeba mieć tupet PAjacku,

by w formie potwarzy imputować komuś (komuż to???):
"widzę , że według niektórych komentujących Ludzie w tym samolocie zasłużyli na śmierć ........ mają wreszcie za swoje ................"
bezczelnie zarzucać mi chamstwo, głupotę i agresję.
Kto i komu życzył tutaj śmierci? Proszę, pokaż!
Jeżeli ktoś tu jest hieną cmentarną, to ty... szukający tu żerowiska.
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-04-13 02:21:30, suma postów tego autora: 5956

Przeczytajcie ciekawy komentarz spoza mainstreamu:

http://krzysztofnawratek.blox.pl/2010/04/362-poza-histerie-poza-cynizm.html

Myślę, że wielu z nas się z nim zgodzi - z pewnością ty, Hyjdlo. A i Jacek może zrozumie, że pomiędzy histerią a cynizmem jest jeszcze miejsce na parę innych postaw.

autor: zielona, data nadania: 2010-04-13 09:22:35, suma postów tego autora: 861

No i głupstwo napisałem. Odsetek odpadów trafiających na wysypiska jest WYŻSZY

w USA niż w zachodniej Europie. Przepraszam.

autor: west, data nadania: 2010-04-13 09:38:17, suma postów tego autora: 6719

west

uprzedziles moj wpis..:), cala noc nad tym myslales ? hehe:)

@zielona

oj, bedzie cieta riposta od Sumienia za brak patriotyzmu, mnie juz wyzwal od emigracyjnych degeneruchow, to teraz pora na zielonych degeneruchow, ktorzy tylko mysla o smieciach:)

autor: dyzma_, data nadania: 2010-04-13 09:50:13, suma postów tego autora: 2960

./.

West,
nie wiem dokładnie, jaki system gospodarki odpadami mają USA (wygląda na to, że niezły), ale nie w braku dobrych przykładów rzecz. Tylko w politycznej woli, żeby z nich korzystać. Tymczasem - nie wiem, czy wiesz - w Europie TYLKO Polska i Węgry przyjęły ustawę przekazującą gospodarkę odpadami W CAŁOŚCI wolnemu rynkowi. Skutki właśnie obserwujemy. Wszędzie indziej właścicielem odpadów jest gmina i to ona organizuje i kontroluje system odbioru, odzysku i recyklingu odpadów. Ale my, modlący się do Niewidzialnej Ręki (wiadomo czego), wiemy lepiej.

Dyzma,
właśnie to mnie wkurza jak cholera: ta rozbieżność między patriotyczno-religijną pozą a tym, jak się o ojczyznę/matczyznę - zwłaszcza tę małą, lokalną - dba na co dzień. A bieżące wypadki i ich medialna oprawa ten powierzchowny, nadmuchany patriotyzm tym bardziej umacniają i petryfikują.

Mieszkam w pobliżu ul. JPII. Zainteresowanych zapraszam na przechadzkę po Muranowie w dniu wiadomej rocznicy - i obejrzenie, co się dzieje na zapleczu opanowanej przez tłumy ze zniczami ulicy w okolicy tzw. altanek śmietnikowych. No, ale my jesteśmy od tego, żeby przeżywać wzniosłe uczucia. Kto by się tam przejmował czymś tak pospolitym jak śmieci. Kupi się żarcie na wynos w plastikowym pojemniku, niedojedzone resztki wraz z pojemnikiem ciśnie się byle gdzie. Niech rosną góry wysypisk, niech dymią spalarnie. A my się będziemy modlić i wymachiwać chorągiewkami.

Teraz nam przybędzie jeszcze jedna okazja.

autor: zielona, data nadania: 2010-04-13 11:31:24, suma postów tego autora: 861

a jak czują się ci, ktorzy życzyli Szmajdzińskiemu śmierci? - no, koledzy, zapiąć pasy...!

.

autor: nana, data nadania: 2010-04-13 13:51:54, suma postów tego autora: 4653

Panie Jacekx,

uważam, ze Pana spojrzenie na tą tragedię jest właściwe. Niektórym biedakom rozum odebrało - z żalu pewnie? - i to stąd ich niezrównoważone wypowiedzi.

Dla nich przeciwnik polityczny to wróg śmiertelny, a potem się dziwią, że ich ten wróg śmiertelny też zwalcza i spycha na margines istnienia. Im nic już nie pomoże, Panie Jacekx, daremnie chce Pan w ten zamęt w ich głowach wpuścić odrobinę rozsądku. Oni wolą tak, przyzwyczaili się do swojej nędzy, narzekanie stało się ich druga naturą i boją się każdej zmiany, bo ta zmusiła by ich do porzucenia samo destrukcji i jeszcze biedacy nabrali by szacunku do samych siebie i co najgorsze :)) - zaczęli by szanować innych :))) Straszna to dla nich wizja, dlatego tak ochoczo wierzą w swój geniusz, który nie przekłada się jednak na ich życie codzienne. Docenić mają ich ci, których oni tak chętnie opluwają. Dać im mają ci, którymi oni tak gardzą. Fakt, iż w takich relacjach jest to niemożliwe, umyka ich uwadze - pewnie przywalony ich "geniuszem".

Idzie nowe. Oby lepsze. Pozdrawiam Pana serdecznie.

autor: nana, data nadania: 2010-04-13 14:08:35, suma postów tego autora: 4653

./..

Chciałbym nieśmiało zauważyć, że śmierć wiadomych ofiar przeżywana jest tak ostentacyjnie nie z powodu tego, że zginęli po-prostu-ludzie, lecz dlatego, że tymi ludźmi byli znani politycy. Te dwa porządki są ze sobą od początku pomieszane i nie da się ich rozdzielić na zawołanie. Dlatego przywoływanie do "porządku" przez żałobników, to w zasadzie kwestia konwenansu, a często i przeniesienie sporów *politycznych* na ten "czysto ludzki" grunt. Podkreślę, że "porządku" dość specyficznego, bo nie przypominam sobie takich demonstracji uczuć po (tragicznej) śmierci setek, czy nawet tysięcy innych (również) ludzi. Czy ktoś np. kazał się zamknąć zwolennikom kary śmierci w wątkach o jej wykonaniu na jakimś "CZŁOWIEKU", z powodu tego, że trzeba "uszanować rozpacz autentyczną"... przez tydzień(!?), bo "elementarna kultura nakazuje o zmarłych mówić tylko dobrze"?

Wiedzą może nieutuleni w żalu kim były Barbara Maciejczyk, Natalia Januszko i Justyna Moniuszko? Kto im świadomie świeczkę zapalił, a kto zapaliłby, gdyby zginęły w wypadku samochodowym, jak kilkanaście osób każdego dnia w tym kraju?

Co się tyczy tych "flag narodowych z kirem" w "burżujdołku", to dla odmiany na Boże Narodzenie hawirę upstrzy się lampkami choinkowymi, żeby było "ładniej i okazalej", niż u tego-chama-z-naprzeciwka. To ten sam poziom, kołtun kołtunowi kołtunem.

--------

West:
"Odsetek odpadów trafiających na wysypiska jest WYŻSZY w USA niż w zachodniej Europie"

To taka śmieciowa (pseudo)informacja, jak i bezwartościowym żarciem jest hamburger z McŚmiecia. Może ten odsetek jest wyższy, bo w Europie więcej śmieci poddawanych jest przetworzeniu do ponownego wykorzystania, a może w ogóle to ma niewielkie znaczenie, bo w wartościach bezwzględnych na jednego mieszkańca Jankesi śmiecą dwa razy bardziej od Europejczyków i pomimo tego, że relatywnie więcej zawożą na śmietnik są większymi brudasami? Tego niestety nie można się dowiedzieć z Hamburger News...

autor: Miś_Bucharin, data nadania: 2010-04-13 14:13:23, suma postów tego autora: 3566

To Ty histeryzujesz Hyjdla a Zielona prowadzi dziwną .....

Dyskusję o środowisku naturalnym ................
Tam gdzie powinno się składać kondolencje........:(

Dlatego tak reaguję na posty niektórych ultraprawicowców i
ultralewiocowców.
Ps. Artykuł o SLD moim zdaniem ma charakter kondolencyjny
jacekx naiwny socjalista

Nie będę komentował a jedynie cytował:
1 cytat
...............................

Wczoraj Superszmaja i bandyta z krwia na rekach, dzis juz wielki czlowiek.

autor: Marek, data nadania: 2010-04-12 02:10:09, suma postów tego autora: 505
................................

2 cytat
....................
Nie życzyłem
śmierci Szmajdzińskiemu, ale płakać po nim też nie będę. Tylko ludzie bez poglądów nagle po śmierci złego polityka zaczynają o nim mówić jako o "wielkim człowieku" i składać mu hołd.

autor: Cisza_, data nadania: 2010-04-12 07:38:03, suma postów tego autora: 1237

3 cytat
...................................

a cosik tam...
Do cudoka:

Do ciszy.

pisz dalej, bo ja chce Ciebie czytac.

autor: krysz, data nadania: 2010-04-12 09:59:27, suma postów tego autora: 83

4 cytat
..................
To jest forum,
gdzie kazdy ma prawo do swobodnej wypowiedzi.
Zalobnikom polecam ksiegi kondolencyjne

autor: krysz, data nadania: 2010-04-12 12:21:47, suma postów tego autora: 83

5 cytat
....................

Tak,
kazdy ma prawo wypowiedziec sie i kazdy ma prawo krytykowac.
Nie szanowalem tych politykow za zycia i nie widze powodu zmieniac mojego zdania po ich smierci.
Smierci spowodowanej zreszta lekkomyslnoscia samego Kaczynskiego. Dla zaspokojenia wlasnych ambicji zaryzykowal zyciem pozostalych 95 pasazerow.
Ale to prezydent, a teraz nawet bohater - wiec mu wolno.
Mam oplakiwac ludzi?
Tak. Te cywilne ofiary, jak obsluga samolotu i czlonkow Rodzin Katynskich.
Tych mundurowych i funkcyjnych, tez?
Oni najpierw byli politykami i zoldakami, a dopiero w nastepnej kolejnosci i wolnych chwilach stawali sie byc moze ludzmi.

autor: krysz, data nadania: 2010-04-12 13:47:43, suma postów tego autora: 83

6 cytat
..............................

Szmaja wysyła wojska na wojnę
Miałbym zapalić świeczkę na jego grobie, bo tragedia to tragedia i wszyscy jesteśmy Polakami? Bez jaj. On chociaż raz zapalił znicz za ofiary wojny, do której przyłożył rękę? Przeprosił? Wątpię. Mam po nim płakać? Udawać smutek? Nie zamierzam, śmiać się też nie będę, choć, jak na ironię, chyba w tej sytuacji nawet by należało.

autor: rote_fahne, data nadania: 2010-04-12 14:28:24, suma postów tego autora: 1397

7 cytat
................................

Znicze i kwiaty pod siedzibą SLD...
I cyrk partyjny także...
(Autorka: Hyjdla)

8 cytat
.......................

rote_fahne,
aż się rozmarzyłem...

A na drzewach, zamiast liści, będą wisieć kapitaliści.

autor: fancom, data nadania: 2010-04-12 20:04:51, suma postów tego autora: 687

......................
......................
......................
......................

Żegnajcie ........
komentujący ja w pyskówce w miejscu gdzie co najwyżej powinny być kondolencje nie będę dalej uczestniczyć.
....................
Cześć Pamięci Wszystkim Ludziom których spotakała śmierć w samolocie ...........
jacekx naiwny socjalista

autor: jacekx, data nadania: 2010-04-13 14:45:16, suma postów tego autora: 3088

Errata piszącego emocjami jackax

Żegnajcie ........komentujący .

Ja w pyskówce w miejscu gdzie co najwyżej powinny być kondolencje nie będę dalej uczestniczyć.
....................
Cześć Pamięci Wszystkim Ludziom których spotkała śmierć w samolocie ...........

jacekx naiwny socjalista

autor: jacekx, data nadania: 2010-04-13 14:55:08, suma postów tego autora: 3088

Nareszcie męska decyzja, PAjacku...

a nie tylko smarkanie w rękaw zapijane czymś mocniejszym.
Odejście jest superkropkowe i zwieńczone najlepszymi cytatami opisującymi tę histerię narodową, z której nie będzie pojednania ale będą góry śmieci.
Dziękując za wyróżnienie, pozwolisz PajacYku, że przemodeluję mój GENIALNY wiersz (*_*) Tytuł będzie dla ciebie, w zakończeniu ukłonię się zielonej, bo przecież nie tobie, nierozumiejącemu nie tylko poezji, ale i tego co wokół ciebie się dzieje:

Wiersz dla pajaców
I cyrk partyjny także...
I stercie zniczy osmalonych czekających na uprzątnięcie...
[!]

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-04-13 15:15:46, suma postów tego autora: 5956

Moje ostatnie słowo.............

Życzę wam Nienawistnicy aby na Waszą kapliczkę

Tak jak to pisze PANI HYJDLA

nikt Waszej kapliczki nie ...........
i gęby nie nie otarł ...............

cytat ...............
I stercie zniczy osmalonych czekających na uprzątnięcie...
[!]

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-04-13 15:15:46, suma postów tego autora: 3669

autor: jacekx, data nadania: 2010-04-13 15:38:33, suma postów tego autora: 3088

./.

>a Zielona prowadzi dziwną .....
Dyskusję o środowisku naturalnym ................
Tam gdzie powinno się składać kondolencje........:(<

Jacku, ja w swoich postach mówiłam o PATRIOTYZMIE. A nie o środowisku naturalnym. Szkoda, że tego nie zauważyłeś.

Inna rzecz, że te dwie rzeczy ściśle się ze sobą wiążą. To mnie właśnie smuci, że tylu ludzi - czyżby i ty? - tego związku nie dostrzega.

Swoją drogą, ciekawa jestem, czy zajrzałeś do linka, który podałam. Na wszelki wypadek podaję jeszcze raz:
http://krzysztofnawratek.blox.pl/2010/04/362-poza-histerie-poza-cynizm.html
No i może jeszcze jeden:
http://www.krytykapolityczna.pl/Cezary-Michalski/Michalski-Polityka-smierci/menu-id-291.html

----------------------------
Miś_B.:
ja w końcu nie wiem, jaką wiadomość w sprawie odpadów w USA chciał nam west przekazać. Jeśli trafia tam na wysypiska WIĘKSZY odsetek niż w Europie, no to doprawdy żaden wzorzec - chodzi przecież o to, żeby składować na wysypiskach jak najmniej, a jak najwięcej odzyskiwać, recyklizować i kompostować. Dopiero na przedostatnim miejscu powinno być spalanie, a na samiutkim końcu - składowanie.

U nas - niestety - sytuacja w śmieciach to stan katastrofy. W TYM kraju. Na TEJ ziemi.

------------------------
Hyjdlo -
dzięki za dedykację. Rozumiesz oczywiście, że mówiąc o zapleczu ulicy JPII w wiadomą rocznicę, nie miałam na myśli tych wypalonych zniczy (choć to skądinąd problem). Tylko to, co robią z WSZELKIMI odpadami na własnych podwórkach ci, co te znicze palą i ubogacają się złudnym poczuciem patriotycznej wspólnoty. Widzę to każdego roku i co roku się wkurzam. Dlatego o tym napisałam.

autor: zielona, data nadania: 2010-04-13 17:25:43, suma postów tego autora: 861

Moje wcale nie ostatnie słowo,

bo skoro się PAjacku żegnasz, i żegnasz, i pożegnać nie zamierzasz, to przytoczę ci na pożegnanie pozycję nie tak wielką jak mój "Wiersz dla Pajaców", bo "Gumno moje ojczyste" kabaretu "Elita" nomen omen:

Gumno moje ojczyste, Kordianie i Chamie
Dobrze żyje kto kradnie i bezczelnie kłamie
Baby nasze są piękne, a chłopy są duże
Nic dziwnego, że ciurkiem robim za przedmurze
Ciągle nas ktoś leje, z Zachodu lub Wschodu
Wybijając do nogi sporą część Narodu
Ale mniejsza o straty, tu liczy się męstwo
Choć dopiero za grobem czeka nas zwycięstwo

Gumno moje ojczyste, wybrany Narodzie
Co upijasz się w święta, a święta masz co dzień
Dzielne my są gieroje, nikt nam nie dokopie
Bo my zawsze na czele, w durnej Europie
A jak nam odbiorą najświętsze wartości
Kosy na sztorc postawim i połamiem kości
Ale, że tym łamaniem łatwo się męczymy
Włazim zaraz na piece i jak dzieci śpimy

Gumno moje ojczyste, ty moja ciemnoto
Kocham ciebie nad życie, choć wokoło błoto
Inni ciebie nie cenią a ja ciebie cenię
Tu się rodzę, umieram i z babą się żenię
Mam tu dzieci kupe, piasku trzy hektary
Krowę chorą na płuca, w sieni waciak stary
A na skraju tej nędzy, zamiast telefonu
Stoi wierzba i płacze - no tera my w domu

tekst: Stanisław Szelc
muzyka: Włodzimierz Plaskota
[!]

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-04-13 17:26:40, suma postów tego autora: 5956

Zielona... to nie była dedykacja, to był UKŁON w Twoją stronę

oraz ukłon do ziemi (*_*) nawet nie TEJ ZIEMI, ino NISKO, CZAPKĄ Z PIÓR (*_*)
Twoje zdanie: "ci, co te znicze palą i ubogacają się złudnym poczuciem patriotycznej wspólnoty", świadczy, że przebiłaś się przez moją poezję ogromną i zrozumiałaś, co autorka miała na myśli...
(*_*)

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-04-13 17:42:59, suma postów tego autora: 5956

Pytasz nano jak się czuję?

Dziękuję, nienajgorzej.

autor: bolo, data nadania: 2010-04-14 18:33:35, suma postów tego autora: 4522

Dodaj komentarz