Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Prezydent podpisał nowelizację dotyczącą odpłatności za przedszkola

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Walka o kasę

Wszyscy wiemy, że oświata to najlepszy interes. A przedszkola to prawdziwy rodzynek w tym interesie.
Dlatego od początku nowej polszy wszyscy włodarze rozkładali państwową oświatę, by zmusić obywateli do prywatnej oświaty.
I podkreślam raz jeszcze, że jest to działanie systemowe, a nie wypadek przy pracy.

Skutki tego ich wspólnego działania już widać. Miernoty z dyplomami szkół wyższych zalewają od kilku lat rynek pracy. A pracodawcy stają się coraz bardziej bezradni, gdyż znalezienie młodego dobrze wykształconego człowieka, który posiada realne umiejętności graniczy z niemożliwością.

Takim to oto sposobem wszędobylski debilizm władzy rozlał się niemal na całe nowe pokolenie Polaków. I nie ma najmniejszych szans by ten proces można było odwrócić.

Na dowód mojej tezy wystarczy poczytać co myślą i wypisują lewusy chociażby na tym $LD-owskim portaliku. O prawicowych portalikach lepiej w ogóle już nie wspominać, bo tam stężenie idiotów ogarniętych demonem kariery jest znacznie więcej. I są oni jeszcze bardzie zdegenerowani niż ci po tej stronie.

autor: dzeus, data nadania: 2010-08-15 15:01:58, suma postów tego autora: 1046

dzeus

prowadź!

autor: nikyty, data nadania: 2010-08-15 16:21:57, suma postów tego autora: 3572

Chamstwo

Chamstwo i jeszcze raz chamstwo, cofamy się w rozwoju przez liberałów :/

autor: socjalpatriota, data nadania: 2010-08-15 16:33:35, suma postów tego autora: 471

I o to chodzi.

Biedni od urodzenia mają być poza marginesem życia społecznego. Mają straszyć.

autor: steff, data nadania: 2010-08-15 16:56:26, suma postów tego autora: 6626

bzdury

Czy ktoś z Was w ogóle wie o czym pisze? :) W rzeczywistości stan prawny jest taki: Przedszkolem publicznym jest placówka, która realizuje program przewidziany dla tego typu jednostek w wymiarze nie mniejszym niż 5 godzin dziennie. Uczęszczanie dziecka do przedszkola publicznego jest bezpłatne. Jeżeli przedszkole publiczne pracuje przez 8 godzin to bezpłatne powinno być 8 godzin, jeżeli zaś pracuje krócej niż 5 godzin nie jest przedszkolem publicznym. Naturalnie, 99% gmin w kraju sprawę przedstawia tak jak jest napisane w artykule jednak taki stan rzeczy jest niezgodny z prawem (choć powszechny). Gminy nie rozumieją, że bezpłatne przedszkola zrekompensuje im subwencja oświatowa związana z przeniesieniem zerówek do szkól podstawowych. Nie dajmy się ogłupić lecz walczmy o bezpłatne przedszkola, które w majestacie prawa należą się Polakom.

autor: towPawel, data nadania: 2010-08-15 21:03:53, suma postów tego autora: 125

Zgodnie z tą "nowelizacją"

szykują nam przedszkola zaoczne. Rano odpłatność państwowa, po południu zajęcia świetlicowe...
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-08-15 21:29:55, suma postów tego autora: 5956

proponuje rozszezyc ustawe

tak by sklepy sp[ozywcze musialy bezplatnie dac kazdemu rownowartosc 50% dziennych norm wyzywienia.

autor: dcio, data nadania: 2010-08-16 02:20:07, suma postów tego autora: 391

Wracamy do XIX stulecia

Gdy przedszkola będa płatne, wydajnośc pracy na pewno wzrośnie, rodzice wiedząc że ich dzieci mają zapewnioną profesjonalną bo płatną opiekę, będą pracowac ciężej i efektywniej;)

autor: Postsocjalista, data nadania: 2010-08-16 10:26:24, suma postów tego autora: 1953

"gdy przedszkola będą płatne"

przecież cały czas są. To oczywiście niedobrze, ale "publiczne" przedszkola od zawsze pobierają spore opłaty, nie tylko za wyżywienie czy zajęcia dodatkowe.

autor: humpa, data nadania: 2010-08-16 14:00:07, suma postów tego autora: 208

Nieważne,

czy przedszkola będą płatne czy bezpłatne.
Ważne, żeby były świeckie.

autor: ABCD, data nadania: 2010-08-16 17:18:34, suma postów tego autora: 20871

@humpa

zgadzam się z Tobą, ale zawsze jeszcze można takie opłaty powiększyć...

autor: kkaz, data nadania: 2010-08-16 17:26:59, suma postów tego autora: 30

odpłatność przedszkoli

jasne, że można podwyższyć stawki. ubolewam nad tym, szczególnie że miejsc w przedszkolach publicznych jest zdecydowanie za mało. W krajach kapitalistycznej Europy dzieci mają za darmo (tzn. z podatków, które pobiera się i u nas, czyż nie?) nie tylko naukę i opiekę, ale również podręczniki i przybory szkolne.
żeby były świeckie - to istotne, ABCD, cokolwiek jeszcze głupiego napiszesz. Dotyczy to również szkół. Nikt dzisiaj rodziców przedszkolaków / uczniów nie pyta, czy chcą nauki religii, mogą co najwyżej swoje dziecko z zajęć katechetycznych wypisać, a oddźwięk takiego wyłamania bywa różny. Ostatnio pewna woźna szkolna powiedziała mi, że w szkole nie powinno się uczyć ani religii, ani etyki, tylko religioznawstwa. Skoro świadomość jest tak wysoka wśród pań woźnych, to co dopiero wśród reszty!

autor: humpa, data nadania: 2010-08-16 18:33:48, suma postów tego autora: 208

humpo,

a robotnicy budowlani w podwarszawskiej miejscowości, w której zamieszkuję, mówią jeszcze co innego (cytuję):
- Towarzyszu ABCD, w szkołach nie powinno być ani religii, ani etyki, ani religioznawstwa, tylko - naukowy, materialistyczny i emancypacyjny światopogląd Envera Hodży.

autor: ABCD, data nadania: 2010-08-16 20:53:49, suma postów tego autora: 20871

Towarzyszu ĄBĆD...

robotnicy budowlani w podwarszawskiej miejscowości, w której zamieszkujesz to PRZEBIERAŃCY z dyplomami są skoro wiedzą kto to był Enwer Hodża.
Tja... Polska to jedyny taki kraj gdzie prezydentem był elektryk, by robotnikami budowlanymi byli magistry...
Coś trza będzie z "tom oświatom" zrobić. Najlepiej zacząć od przedszkoli - zamknąć je...
.

autor: Hyjdla, data nadania: 2010-08-17 07:26:38, suma postów tego autora: 5956

ABCD a bezprawne nauczanie religii

Z reguły nie odpowiadam na posty ABCD jednak w tym miejscu nie mogę pozostać bierny - zwyczajnie mnie ręka swędzi :) W wielu przedszkolach w Pomrocznej to nie rodzice a gminy, z pieniędzy podatnika płaca za nauczanie religii. Taki stan rzeczy jest niezgodny z prawem, gdyż przedszkola nie dostają subwencji oświatowej a religia jako zajęcia ponadprogramowe powinna być płatna. W mojej gminie udało mi się ten stan rzeczy zmienić i religia jest już traktowana tak jak mówi o tym prawo. Jeżeli rodzic chce wysyłać na nią dziecko - niech płaci. Proceder fundowania przez samorząd lekcji religii jest w tym kraju powszechny i myślę, że warto sprawę drążyć. Miłośników zdrowego rozsądku zapraszam na www.antykosciol.pl

autor: towPawel, data nadania: 2010-08-17 12:45:10, suma postów tego autora: 125

Hyjdlo,

myślę, że nie doceniasz stanu uświadomienia klasy pracowniczej.
Robotnicy budowlani dali mi dziś taki problem do "rozkminki", że łeb pęka.
- Towarzyszu ABCD, my wiemy, że Enver Hodża zbudował państwo świeckie. Ale czy słusznie wziął się za albańskich muzułmanów? Przecież islam jest siłą antyimperialistyczną.
I co?
Nawet Brunhilda sobie z tym nie daje rady.

autor: ABCD, data nadania: 2010-08-17 19:36:07, suma postów tego autora: 20871

Tow. Pawle,

problem w tym, że wyborcy władz gminnych chcą nauczania religii.
A jak ktoś woli hodżyzm, to może sobie zalożyć przedszkole prywatne.

autor: ABCD, data nadania: 2010-08-17 19:37:23, suma postów tego autora: 20871

imaginacje ABCD?

Kto tutaj twierdzi, że islam jest sam w sobie siłą antyimperialistyczną?

autor: lewicowiec, data nadania: 2010-08-17 19:43:50, suma postów tego autora: 508

lewicowcu,

robotnicy

autor: ABCD, data nadania: 2010-08-17 22:46:11, suma postów tego autora: 20871

ABCD a demokracja

Ciekawe pojmowanie demokracji... Katolicy, którzy stanowią większość wymuszają na niewierzących aby ci współfinansowali nauczanie wiary w Jezusa, która to wiara jest sprzeczna z sumieniem ateistycznych "sponsorów". Ni ch.ja! Polska musi znormalnieć i walka o takie szczegóły jak nauka religii w przedszkolu jest pierwszym do tego krokiem. Chcesz wierzyć? Wierz sobie, ale we własnym domu i za swoje pieniądze.

autor: towPawel, data nadania: 2010-08-18 10:27:15, suma postów tego autora: 125

Tow.Pawle,

mniej więcej taki problem jak twój zrealizował Enver Hodża w Albanii.
I jaki był tego efekt?
Po upadku Hodży, Albania i jej satelita, Kosowo, okazały się wyznaniowymi państwami islamskimi.

autor: ABCD, data nadania: 2010-08-18 14:30:23, suma postów tego autora: 20871

ABCD A ISLAM :)

Tak się składa, że jakieś dwa miesiące temu byłem i w Albanii i w Kosowie i nie widziałem tego "wyznaniowego państwa islamskiego". Obydwa kraje są mniej wyznaniowe niż Pomroczna. Poza tym, nie słyszałem aby Hodża wprowadzał odpłatność za lekcje religii w przedszkolach :)

autor: towPawel, data nadania: 2010-08-18 21:28:50, suma postów tego autora: 125

Za Hodży

uczono tylko religii tj. kultu Hodży.
Aha, i jeszcze budowania bunkrów, które miuały obronić Albanię przed inwazję połączonych sił imperializmu i rewizjonizmu.

autor: ABCD, data nadania: 2010-08-19 14:28:00, suma postów tego autora: 20871

Dodaj komentarz