Komentarze czytelników portalu lewica.pl Komentarze czytelników portalu lewica.pl

Przejdź do menu

Komentowany tekst

Obradował V Kongres SLD

Komentarze czytelników

Dodaj komentarz

Może coś z tego będzie...

W każdym bądź razie wymowny jest fakt, że Kongresowi temu nie patronował salonowiec Kwaśniewski.

autor: steff, data nadania: 2012-04-29 11:53:08, suma postów tego autora: 6626

Brawo

Jestem zadowolona z tych wyborów.

autor: Cettia, data nadania: 2012-04-29 13:42:43, suma postów tego autora: 77

Cetia skoro jesteś zadowolona z Tych Wyborów ......

To wyjaśnij mi skoro idzie nowe ......
Dlaczego w związku z wprowadzeniem nowej strony sld.org.pl
nie utworzono na niej forum dla zwykłych członków.....?
(Ja jestem z tych, co głosowali na L.Millera i nie wiem, co mam o tym nowym sądzić).

A wiesz, dlaczego.....?

Po to by grupa żądnych władzy politykierów znów próbowała po karkach i głowach prostych członków partii ją zdobyć by delektować się owocami władzy czy smakowitym torcikami

nic nie dając nam w zamian

..... władza bez kontroli i bez możliwości krytyki ....zawsze się wynaturzała i będzie się wynaturzała ......

jacekx marksista członek SLD

autor: jacekx, data nadania: 2012-04-29 15:34:39, suma postów tego autora: 3088

a Ty dalej

głową w mur? ;-)

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-04-29 17:08:07, suma postów tego autora: 6205

Sierpie ja jestem zakuta pała :)

W sam raz taka by w mur trykać ......

jacekx marksista

Ps. Jak zwykle serce mam po Lewej stronie.

autor: jacekx, data nadania: 2012-04-29 19:01:47, suma postów tego autora: 3088

No i dobrze

jaks lewica jest potrzebna - w koncu palikmioty ja tylko udaja

autor: wujek leon, data nadania: 2012-04-29 19:20:13, suma postów tego autora: 4

To raczej mur walnął go w głowę...

(*_*)

autor: Hyjdla, data nadania: 2012-04-29 19:22:04, suma postów tego autora: 5956

Walenie w mur z pewną częstotliwością .....

..... może go rozwalić ....... Hyjdla słyszałaś o zjawisku rezonansu ?

Tylko trzeba trafić na odpowiednią częstotliwość .......

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-04-29 19:46:08, suma postów tego autora: 3088

tonące sld millera się chwyta

brawo! szybciej na dno!

autor: deadbastard, data nadania: 2012-04-29 21:35:13, suma postów tego autora: 500

może przedostatni kongres przed rozwiązaniem?

Nawet Kwaśniewski zauważył w wywiadzie dla GW hipokryzję Millera w kwestii nowego pomysłu na podatki (oczywiście dodając przy tym, że jego zdaniem ewentualna 50-procentowa stawka powinna być tylko tymczasowa, "solidarnościowa", w związku z kryzysem). Chyba nikt nie wierzy w przywiązanie Leszka do takich postulatów.

autor: Mandark, data nadania: 2012-04-30 01:52:08, suma postów tego autora: 731

PA SLD

Cóż, SLD ze starym-nowym "betonem" rządzącym w partii będzie miało poparcie tylko w swoim "żelaznym" elektoracie.
Widać, że Panom Millerom i Oleksym nie chodzi ani o lewicowość ani tym bardziej o ludzi z ich własnego ugrupowania...
Skończy się to tylko stołkami w sejmie przyszłej kadencji, z minimalnym poparciem elektoratu dla paru konkretnych osób.
Amen.

autor: Dracul, data nadania: 2012-04-30 09:08:28, suma postów tego autora: 341

Bez urazy panowie, ale na tym forum lubi się wieszczyć rychły koniec SLD

a lewica radykalna jak miała śladowe poparcie społeczne, tak ma je nadal po 20 latach (-:
Inna sprawa że nadal nie widać pomysłów programowych, które miałyby porwać elektorat. Widoczna w wystąpieniu Millera bezkrytyczna "euromania" w czasach, kiedy Unia się sypie, a międzynarodowa oligarchia finansowa z poparciem rządów europejskich grabi kraje Europy już całkiem jawnie i bez skrupułów, chyba nie jest najlepszym pomysłem.

autor: west, data nadania: 2012-04-30 10:55:37, suma postów tego autora: 6719

Tym razem west muszę Ci przyznać rację ......

...... Może i spełni się czarny scenariusz, co wieszczą tu niektórzy ...... Taką drogą jak SLD szła UP ...... byłem tam i widziałem.

Gdybym miał takie możliwości to jak Stańczyk na obrazie Matejki rwałbym szaty.

Jeżeli L. Miller, ( za którym głosowałem) nie uaktywni doły partyjne i nie znajdzie sposobu do przekonania do SLD młodzieży
to skończymy tak jak Unia Pracy.

Sam pomysł L.Millera z Facebookiem, Nową stroną SLD bijącą czerwienią po oczach i ludźmi którzy przeszli od Palikota do SLD to za mało.

Przepraszam, ultralewicę, że zwracam na waszym forum głowę wewnętrznymi sprawami SLD ..... ale zamknęli nam na stronie SLD
nasze forum ...... i nie mamy gdzie pisać a do centrali czyli na Berdyczów pisać się odechciewa ...... :(

Pozdrawiam.

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-04-30 18:00:17, suma postów tego autora: 3088

errata

Jeżeli L. Miller, ( za którym głosowałem)

nie uaktywni dołów partyjnych

i nie znajdzie sposobu na przekonanie do SLD młodzieży

to skończymy tak jak Unia Pracy.

autor: jacekx, data nadania: 2012-04-30 20:01:01, suma postów tego autora: 3088

drogi Jacku

Na obrazie Matejki obnażał się Rejtan... nie Stańczyk.

autor: sierp_i_młot, data nadania: 2012-05-01 03:12:15, suma postów tego autora: 6205

Wybaczcie stremu belfrowi ..... pomyłki

Lata swoje robią :) ..... dziękuję Sierpie za wytknięcie błędu ale chyba intencje wpisu zostały zrozumiane......

Pozdrawiam Wszystkich Komentujących ......

i Niech się Święci 1 Maja.

jacekx marksista

Ps. Uczymy się całe życie ..... także na błędach :)

autor: jacekx, data nadania: 2012-05-01 12:16:59, suma postów tego autora: 3088

errata

Wybaczcie staremu belfrowi ..... pomyłki.

Lata swoje robią :) ..... dziękuję Sierpie za wytknięcie błędu, ale chyba intencje wpisu zostały zrozumiane......

Cóż, jeśli nie stosuję komputerowych słowników to błędy obsługi klawiatury ( za lekko lub nie celnie) mi umykają ......
za wszystkie błędy żałuję a Was o wybaczenie proszę ......
:( , :)

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-05-01 13:08:11, suma postów tego autora: 3088

Dziś 1 maja przypomnijmy dlaczego

Niech się święci 1 Maja. :)

Dlaczego 1 maja?
_______________ cytat

Święto wprowadziła w 1889 II Międzynarodówka dla upamiętnienia wydarzeń, które miały miejsce w pierwszych dniach maja 1886 r. w Chicago, w Stanach Zjednoczonych podczas strajku będącego częścią ogólnokrajowej kampanii na rzecz wprowadzenia 8-godzinnego dnia pracy.
_________________________ koniec 1 cytatu

Co stalo satało się w Chicago ?

_______________________ cytat

Sytuacja w Chicago była napięta już kilka lat przed wydarzeniami z 1886 roku. Fatalne warunki pracy, niskie płace i praca do dwunastu godzin na dobę były standardem. Dodatkowo antykapitalistyczne nastroje były podsycane przez radykalnych agitatorów, walczących m.in. o ośmiogodzinny dzień pracy. Opór robotników skierował się przeciwko właścicielowi firmy McCormick Harvester Co. W wyniku próby modernizacji zakładu, która spowodowałby zwolnienia ogromnej rzeszy pracowników jego stosunki ze związkami zawodowymi nie układały się najlepiej. Pociągnęło to za sobą strajk robotników, w wyniku którego właściciel fabryki zmuszony został do radykalnych ustępstw. Nie trwało to jednak zbyt długo. Już w lutym 1886 roku dokonał zwolnienia wszystkich pracowników. Na ich miejsce powołał całkowicie nową kadrę, której bezpieczeństwa miała pilnować kilkudziesięcioosobowa grupa ochroniarzy.

Działacze związkowi szybko przeszli do ofensywy. Rozpoczęli przygotowania do demonstracji zapowiedzianej na pierwszego maja. Jej celem było wywalczenie ośmiogodzinnego dnia pracy. Na czele demonstracji stał Albert Parsons - związkowiec, anarchokomunista; opowiadający się także m.in. za równouprawnieniem czarnych. Pomimo obaw wielu ludzi pochód przeszedł bez rozlewu krwi. Wzięło w nim udział przeszło kilkadziesiąt tysięcy osób.

Do dalszej ofensywy ruszył inny urodzony w Niemczech związkowiec, anarchista August Spies, redaktor pracowniczego pisma „Arbeiter-Zeitung”. Zorganizował on trzeciego maja wiec w trakcie, którego doszło do bójki między wychodzącymi z zakładu McCormicka nowymi robotnikami a demonstrantami. Ponad dwustu policjantów interweniowało używając rewolwerów i pałek. Trudno jest określić dokładną liczbę ofiar. Według różnych źródeł zginęło od dwóch do pięciu robotników, około sześciu zostało poważnie postrzelonych, wiele osób zostało pobitych. Spies zbulwersowany brutalnością policji, apelował do robotników aby ci stawili się na demonstracji następnego dnia.

Wiec przygotowany przez Spiesa, Parsonsa i Samuela Fieldena miał miejsce na placu Haymarket. Przebiegał zasadniczo bez ekscesów. Obecny na demonstracji burmistrz Chicago Carter Harrison, twierdził później, iż nic nie wskazywało na to że policja będzie musiała interweniować. Pod koniec przemówienia Fieldena na skutek obfitych opadów deszczu na placu pozostało jedynie ok. 200 osób. Nagle, z nieznanych powodów, 180 policjantów dowodzonych przez kapitana Johna Bienfielda ruszyło do ataku na demonstrantów. Nie pomogły zapewnienia Fieldena, iż demonstracja jest pokojowa.

Chwilę później w stronę Policji poszybowała bomba. Na miejscu zginął jeden funkcjonariusz, kilkunastu zostało rannych. W odpowiedzi policjanci otworzyli ogień do demonstrujących. Nieznana jest liczba zabitych robotników. Musiała być jednak znaczna skoro w chaosie jaki zapanował na placu, wielu policjantów została postrzelonych przez swoich kolegów. Całe wydarzenie znane jest jako Haymarket Riot.

W wyniku tych zajść doszło do ostrych represji skierowanych przeciwko działaczom związkowym. Wszystkie te działania były podsycane przez prawicowe i bliskie establishmentowi chicagowskie gazety. Ostatecznie przed sądem stanęło osiem osób. W tym trzej główni organizatorzy majowego wiecu i pięciu związkowców, którzy w wiecu nawet nie uczestniczyli.

Proces rozpoczął się 21 czerwca 1886 roku. Wszystkich oskarżono o zabicie policjanta, który zginął na miejscu w wyniku wybuchu. Nie podejrzewano, że w obliczu braku dowodów, oskarżeni mogą zostać skazani na surowe kary. Mimo to, siedem osób zostało skazanych na śmierć. 11 listopada 1887 roku zostali powieszeni: Parsons, Engel, Spies i Fischer. Dzień wcześniej w celi odebrał sobie życie Louis Lingg. Pozostali skorzystali z prawa łaski i po 7 latach opuścili więzienie. Przyczyniła się do tego kampania prowadzona przez ruch robotniczy, w wyniku której wyroki zostały anulowane. Obecnie historycy podejrzewają, iż bomba została rzucona przez policyjnego agenta współpracującego z kapitanem Johnem Bienfieldem.

Trzy lata po tragicznych wydarzeniach, czyli w 1889 roku II Międzynarodówka uznała 1 Maja Świętem Pracy. Chciano w ten sposób docenić oddanie dla sprawy licznych ofiar, jakie w wyniku tych zajść poniósł ruch robotniczy.

________________ koniec 2 cytatu

jacekx marksista

autor: jacekx, data nadania: 2012-05-01 14:05:43, suma postów tego autora: 3088

Odnoszę wrażenie, że albo chochliki ..... albo błędy wklejania

Co stalo satało się w Chicago ?
....... ma być
Co się stało w Chicago?

Redakcjo ......poprawiajcie za nas
lub umożliwcie poprawianie czyli .....
Unowocześnijcie technikę i umożliwcie edycję przez komentujących swoich komentarzy.

autor: jacekx, data nadania: 2012-05-01 14:23:07, suma postów tego autora: 3088

Dodaj komentarz