Krótko mówiąc oto jedna z "wielkich" kultur Wschodu. Walczcie dalej z Europą i chrześcijaństwem.
religia to opium
każda
A ktoś czytał ten artykulik? I co, jak wrażenia?
ale co to znaczy "Europa" i "chrześcijaństwo"?
Są to synonimy, wystarczy więc zapytać o jedno.
czy po prostu robisz sobie jaja?
Ale lewica i tak atakuje Chrzescijaństwo!
A co do tych debili to z tego co wiem dostali karę śmierci to duzy plus bo w norwegi dostaliby np.21lat pobytu w sanatorium(w więźieniu).
europa akurat tyle z chrześcijaństwem ma wspólnego co z handlem niewolnikami, wynalezieniem obozów koncentracyjnych, wojnami totalnymi, kompleksem wyższości, Sokratesem...
W Indiach głównie są usuwane (zabijane) płody płci żeńskiej, co powoduje, że kobiet w społeczeństwie indyjskim jest juz o kilkadziesiąt milionów mniej niż mężczyzn. Takie dysproporcje muszą wpływać na wzrost ilości gwałtów. I właśnie w ostatnich latach (mam na myśli 30 lat wstecz) zaobserwowano w tym kraju znaczący wzrost liczby gwałtów, który był szybszy niż przyrost demograficzny. Zaraz pewnie posypią sie na mnie gromy, ale nie usprawiedliwiam tym tekstem gwałtów, tylko prubuję zwrócić uwagę na to zjawisko, które z przyczyn poprawności politycznej (tzn. że częściej poddawane są aborcji dziewczynki, i to nie przeszkadza wojującym o prawo do aborcji feministką) nie jest odpowiednio naświetlane. A wydaje mi się, że ma w tym temacie ogromne znaczenie.
Rechrystianizacja Europy jest być może powołaniem Polski. Oczywiście Polski wolnej, Polski prawdziwej, nie tego obecnego tworu pod tą nazwą.
nie istniało jeszcze takie ustrojstwo jak Polska, ba, nawet ludności, która stworzyła bazę populacyjną dla obecnych mieszkańców Rzplitej, też nie było na tych ziemiach. Nie rozumiem co oznacza twierdzenie, że "Polska" (czyli co lub kto?) ma rechrystianizować (w jakim celu) "Europę" (czyli co lub kogo?). Z naszym poziomem moralności i stosunkami społecznymi? A co wg was oznaczają "ataki na chrześcijaństwo". Jakie chrześcijaństwo? Katolicyzm rzymski(którego łącznie z prawosławiem ja do chrześcijaństwa nie zaliczam przez wzgląd na sprzeczności dogmatów z literą Pisma?) i narodowy, protestantyzm we wszelkich odmianach? I co to ma oznaczać: ataki na kler, instytucje kościelne (w pełni uzasadnione) czy religię jako taką? Tylko którą? Tą obecną, poprawną politycznie, czy tą z czasów wszechwładzy Św. Officjum, krucjat przeciw heretykom (chrześcijańskim!) i stosów? Mozę dokonacie autosprecyzowania, bo jak na razie rzucacie hasełka bez pokrycia.
Gwałt to coś absolutnie obrzydliwego, dla czego nie ma żadnego usprawiedliwienia. Występuje, jak słusznie zresztą zauważyła autorka, we wszystkich kulturach - i w hinduistycznych Indiach, i w krajach muzułmańskich, i w postchrześcijańskiej Europie.
>religia to opium<
nikity, jaki jest twój stosunek do narkotyków? ;)
Chrześcijaństwo w pełni istnieje tylko w katolicyzmie. Natomiast ten, jak słusznie zauważyłeś, niski czy może nawet bardzo niski poziom moralny współczesnych Polaków to po prostu wynik pewnych obcych cywilizacyjnie inkluzji (choć może nie bezpośrednio, zresztą to "dłuższa sprawa").
Dobre! Cóż, każdy (zazwyczaj) sądzi według siebie. Nikity jak widać także.
Bury:
"wynik pewnych obcych cywilizacyjnie inkluzji (choć może nie bezpośrednio, zresztą to "dłuższa sprawa")"
A konkretnie?!
Przecież to jest powiedziane bardzo konkretnie.
To ja najwidoczniej nie znać jezyka polski, bo wydawało mi się, że w zwrocie "pewnych inkluzji" istnieje, nomen omen, pewne niedookreślenie.
Chętnie dowiedziałbym się kogo byś sobie powykluczał zbudowawszy Nowe Stare Dobre Średniowiecze?
Tak może być.
Nie pierwszy to raz.
Mało ci ich? 5,5 tys.
Chyba że chcesz, abym dostał padaczki śmiechowej. Jak katolicyzm, jawnie sprzeczny z Biblią w podstawowych dogmatach i rytuałach, może w ogóle podszywać się pod chrześcijaństwo? To w istocie neo-pogaństwo, ale jak będę chciał mieć z poganami do czynienia, to pójdę do rodzimowierców, bo oni nie udają kogoś kim nie są.
Wystarczy wrzucić jakis post o religii, a mozna być pewnym, że dyskusja odejdzie od właściwego tematu.
a co do tematu: czy po podobnych zdarzeniach, jakie miały miejsce również w kraju o nazwie Polska, też analizowano "kontekst kulturowy"? Jeżeli na gwałt ze szczególnym okrucieństwem w Hindustanie jest paragraf, sprawcy tej zbrodni powinni zostać skazani. Jeżeli zaś okazałoby się, że gwałt w myśl ichniego prawa karany nie jest, noooo, to byłoby ciekawe.
Szczupaku, to może te "pewne obce cywilizacyjnie inkluzje" tutaj to ów katolicyzm, jak myślisz? ;-)
twój wniosek jest uzasadniony.
Katolicyzm jest jak karp - sprowadzono go i zaadaptowano na naszych ziemiach (a raczej w wodach) już w średniowieczu. Tak że w potocznej opinii ludzie mają go za rybę rodzimą, tym bardziej że na skutek intensywnej hodowli i rozpowszechniania (skąd my to znamy?) opanował większość akwenów, wypierając i przewyższając ilościowo gatunki ewolucyjnie rodzime o podobnych wymaganiach ekologicznych. Oczywiście nie byłoby w tym nic złego, gdyby katolicy en mase przestrzegali chociażby tylko 10 przykazań Isz Mosze (Mojżesza) - a gdyby jeszcze poważali 8 błogosławieństw Jehoszuy, mielibyśmy naprawdę fajne społeczeństwo, że tak w uproszczeniu zaspekuluję.