Peru: Nowy prezydent i premier

[2021-07-31 20:38:01]

28 lipca Pedro Castillo został zaprzysiężony na prezydenta Republiki Peru.

Następnego dnia Castillo desygnował na stanowisko premiera Peru deputowanego do Kongresu (jednoizbowego parlamentu) Guido Bellido (na zdjęciu), członka partii Perú Libre (Wolne Peru), określającej się jako marksistowsko-leninowska.

Zaprzysiężenie Bellido odbyło się w mieście Ayacucho, w którym Castillo wygrał z dużą przewagą.

42-letni Guido Bellido posiada tytuł licencjata inżynierii elektronicznej oraz tytuł magistra ekonomii ze specjalizacją w zarządzaniu publicznym i rozwoju regionalnym. Ostatnio pracował dla rządowego biura statystycznego. Do 2018 r. był członkiem partii Arriba Peru Adelante, gdzie pełnił funkcję przedstawiciela prawnego, a później wstąpił do partii Wolne Peru, w której sprawował funkcję regionalnego sekretarza generalnego w Cuzco.

Liderem Wolnego Peru jest marksista Vladimir Cerron, zwolennik rządów na Kubie i w Wenezueli. Z powodu postawionych mu zarzutów korupcyjnych nie mógł kandydować w wyborach prezydenckich ani objąć rządowego stanowiska.

rp, wch

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1969 - W Puña w Regionie Cajamarca urodził się Pedro Castillo, prezydent Peru od 2021 r.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo na terenie RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.