Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-05-11 17:11:47]

Dziewiętnasty tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie" to numer specjalny - aż 48 stron, czyli o połowę więcej niż zwykle - w zwykłej cenie 4,5 zł. Przynosi on sensacyjne, skrupulatne opracowanie (relacje świadków i uczestników) na temat przygotowań do zamachu stanu w 1992 roku, organizowanych przez Antoniego Macierewicza i związanych z nim ludzi (część obecnej elity PiS).

W tym numerze również o Januszu Walusiu, najsłynniejszym polskim zabójcy politycznym (odsiaduje wyrok w RPA), który cieszy się niezmienną sympatią wielu polityków polskiej prawicy.

"Tygodnik" rozmawia także z Janem Śpiewakiem ze stowarzyszenia Wolne Miasto Warszawa (dawniej Miasto Jest Nasze) m.in. o przyczynach sukcesów PiS, grzechach Platformy Obywatelskiej, stanie polskiej klasy politycznej oraz o "Polsce sarmatów i plebanów".

W dziale historycznym o Polsce jako ośrodku elitarnych polowań m.in. na "tygrysa Północy" - rysia, czyli o tym jak Mościcki z Goeringiem polował. Także o krwawym Cyrylu Aleksandryjskim, bezwzględnym intrygancie, który został świętym, a nawet tzw. ojcem Kościoła oraz duże opracowanie o inkwizycji, jej torturach i Torquemadzie.

W dziale światopoglądowym m.in. o debacie polskich ateistów oraz o synkretycznej religii – kaodaizmie, w której świętymi są m.in. Tołstoj i Lenin. Dział przynosi także relację z niezwykle udanego IV Zlotu Ateistów w Spale, zorganizowanego przez Fundację Kazimierza Łyszczyńskiego przy wsparciu Tygodnika.

W tym numerze – dla miłośników zabaw umysłowych – aż dwie duże krzyżówki, z których poziomu „Tygodnik” słynie od początku swojego istnienia. Ponadto w tym wydaniu – jak zwykle – felietony Jana Hartmana, Anny Grodzkiej, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego, Tomasza Kozłowskiego, Piotra Szumlewicza, Adama Ciocha i Marka Kraka.

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

23 czerwca:

1818 - W Krakowie odbył się uroczysty pogrzeb Tadeusza Kościuszki, przywódcy Insurekcji.

1937 - Decyzją Sztabu Generalnego Hiszpańskiej Armii Ludowej utworzono 150 Brygadę Międzynarodową im. Jarosława Dąbrowskiego, przekształconą następnie w XIII Brygadę Międzynarodową.

1944 - 5 Brygada AK Z. Szendzielarza "Łupaszki" zabiła w zamieszkanej gł. przez Litwinów wsi Dubinki 27 cywilów, w tym kobiety i dzieci.

1950 - Szwajcarskie Zgromadzenie Federalne odmówiło przyznania praw wyborczych kobietom.

1956 - W Egipcie kobiety uzyskały czynne i bierne prawa wyborcze.

1996 - Zmarł Andreas Papandreu, grecki polityk, przywódca socjaldemokratycznej partii PASOK. Stał na czele trzech rządów.

2013 - Opozycyjna lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne w Albanii.