Górnicy popierają protesty kobiet

[2020-10-27 18:27:10]

Polscy górnicy dołączają do grona środowisk popierających kobiece protesty. Piszą, że polskie państwo zmierza ku totalitaryzmowi.

Po tym jak kontrolowany przez PiS Trybunał Konstytucyjny podjął decyzję o de facto delegalizacji aborcji w Polsce, Polskę zalała fala spontanicznych protestów kobiecych o niespotykanym od wielu lat natężeniu. Reakcją prawicy, jej rządu i ich tub medialnych jest kampania ataków, manipulacji, oskarżeń i propagandy. Co najgorsze, prym w tym wiodą niektóre programy telewizji publicznej, w szczególności niesławne 'Wiadomości' TVP. Politycy PiS grożą też kobietom konsekwencjami prawnymi a minister Ziobro mobilizuje prokuratorów do represjonowania aktywistek, które mają odwagę prowadzić swe akcje w kościołach. Do rządu dołączają bojówki skrajnej prawicy, które „pilnują” kościołów i utrudniają kobietom prowadzenie protestów.

Jednak oprócz kampanii ataków, protesty cieszą się coraz większą sympatią Polaków, zyskują coraz szersze poparcie, są coraz liczniejsze i coraz bardziej stanowcze. Wśród środowisk, które poparły walczące kobiety, znaleźli się też górnicy.

Działający w głównej mierze w górnictwie Wolny Związek Zawodowy 'Sierpień 80' opublikował oświadczenie, w którym deklaruje stanowcze poparcie dla protestujących kobiet, krytykuje orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego i stwierdza, że „każdy człowiek ma prawo do wolności decydowania w sprawach sumienia”.

Związkowcy z 'Sierpnia' piszą w oświadczeniu, że „WZZ "Sierpień 80" za niedopuszczalne uważa naruszenie kompromisu, który obowiązywał w Polsce od wielu lat. Państwo, które stawia się w roli superarbitra ludzkich sumień, zmierza w kierunku państwa totalitarnego”. Związkowcy łączą sprawę zakazu aborcji z całą polityką PiS i stwierdzają, że „ostatnie decyzje rządzących zarówno w kwestiach politycznych, społecznych jak i gospodarczych” uzasadniają obecną falę protestów.

Związek zawodowy „Sierpień 80” ma chlubną tradycję stawania w obronie kobiet walczących o swoje prawa. W poprzednich latach działacze związku uczestniczyli w demonstracjach kobiecych, „Manifach”, ochraniając je przed ewentualnymi atakami ze strony faszystów i fundamentalistów religijnych. Dzisiejsza deklaracja może okazać się przydatna w świetle pojawiających się ataków na kobiety ze strony bojówkarzy prawicy.

Bartłomiej Zindulski

4 sierpnia:

1894 - W Cytadeli Warszawskiej zmarł Jan Leder, jeden z przywódców Związku Robotników Polskich.

1919 - Do Budapesztu, w celu likwidacji Węgierskiej Republiki Rad, wkroczyły wojska rumuńskie i czechosłowackie.

1937 - "Gazeta Polska" opublikowała informację o aresztowaniu w Moskwie Sekretarza Generalnego KPP Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego; Sekretariat Krajowy KPP uznał publikację za prowokację i atak na partię.

1944 - Zginął Krzysztof Kamil Baczyński, wybitny poeta, powstaniec, w gimnazjum członek Organizacji Młodzieży Socjalistycznej „Spartakus”, współpracownik konspiracyjnych pism młodzieży socjalistycznej - „Drogi” oraz „Płomieni”

1974 - Włochy: 12 osób zginęło w przeprowadzonym przez włoskich neofaszystów zamachu bombowym na pociąg ekspresowy relacji Rzym - Monachium.

1983 - W Górnej Wolcie (dziś Burkina Faso) doszło do zamachu stanu, w wyniku którego prezydentem został lewicowiec Thomas Sankara.

1993 - RPA: Czarnoskóra Yvy Metsepe-Casaburri została szefową państwowego radia i telewizji.

2004 - Czechy: Socjaldemokrata Stanislav Gross został premierem.

2005 - Izrael: W Szefaram dezerter z armii izraelskiej E.Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów i raniąc 22 innych.

2016 - Nepal: Prachanda, lider maoistowskiej Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.