Powsta豉 komisja m這dych Zwi您kowej Alternatywy

[2020-10-05 00:49:59]

Uchwa陰 zarz康u Zwi您kowej Alternatywy powsta豉 Komisja M這dych zwi您ku.

Komisja M這dych Zwi您kowej Alternatywy to organizacja m這dzie穎wa, kt鏎ej celem jest rozpowszechnianie idei zwi您k闚 zawodowych i solidarno軼i pracowniczej. Powsta豉 ona dzi瘯i inicjatywie os鏏 pracuj帷ych, z kt鏎ych wiele dzia豉這 wcze郾iej w 鈔odowiskach lewicy parlamentarnej oraz na orbicie r騜nych central zwi您kowych. U鄉ieciowienie, elastyczno嗆 oraz niepewno嗆 zatrudnienia, jak i brak pe軟ego zaanga穎wania dotychczas dzia豉j帷ych zwi您k闚 zawodowych w polsk debat publiczn, by造 powodami utworzenia odr瑿nej komisji w ramach naszego zwi您ku.

Za這瞠niem Komisji jest reprezentowanie g這su m這dych pracownik闚 i zwi您kowc闚. Celem organizacji jest tworzenie nowej przestrzeni dzia豉nia dla os鏏 dopiero wchodz帷ych na dzisiejszy dziki i rozregulowany rynek pracy. Komisja M這dych b璠zie miejscem dyskusji o gospodarce, roli pracownik闚 i zwi您k闚 zawodowych. Nasi dzia豉cze oraz nasze dzia豉czki b璠 prowadzi szkolenia z wiedzy o dzia豉niu rynku pracy, taktykach i strategiach walki pracowniczej.

Aktywno嗆 Komisji M這dych nie b璠zie mia豉 jednak charakteru tylko edukacyjnego, swoim codziennym dzia豉niem b璠zie ona wspiera inicjatywy podejmowane przez Zwi您kow Alternatyw, oraz podmioty w niej uczestnicz帷e. B璠zie ona organizowa demonstracje propracownicze, pikiety, happeningi, akcje solidarno軼iowe. Cz這nkowie komisji m這dych bior mi璠zy innymi udzia w protestach przeciwko nominacji Przemys豉wa Czarnka na ministra edukacji i nauki. Zwi您ek b璠zie te organizowa dla nich szkolenia z zakresu prawa pracy.

Przewodnicz帷ym Komisji M這dych Zwi您kowej Alternatywy zosta Wojciech υbodzi雟ki, a w zarz康zie nowej organizacji m這dzie穎wej s te Mateusz Jurewicz, Nadia Oleszczuk i Karolina Kulpa.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

10 maja:

1920 - Rozpocz掖 si strajk powszechny na G鏎nym 奸御ku.

1931 - Lewicowy republikanin Manuel Azaña zosta premierem hiszpa雟kiego rz康u.

1935 - Rada Naczelna PPS uznaj帷 obowi您ywanie tzw. paktu o nieagresji z KPP uznaje, 瞠 wsp馧praca pozytywna z komunistami jest niemo磧iwa.

1936 - Manuel Azaña wybrany na prezydenta Republiki Hiszpa雟kiej.

1943 - Grupa Specjalna Armii Ludowej przeprowadzi豉 zamach na Bar Podlaski w Warszawie, w wyniku kt鏎ego zgin窸o 6 Niemc闚, a kilkunastu zosta這 rannych.

1944 - W Filadelfii na XXVI Mi璠zynarodowej Konferencji Pracy przyj皻o Deklaracj Filadelfijsk.

1973 - Powsta lewicowy Front Polisario, walczacy o niepoleg這嗆 Sahary Zachodniej.

1981 - Socjalista Fran蔞is Mitterrand wygra II tur wybor闚 prezydenckich we Francji zdobywaj帷 52,2 % g這s闚.

1988 - Socjalista Michel Rocard zosta premierem Francji.

1994 - Nelson Mandela zosta pierwszym czarnosk鏎ym prezydentem RPA.

2006 - Socjaldemokrata Giorgio Napolitano zosta prezydentem W這ch.