Kuba: Raúl Castro rezygnuje

[2021-04-19 09:27:19]

Podczas otwarcia VIII Kongresu Komunistycznej Partii Kuby (PCC)
Raúl Castro potwierdził swoją rezygnację z funkcji pierwszego sekretarza. Ma ją objąć obecny prezydent kraju Miguel Díaz-Canel.

W sprawozdaniu przed Kongresem Raúl Castro przedstawił najważniejsze kwestie ekonomiczne, którymi powinni zająć się jego następcy. Podkreślił, że reforma gospodarki stanowi priorytet, a otwieranie sektora prywatnego będzie kontynuowane, lecz z ograniczeniami. Odniósł się przy tym do niedawnego poszerzenia listy możliwych działalności na własny rachunek.

Odniósł się również do nowego wyzwania „polityczno-ideologicznego”, którym stała się obecność na Kubie mediów społecznościowych, służących opozycji jako pole do coraz bardziej krytycznych opinii wobec rządu. Stwierdził, że kłamstwa i fałszywe wiadomości nie mają już ograniczeń, pokazują Kubę jako konające społeczeństwo bez wyjścia, aby powodować niepokoje społeczne. Ulice, parki i place należeć będą do rewolucjonistów. Nigdy nie zanegujemy rewolucjonistom prawa do obrony swojej Rewolucji! – podkreślił Castro.

in, wch

4 sierpnia:

1894 - W Cytadeli Warszawskiej zmarł Jan Leder, jeden z przywódców Związku Robotników Polskich.

1919 - Do Budapesztu, w celu likwidacji Węgierskiej Republiki Rad, wkroczyły wojska rumuńskie i czechosłowackie.

1937 - "Gazeta Polska" opublikowała informację o aresztowaniu w Moskwie Sekretarza Generalnego KPP Juliana Leszczyńskiego-Leńskiego; Sekretariat Krajowy KPP uznał publikację za prowokację i atak na partię.

1944 - Zginął Krzysztof Kamil Baczyński, wybitny poeta, powstaniec, w gimnazjum członek Organizacji Młodzieży Socjalistycznej „Spartakus”, współpracownik konspiracyjnych pism młodzieży socjalistycznej - „Drogi” oraz „Płomieni”

1974 - Włochy: 12 osób zginęło w przeprowadzonym przez włoskich neofaszystów zamachu bombowym na pociąg ekspresowy relacji Rzym - Monachium.

1983 - W Górnej Wolcie (dziś Burkina Faso) doszło do zamachu stanu, w wyniku którego prezydentem został lewicowiec Thomas Sankara.

1993 - RPA: Czarnoskóra Yvy Metsepe-Casaburri została szefową państwowego radia i telewizji.

2004 - Czechy: Socjaldemokrata Stanislav Gross został premierem.

2005 - Izrael: W Szefaram dezerter z armii izraelskiej E.Natan-Zada otworzył ogień z autobusu, zabijając 4 izraelskich Arabów i raniąc 22 innych.

2016 - Nepal: Prachanda, lider maoistowskiej Komunistycznej Partii Nepalu został po raz drugi premierem.