Olbrzymie zarobki zarządu PLL LOT

[2021-11-09 20:22:17]

Portal pasazer.com przedstawił roczne zarobki zarządu i rady nadzorczej Polskich Linii Lotniczych LOT. Z informacji przekazanych przez dziennikarzy wynika, że w ubiegłym roku pięcioosobowy zarząd spółki zarobił aż 3,20 mln zł, czyli ponad 53 tys. zł na osobę. Rok wcześniej koszty zarządu wynosiły 4,14 mln, a dwa lata wcześniej 2,97 mln.

Jednocześnie portal zwraca uwagę na olbrzymie koszty dla zarządu Polskiej Grupy Lotniczej – to spółka, której PLL LOT jest częścią, a zarazem dwóch z trzech członków jej zarządu zasiada we władzach narodowego przewoźnika (w obydwu prezesem jest Rafał Milczarski). Spółka powstała w 2018 roku, a z danych pasazer.com, że koszty jej zarządu w 2019 roku wyniosły 603 tys. zł, a w 2020 roku aż 2,38 mln zł. Dodatkowo wynagrodzenia dla członków rady nadzorczej w ubiegłym roku wyniosły 908 tys. w PLL LOT i 723 tys. zł w PGL-u. Łącznie koszty zarządów i rad nadzorczych obydwu spółek w ubiegłym roku wyniosły 7,21 mln zł i były wyższe niż rok wcześniej o ponad 1,1 mln zł.

W tym samym czasie Polskie Linie Lotnicze LOT uruchomiły zwolnienia grupowe w spółce i obniżył pensje stewardess o połowę, w wyniku czego wiele z nich zarabiało poniżej miesięcznej płacy minimalnej. Jednocześnie narodowy przewoźnik otrzymał blisko 3 mld zł wsparcia publicznego. Spółka odmawia informacji, na jakie cele zostały wydane te środki.

Piotr Szumlewicz

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

29 września:

1863 - Urodził się Hugo Hasse, jeden z liderów niemieckiej socjaldemokracji; polityk SPD, potem USPD.

1902 - W Paryżu zmarł Émile Zola, francuski pisarz, główny przedstawiciel naturalizmu.

1919 - Szwecja: Wprowadzono 8-godzinny dzień pracy.

1937 - W wyniku konfliktu politycznego sanacyjne władze zawiesiły Zarząd Główny Związku Nauczycielstwa Polskiego, wyznaczając na państwowego kuratora b. działacza ONR Pawła Musioła.

1993 - Austria: Sąd w Wiedniu skazał G. Kuessela na 10 lat więzienia za organizowanie grup neonazistowskich.