ZZPPiL zgłasza spór zbiorowy w PLL LOT: Domaga się podwyżki wynagrodzeń o 60%

[2022-02-17 00:39:42]

Zrzeszony w Związkowej Alternatywie Związek Zawodowy Personelu Pokładowego i Lotniczego zgłosił spór zbiorowy z pracodawcą, w którym domaga się podniesienia wynagrodzeń zasadniczych wszystkich pracowników personelu pokładowego PLL LOT o 60%.

Kilka dni wcześniej Watchdog Polska ujawnił wysokość wynagrodzeń zarządu PLL LOT za lata 2016-2018. W czasie strajku w 2018 roku Watchdog zwrócił się do narodowego przewoźnika z wnioskiem o ujawnienie tych danych. Firma odmówiła i sprawa trafiła do sądu. Na początku stycznia 2020 roku Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie nakazał firmie ujawnienie informacji na temat wynagrodzeń zarządu. Spółka zwlekała ponad dwa lata i po kolejnych grzywnach ujawniła informacje w lutym bieżącego roku. Kwoty robią wrażenie – w samym 2017 roku prezes Rafał Milczarski zarobił aż 2,85 mln zł. Z informacji medialnych wynika, że również w ostatnich latach zarząd PLL LOT otrzymywał gigantyczne honoraria, choć publicznie spółka ogłaszała, że jest w trudnej sytuacji.

Piotr Szumlewicz

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

31 stycznia:

1801 - Urodził się Piotr Ściegienny, ksiądz, działacz niepodległościowy i radykalny przywódca chłopski, socjalista utopijny.

1834 - Wojska polskie wyruszyły do Sabaudii celem wsparcia tamtejszego powstania przeciwko absolutyzmowi.

1867 - Zmarł Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1892 - We Lwowie rozpoczął swe obrady I Kongres Socjalno-Demokratycznej Partii w Galicji.

1902 - Urodziła się Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona ekonomisty Gunnara Myrdala.

1926 - Początek Zjazdu Kół Młodzieży Towarzystwa Uniwersytetu Robotniczego, który podjął uchwałę o powołaniu Organizacji Młodzieżowy TUR (OM TUR).

1937 - Początek obrad ostatniego przed wojną, XXIV Kongresu PPS w Radomiu; postulat utworzenia Polskiej Republiki Socjalistycznej z uspołecznionymi środkami produkcji i planową gospodarką; uznanie sanacji za formę faszyzmu.

1946 - Mord 30 chłopów białoruskich w lesie koło miejscowości Puchały Stare na Podlasiu, dokonany przez oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego pod dowództwem Romualda Rajsa (ps. „Bury”).

2005 - W Warszawie zmarł Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

2011 - Międzynarodówka Socjalistyczna zdecydowała o wykluczeniu ze swoich szeregów rządzącej Egiptem Partii Narodowo-Demokratycznej.

2015 - Sergio Mattarella został po raz pierwszy wybrany przez zgromadzenie elektorów na urząd prezydenta Włoch.