Rosja napadła na Ukrainę

[2022-02-24 08:57:41]

Rosyjskie siły zbrojne zaatakowały Ukrainę. Rozkaz przeprowadzenia specjalnej operacji wojskowej wydał Władimir Putin.

Eksplozje słychać było m.in. w Kijowie, Charkowie, Odessie, Łucku, Sumach i Iwano-Frankowsku. Pojawiły się także informacje o ostrzałach w okolicach Boryspola pod Kijowem, gdzie znajduje się lotnisko międzynarodowe.

Prezydent Rosji w wystąpieniu powiedział, że okoliczności wymagają od Rosji zdecydowanych działań. Ich oficjalnym celem ma być "zdemilitaryzowanie" i "zdenazyfikowanie" Ukrainy. Putin wezwał także ukraińskich żołnierzy do natychmiastowego złożenia broni i powrotu do domów. Ostrzegł także wszystkich, którzy chcą wspierać naszego sąsiada.

Ci, którzy będą próbowali nam przeszkodzić, spotkają się z odpowiedzią militarną, która doprowadzi do konsekwencji, z jakimi się nie spotkaliście. Jesteśmy gotowi na wszystko – zaznaczył Putin.

Rosyjskie wojsko przy wsparciu sprzętu wojskowego, w tym pojazdów opancerzonych, naruszyło granicę państwową w obwodach czernichowskim, sumskim, ługańskim i charkowskim - poinformowała Państwowa Służba Graniczna Ukrainy.

Rosyjskie wojska wtargnęły też na teren Ukrainy od strony okupowanego Krymu.

wch

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

29 września:

1863 - Urodził się Hugo Hasse, jeden z liderów niemieckiej socjaldemokracji; polityk SPD, potem USPD.

1902 - W Paryżu zmarł Émile Zola, francuski pisarz, główny przedstawiciel naturalizmu.

1919 - Szwecja: Wprowadzono 8-godzinny dzień pracy.

1937 - W wyniku konfliktu politycznego sanacyjne władze zawiesiły Zarząd Główny Związku Nauczycielstwa Polskiego, wyznaczając na państwowego kuratora b. działacza ONR Pawła Musioła.

1993 - Austria: Sąd w Wiedniu skazał G. Kuessela na 10 lat więzienia za organizowanie grup neonazistowskich.