Zandberg o agresji Rosji na Ukrainę

[2022-02-24 10:51:48]

To jest agresja, naruszenie prawa międzynarodowego, to jest, tak naprawdę, duże zagrożenie dla trwałości porządku i bezpieczeństwa w Europie – powiedział w rozmowie z Zuzanną Dąbrowską w „Rzeczpospolitej” poseł Klubu Lewicy z partii Razem, Adrian Zandberg, pytany o działania Rosji wobec Ukrainy.

To co zrobił reżim Putina to złamanie wszelkich zasad, które obowiązywały przez dekady i które przez dekady pokój w Europie gwarantowały. My w Razem jesteśmy przeciwnikami każdego imperializmu. Imperialna polityka zawsze oznacza cierpienie i śmierć ludzi. Imperialną awanturę, którą dzisiaj rozpętał Kreml trzeba zatrzymać. A możemy je zatrzymać tylko wtedy, gdy działania wspólnoty międzynarodowej będą zdecydowane – mówił.

Trzeba reagować bardziej zdecydowanie. Kluczowa sprawa to jest pełne odcięcie rosyjskiej elity pieniądza od majątków i aktywów, które znajdują się w demokratycznym świecie. Majątki oligarchów rosyjskich i elity politycznej, które znajdują się w Europie, powinny zostać zajęte. Rosyjskie banki i rosyjskie fundusze kapitałowe powinny zostać w pełni odcięte od możliwości operowania w gospodarce UE – przekonywał.

Mamy niestety kilka krajów w Europie, które zaangażowały się w platformy inwestycyjne z rosyjskim Funduszem Suwerennym – to powinno zostać natychmiast zablokowane. Wreszcie, ostatnia rzecz, to SWIFT – czyli odcięcie Rosji od systemu obrotu międzybankowego – mówił poseł.

UE ma potencjał ekonomiczny, by realnie, skutecznie, wysłać Rosjanom sygnał, że nie będzie zgody na imperialne awantury. To tylko i wyłącznie pytanie o wolę polityczną – przekonywał Zandberg.

Putin dopuścił się tej zbrodni, bo jest przekonany, że będzie bezkarny. Jest tylko jeden sposób na to, by uświadomić mu, że tak nie będzie: twarde uderzenie w interesy rosyjskiej oligarchii na terenie UE, USA i całego demokratycznego świata – powiedział w czasie wieczornej demonstracji solidarności z Ukraińcami.

wch

fot. fb Razem w Warszawie

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

31 stycznia:

1801 - Urodził się Piotr Ściegienny, ksiądz, działacz niepodległościowy i radykalny przywódca chłopski, socjalista utopijny.

1834 - Wojska polskie wyruszyły do Sabaudii celem wsparcia tamtejszego powstania przeciwko absolutyzmowi.

1867 - Zmarł Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1892 - We Lwowie rozpoczął swe obrady I Kongres Socjalno-Demokratycznej Partii w Galicji.

1902 - Urodziła się Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona ekonomisty Gunnara Myrdala.

1926 - Początek Zjazdu Kół Młodzieży Towarzystwa Uniwersytetu Robotniczego, który podjął uchwałę o powołaniu Organizacji Młodzieżowy TUR (OM TUR).

1937 - Początek obrad ostatniego przed wojną, XXIV Kongresu PPS w Radomiu; postulat utworzenia Polskiej Republiki Socjalistycznej z uspołecznionymi środkami produkcji i planową gospodarką; uznanie sanacji za formę faszyzmu.

1946 - Mord 30 chłopów białoruskich w lesie koło miejscowości Puchały Stare na Podlasiu, dokonany przez oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego pod dowództwem Romualda Rajsa (ps. „Bury”).

2005 - W Warszawie zmarł Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

2011 - Międzynarodówka Socjalistyczna zdecydowała o wykluczeniu ze swoich szeregów rządzącej Egiptem Partii Narodowo-Demokratycznej.

2015 - Sergio Mattarella został po raz pierwszy wybrany przez zgromadzenie elektorów na urząd prezydenta Włoch.