Chile: Zaprzysiężenie lewicowego prezydenta

[2022-03-11 17:50:44]

11 marca w chilijskim Kongresie Narodowym odbyło się uroczyste przekazanie władzy z rąk dotychczasowego prezydenta, Sebastiána Piñery, w ręce wybranego w grudniu Gabriela Boricia. Został on tym samym 34. głową państwa w historii tego kraju.

Na ceremonii obecni byli m.in.: prezydent Argentyny Alberto Fernández, prezydent Peru Pedro Castillo, król Hiszpanii Filip VI była prezydent Brazylii Dilma Rousseff oraz były lider brytyjskiej Partii Pracy Jeremy Corbyn.

36-letni polityk z lewicowej koalicji Frente Amplio należy do najmłodszych mężów stanu na świecie i jest pierwszym prezydentem Chile, który przyszedł na świat już po przewrocie wojskowym. Jestem niezwykle dumny z mojego gabinetu. I bardzo szczęśliwy, że znalazło się w nim więcej kobiet niż mężczyzn. (...) Nie zapominajmy, że dzisiejszy dzień zawdzięczamy chilijskiemu społeczeństwu. Idziemy dalej! - powiedział podczas uroczystości zaprzysiężenia.

Będziemy stawiać na autonomię polityczną na poziomie międzynarodowym, nigdy nie podporządkowując się niczyjej władzy, ale zawsze broniąc współdziałania i współpracy między narodami - obiecał prezydent Boric.

pzp, wch

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

5 października:

1855 - Urodził się Eugene V. Debs, amerykański działacz socjalistyczny i związkowy; kilka razy kandydował w wyborach prezydenckich.

1882 - Urodził się Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu

1929 - W Warszawie policja rozpędziła pochód OM TUR zorganizowany z okazji Dnia Młodzieży Robotniczej.

1945 - Hollywoodzki Czarny Piątek: Półroczny strajk dekoratorów filmowych kończy się krwawymi starciami z policją.

1949 - Polska uznała Chińską Republikę Ludową i nawiązała z nią stosunki dyplomatyczne.

1988 - Gen. Pinochet przegrał referendum ws. dalszego sprawowania urzędu prezydenta Chile.