Wyniki spisu ludności wg GUS: w Polsce prawie nie ma obcokrajowców

[2022-04-26 18:31:55]

W zadziwienie mogą wprowadzić opublikowane dzisiaj (26.04.2022) wyniki spisu powszechnego odnośnie liczby ludności Polski. Ostatecznie urząd obliczył, że w Polsce mieszka 38,036 mln ludzi, biorąc pod uwagę dzień 31 marca 2021 roku. Co ciekawe, w styczniu br. ten sam urząd twierdził, że według jego badań w kraju żyje 38,2 mln osób. Tylko cztery województwa demograficznie przyrastają w porównaniu do stanu z 2011 roku (ostatni spis): mazowieckie, pomorskie, małopolskie i wielkopolskie. Województwo dolnośląskie utrzymało liczbę ludności w ten sposób zdefiniowaną, zaś pozostałe województwa notują spadki liczby ludności. To niejedyny z zaskakujących wyników spisu. Główny Urząd Statystyczny twierdzi choćby, że obcokrajowców w Polsce mieszka zaledwie 112 tysięcy, a jedynie 53 tysiące z nich to obywatele Ukrainy. Zaskoczenie może też budzić wysoka (40,3%) liczba mieszkańców wsi. Takie wyniki przynosi spis, który ma się odnosić do stanu z marca ub.r. Pozostałe wyniki spisu na ogół nie są kontrowersyjne ze względu na płeć czy wiek społeczeństwa. Dane te potwierdzają przewagę kobiet oraz starzenie się populacji. Liczba danych zaprezentowanych do tej pory przez GUS jest skromna, pomimo że spis ludności i mieszkań zakończył się we wrześniu 2021 roku.

Tomasz Rysz

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

31 stycznia:

1801 - Urodził się Piotr Ściegienny, ksiądz, działacz niepodległościowy i radykalny przywódca chłopski, socjalista utopijny.

1834 - Wojska polskie wyruszyły do Sabaudii celem wsparcia tamtejszego powstania przeciwko absolutyzmowi.

1867 - Zmarł Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1892 - We Lwowie rozpoczął swe obrady I Kongres Socjalno-Demokratycznej Partii w Galicji.

1902 - Urodziła się Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona ekonomisty Gunnara Myrdala.

1926 - Początek Zjazdu Kół Młodzieży Towarzystwa Uniwersytetu Robotniczego, który podjął uchwałę o powołaniu Organizacji Młodzieżowy TUR (OM TUR).

1937 - Początek obrad ostatniego przed wojną, XXIV Kongresu PPS w Radomiu; postulat utworzenia Polskiej Republiki Socjalistycznej z uspołecznionymi środkami produkcji i planową gospodarką; uznanie sanacji za formę faszyzmu.

1946 - Mord 30 chłopów białoruskich w lesie koło miejscowości Puchały Stare na Podlasiu, dokonany przez oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego pod dowództwem Romualda Rajsa (ps. „Bury”).

2005 - W Warszawie zmarł Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

2011 - Międzynarodówka Socjalistyczna zdecydowała o wykluczeniu ze swoich szeregów rządzącej Egiptem Partii Narodowo-Demokratycznej.

2015 - Sergio Mattarella został po raz pierwszy wybrany przez zgromadzenie elektorów na urząd prezydenta Włoch.