Wybory parlamentarne we Włoszech (25.09.2022)

[2022-09-27 10:34:39]

Wedle oficjalnych wyników wyborów, które odbyły się dwa dni temu we Włoszech, najwięcej mandatów, bo 235 z 400 objął blok partii prawicowych, które tworzą partie Bracia Włosi (Fratelli d’Italia) Giorgii Meloni, Liga (Lega) Matteo Salviniego oraz Naprzód Włochy (Forza Italia) Silvio Berlusconiego. Koalicja ta otrzymała również 112 mandatów w 200-osobowym Senacie. Ogółem rzecz biorąc cała ta koalicja otrzymała ponad 43% głosów, w tym najsilniejszy uczestnik bloku – Bracia Włosi 26%, Liga 8,9% oraz Forza Italia 8,2%. Wspomniany centroprawicowy blok zwyciężył w niemal 90% wszystkich okręgów wyborczych nie będących największymi miastami lub terenami zamieszkanymi przez mniejszości etniczne.

Spośród innych sił politycznych, blok partii centrolewicowych, obejmujący siły od chadeków po postkomunistycznych socjaldemokratów, zdobył łącznie 26%. Najsilniejszą jej częścią jest socjaldemokratyczno-chadecka Partia Demokratyczna byłego premiera Enrico Letty, z 19% głosów. Blok centrolewicowy wygrał wyłącznie w Turynie, Mediolanie i Rzymie oraz w kilku okręgach Toskanii.

Na trzecim miejscu znalazł się centrowy Ruch Pięciu Gwiazd (Movimento Cinque Stelle) byłego premiera Giuseppe Contego, który otrzymał 15% głosów. Zwyciężył w kilku okręgach południowych Włoch, w tym w aglomeracji Neapolu.

Spośród innych sił mających ponad 5-procentowe poparcie, należy wspomnieć jeszcze o Trzecim Biegunie (Terzo Polo) byłego centrolewicowego premiera Matteo Renziego, z 7,8% głosów.
W grupie najsłabszych wyników znalazły się skrajnie prawicowy Italexit z 1,9%, lewicowa Unia Ludowa (Unione Popolare) z 1,43% oraz radykalnie lewicowe Włochy Suwerenne i Ludowe (Italia Sovrana e Popolare) z 1,24%.

Tomasz Rysz

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 listopada:

1786 - Kodeks karny dla Toskanii - "Leopoldina" - zniósł jako pierwszy karę śmierci oraz wszelkie kary cielesne i hańbiące.

1906 - Ukazał się pierwszy numer "Robotnika" (przy zachowanej starej numeracji) PPS-Frakcji Rewolucyjnej. Odtąd obie PPS wydają pisma "Robotnik".

1964 - W Warszawie zmarła Natalia Gąsiorowska-Grabowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1970 - Uchwalono lewicową konstytucję Ludowo-Demokratycznej Republiki Jemenu.

1988 - Miała miejsce debata telewizyjna Lech Wałęsa - Alfred Miodowicz.

1999 - "Bitwa o Seattle" - masowe demonstracje przeciwko szczytowi Światowej Organizacji Handlu stały się symbolicznym początkiem ruchu alterglobalistycznego.

2014 - Sprawujący urząd prezydenta w latach 2005-10 Tabaré Vázquez wygrał po raz drugi wybory prezydenckie w Urugwaju.

2017 - Katrín Jakobsdóttir (VG) objęła urząd premiera Islandii.