Wybory prezydenckie w Brazylii - I tura (02.10.2022)

[2022-10-03 10:46:45]

W Brazylii ostatniej niedzieli, 2 października 2022 roku, odbyła się I tura wyborów prezydenckich. Pomimo, że była to pierwsza tura wyborów, doszło do niebywałej w historii brazylijskiej demokracji, koncentracji głosów na dwóch czołowych kandydatów. Zwyciężył w niej zgodnie z oczekiwaniami Luis Inacio Lula da Silva z lewicowej Partii Pracujących, który pełnił już funkcję prezydenta w latach 2003-2011. Zdobył on 48% głosów, podobnie jak przewidywały sondaże.

Zaskoczeniem jest natomiast wynik dotychczasowego prezydenta Brazylii, Jaira Bolsonaro z konserwatywno-liberalnej Partii Liberalnej, który zdobył ponad 43% głosów, znacznie więcej niż przewidywały to sondaże. Bolsonaro, potomek włoskich imigrantów, miał zazwyczaj w sondażach około 30-37%, a jego wynik jest jeszcze trudno zrozumiały, choć pojawiają się opinie, że jest to efekt niedawnych wyborów we Włoszech i wzrostu mobilizacji diaspory włoskiej (i innych diaspor europejskich) na południu kraju, dających oprócz radykalnie rosnącej liczby protestantów, zwykle proamerykańskich i prawicowych, poparcie kandydatom obcym ideom sprawiedliwości społecznej, które popularne są wśród ludności bardziej ciemnoskórej i ubogiej.

Poza dwójką czołowych kandydatów, która zmierzy się w II turze - 30 października, kilkuprocentowe wyniki otrzymała Simone Tebet z liberalno-socjaldemokratycznego Brazylijskiego Ruchu Demokratycznego oraz Ciro Gomes z centrolewicowej Demokratycznej Partii Pracy. Zdobyli oni odpowiednio 4,15% i 3% głosów. Pozostała szóstka kandydatów zdobyła łącznie mniej niż 1,5% głosów, i żaden z szóstki kandydatów nie dostał więcej niż 0,5% poparcia.

Tomasz Rysz

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 listopada:

1786 - Kodeks karny dla Toskanii - "Leopoldina" - zniósł jako pierwszy karę śmierci oraz wszelkie kary cielesne i hańbiące.

1906 - Ukazał się pierwszy numer "Robotnika" (przy zachowanej starej numeracji) PPS-Frakcji Rewolucyjnej. Odtąd obie PPS wydają pisma "Robotnik".

1964 - W Warszawie zmarła Natalia Gąsiorowska-Grabowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1970 - Uchwalono lewicową konstytucję Ludowo-Demokratycznej Republiki Jemenu.

1988 - Miała miejsce debata telewizyjna Lech Wałęsa - Alfred Miodowicz.

1999 - "Bitwa o Seattle" - masowe demonstracje przeciwko szczytowi Światowej Organizacji Handlu stały się symbolicznym początkiem ruchu alterglobalistycznego.

2014 - Sprawujący urząd prezydenta w latach 2005-10 Tabaré Vázquez wygrał po raz drugi wybory prezydenckie w Urugwaju.

2017 - Katrín Jakobsdóttir (VG) objęła urząd premiera Islandii.