Najnowszy sondaż wyborczy

[2022-11-18 11:52:55]

Według najnowszego sondażu Ipsos przeprowadzonego dla oko.press na czele listy najchętniej wybieranych partii lub koalicji wyborczych nadal pozostaje Prawo i Sprawiedliwość z 32% poparcia. Oznacza to 1 pkt procentowy poparcia mniej w stosunku do września. Na drugim miejscu utrzymuje się Koalicja Obywatelska z 27 % poparcia. Oznacza to wzrost w porównaniu z sytuacją sprzed 2 miesięcy o 1 pkt procentowy. Na trzecim miejscu wciąż utrzymuje się Polska 2050 Hołowni z 12% poparcia (spadek o 1 pkt proc.). Czwarte miejsce w sondażu zajmuje koalicja Lewicy (9%, 1 pkt więcej niż we wrześniu). Do sejmu wchodzą jeszcze Konfederacja z 6% poparcia (spadek o 1 pkt proc.) oraz PSL (5% poparcia, bez zmian w stosunku do września). Bez szans na wejście do sejmu pozostaje Agrounia, której sondaż daje 2% poparcia (bez zmian). Inną partię wybrałoby 1% ankietowanych, natomiast 6% z nich odpowiedziało, że w tej chwili trudno byłoby im określić się w stosunku do wyboru.

Gdybyśmy jednak pominęli te 6% wyborców, którzy są niezdecydowani co do partii, na którą chcieliby głosować, wyniki przedstawiałyby się następująco:
PiS 34%, PO 28,7%, Polska 2050 12,7%, Lewica 9,6%, Konfederacja 6,4%, PSL 5,3%, Agrounia 2,1% oraz inne partie 1,1%.

Wciąż utrzymują się znaczące różnice między głosowaniem osób po pięćdziesiątce a osobami przed pięćdziesiątką. Starsza część wyborców w niemal połowie (49%) ufa PiSowi, a dużo słabsze wyniki w tej grupie wyborców niż średnio notują Polska 2050, Lewica i Konfederacja, które z kolei są bardzo popularne w młodszej części wyborców. Poparcie dla Koalicji Obywatelskiej jest niezależne od wieku.

Artykuł ten zapowiada sondę, jaka ukazała się na łamach portalu.

Tomasz Rysz

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 listopada:

1786 - Kodeks karny dla Toskanii - "Leopoldina" - zniósł jako pierwszy karę śmierci oraz wszelkie kary cielesne i hańbiące.

1906 - Ukazał się pierwszy numer "Robotnika" (przy zachowanej starej numeracji) PPS-Frakcji Rewolucyjnej. Odtąd obie PPS wydają pisma "Robotnik".

1964 - W Warszawie zmarła Natalia Gąsiorowska-Grabowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1970 - Uchwalono lewicową konstytucję Ludowo-Demokratycznej Republiki Jemenu.

1988 - Miała miejsce debata telewizyjna Lech Wałęsa - Alfred Miodowicz.

1999 - "Bitwa o Seattle" - masowe demonstracje przeciwko szczytowi Światowej Organizacji Handlu stały się symbolicznym początkiem ruchu alterglobalistycznego.

2014 - Sprawujący urząd prezydenta w latach 2005-10 Tabaré Vázquez wygrał po raz drugi wybory prezydenckie w Urugwaju.

2017 - Katrín Jakobsdóttir (VG) objęła urząd premiera Islandii.