Działaczka związkowa wygrywa z PLL LOT proces o przywrócenie na stanowisko

[2022-11-19 23:47:13]

Działaczka zrzeszonego w Związkowej Alternatywie Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego wygrywa w sądzie pracy z zarządem Polskich Linii Lotniczych LOT!

18 listopada bieżącego roku Sędzia Sądu Rejonowego w Warszawie wydał decyzję przywracającą pierwszą z bezprawnie uziemionych stewardes do pracy na pokładzie.

PLL LOT pod koniec 2020 r. ogłosił rozpoczęcie procesu zwolnień grupowych. Zgodnie z art. 32 ustawy o związkach zawodowych pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać stosunku prawnego z osobą objętą szczególną ochroną stosunku pracy (np. ze względu na okres przedemerytalny lub działalność związkową). Nie może też wobec niej zmienić jednostronnie warunków pracy lub wynagrodzenia na niekorzyść osoby wykonującej pracę zarobkową.

Mimo to władze PLL LOT postanowiły odebrać 22 stewardessom (w większości szefowym pokładu z wieloletnim stażem) pracę na pokładzie i przenieść je do prac organizacyjnych na lotnisku. Stewardessy odebrały tę decyzję jako niekorzystną i stąd wiele z nich zgłosiło odwołania do sądu pracy. Obecny wyrok to pierwsza decyzja w tej sprawie.

Piotr Szumlewicz

drukuj poleć znajomym poprzedni tekst zobacz komentarze

Konferencja "Związki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wrocław, Wydział Nauk Społecznych Uniwersyteu Wrocławskiego
25.11.2022 (piątek), od godz. 10.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 listopada:

1786 - Kodeks karny dla Toskanii - "Leopoldina" - zniósł jako pierwszy karę śmierci oraz wszelkie kary cielesne i hańbiące.

1906 - Ukazał się pierwszy numer "Robotnika" (przy zachowanej starej numeracji) PPS-Frakcji Rewolucyjnej. Odtąd obie PPS wydają pisma "Robotnik".

1964 - W Warszawie zmarła Natalia Gąsiorowska-Grabowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1970 - Uchwalono lewicową konstytucję Ludowo-Demokratycznej Republiki Jemenu.

1988 - Miała miejsce debata telewizyjna Lech Wałęsa - Alfred Miodowicz.

1999 - "Bitwa o Seattle" - masowe demonstracje przeciwko szczytowi Światowej Organizacji Handlu stały się symbolicznym początkiem ruchu alterglobalistycznego.

2014 - Sprawujący urząd prezydenta w latach 2005-10 Tabaré Vázquez wygrał po raz drugi wybory prezydenckie w Urugwaju.

2017 - Katrín Jakobsdóttir (VG) objęła urząd premiera Islandii.