Ministerstwo obrony zapowiada pobór 200 tysięcy rezerwistów

[2022-12-08 10:35:36]

Rada Ministrów opublikowała projekt rozporządzenia, który ma być przyjęty do końca roku. Większość z ponad 200 tysięcy powołanych osób ma przebyć specjalne szkolenia o charakterze bojowym. Nie wiadomo jeszcze, na czym konkretnie mają polegać te szkolenia. Spośród całej tej sumy, 38 tysięcy mają stanowić żołnierze rezerwy (osoby, które już wcześniej przebyły szkolenie wojskowe), zaś 28 tysięcy osób przewiduje się w ramach zgłoszenia i dobrowolnej służby wojskowej. Na ćwiczenia ma zostać powołanych również 10 tysięcy osób już pełniących służbę oraz Legia Akademicka, złożona z 800 studentów, zainteresowanych odbyciem szkolenia wojskowego. Tymczasowej mobilizacji, w razie trudności wypełnienia progu 200 tysięcy osób, mogą zostać poddani dowolni mężczyźni po kwalifikacji wojskowej, która ma miejsce zwykle około 18 roku życia. Górnym progiem wiekowym powołania jest w wypadku cywilów wiek 55 lat. Także kobiety mogą zostać powołane na szkolenie, zwłaszcza po studiach lub szkoleniach medycznych, ratowniczych, policyjnych lub wojskowych.

Tomasz Rysz

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

31 stycznia:

1801 - Urodził się Piotr Ściegienny, ksiądz, działacz niepodległościowy i radykalny przywódca chłopski, socjalista utopijny.

1834 - Wojska polskie wyruszyły do Sabaudii celem wsparcia tamtejszego powstania przeciwko absolutyzmowi.

1867 - Zmarł Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1892 - We Lwowie rozpoczął swe obrady I Kongres Socjalno-Demokratycznej Partii w Galicji.

1902 - Urodziła się Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona ekonomisty Gunnara Myrdala.

1926 - Początek Zjazdu Kół Młodzieży Towarzystwa Uniwersytetu Robotniczego, który podjął uchwałę o powołaniu Organizacji Młodzieżowy TUR (OM TUR).

1937 - Początek obrad ostatniego przed wojną, XXIV Kongresu PPS w Radomiu; postulat utworzenia Polskiej Republiki Socjalistycznej z uspołecznionymi środkami produkcji i planową gospodarką; uznanie sanacji za formę faszyzmu.

1946 - Mord 30 chłopów białoruskich w lesie koło miejscowości Puchały Stare na Podlasiu, dokonany przez oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego pod dowództwem Romualda Rajsa (ps. „Bury”).

2005 - W Warszawie zmarł Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

2011 - Międzynarodówka Socjalistyczna zdecydowała o wykluczeniu ze swoich szeregów rządzącej Egiptem Partii Narodowo-Demokratycznej.

2015 - Sergio Mattarella został po raz pierwszy wybrany przez zgromadzenie elektorów na urząd prezydenta Włoch.