Brazylia: Po szturmie zwolenników Bolsonaro

[2023-01-10 15:17:09]

Tysiące Brazylijczyków wyszły na ulice kraju, aby potępić niedzielny szturm na budynki rządowe.

8 stycznia zwolennicy Jaira Bolsonaro wtargnęli do Pałacu Prezydenckiego, budynku Kongresu oraz Sądu Najwyższego, niszcząc znajdujące się tam mienie. Akcja, do której doszło niemal dokładnie 2 lata po okupowaniu Kapitolu przez zwolenników byłego już prezydenta Donalda Trumpa, zakończyła się po kilku godzinach dzięki interwencji wojska.

Prodemokratyczny wiec zorganizowany został m.in. w największym mieście kraju São Paolo. Wielu demonstrantów przybyło ubranych na czerwono, co kojarzone jest z Partią Pracujących prezydenta Luli. „Żadnej amnestii dla puczystów!” – skandowali zgromadzeni. Część z nich domagała, by Bolsonaro trafił do więzienia

Luiz Inacio Lula da Silva zapowiada rozliczenie odpowiedzialnych za nie osób. Ci ludzie są wszystkim, co jest wstrętne w polityce – stwierdził, podkreślając, że wydarzenia, do których doszło, są jego zdaniem „barbarzyńskie”.

W związku z niedzielnymi wydarzeniami służby aresztowały łącznie 1500 osób – 300 w dniu szturmu, a 1200 następnego dnia.

Po niedzielnym szturmie słowa poparcia dla Luli popłynęły ze strony przywódców całego świata. Potępiam atak na demokrację i pokojowe przekazanie władzy w Brazylii. Demokratyczne instytucje w Brazylii mają nasze pełne poparcie, a wola brazylijskiego narodu nie może być podważana – podkreślił prezydent USA Joe Biden, który wkrótce potem zaprosił Lulę do złożenia wizyty w Waszyngtonie.

Ostatnio coraz więcej polityków w USA apeluje jednak o to, by Stany Zjednoczone przestały udzielać schronienia byłemu prezydentowi. Demokratyczny kongresmen Joaquin Castro podkreślił, że Bolsonaro inspirował terroryzm wewnętrzny w Brazylii i powinien zostać odesłany do swojego kraju. W podobnym tonie wypowiadała się inna kongresmenka Alexandra Ocasio-Cortez.

ea, wch

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

31 stycznia:

1801 - Urodził się Piotr Ściegienny, ksiądz, działacz niepodległościowy i radykalny przywódca chłopski, socjalista utopijny.

1834 - Wojska polskie wyruszyły do Sabaudii celem wsparcia tamtejszego powstania przeciwko absolutyzmowi.

1867 - Zmarł Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1892 - We Lwowie rozpoczął swe obrady I Kongres Socjalno-Demokratycznej Partii w Galicji.

1902 - Urodziła się Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona ekonomisty Gunnara Myrdala.

1926 - Początek Zjazdu Kół Młodzieży Towarzystwa Uniwersytetu Robotniczego, który podjął uchwałę o powołaniu Organizacji Młodzieżowy TUR (OM TUR).

1937 - Początek obrad ostatniego przed wojną, XXIV Kongresu PPS w Radomiu; postulat utworzenia Polskiej Republiki Socjalistycznej z uspołecznionymi środkami produkcji i planową gospodarką; uznanie sanacji za formę faszyzmu.

1946 - Mord 30 chłopów białoruskich w lesie koło miejscowości Puchały Stare na Podlasiu, dokonany przez oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego pod dowództwem Romualda Rajsa (ps. „Bury”).

2005 - W Warszawie zmarł Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

2011 - Międzynarodówka Socjalistyczna zdecydowała o wykluczeniu ze swoich szeregów rządzącej Egiptem Partii Narodowo-Demokratycznej.

2015 - Sergio Mattarella został po raz pierwszy wybrany przez zgromadzenie elektorów na urząd prezydenta Włoch.