Brazylia: Po szturmie zwolenników Bolsonaro

[2023-01-10 15:17:09]

Tysiące Brazylijczyków wyszły na ulice kraju, aby potępić niedzielny szturm na budynki rządowe.

8 stycznia zwolennicy Jaira Bolsonaro wtargnęli do Pałacu Prezydenckiego, budynku Kongresu oraz Sądu Najwyższego, niszcząc znajdujące się tam mienie. Akcja, do której doszło niemal dokładnie 2 lata po okupowaniu Kapitolu przez zwolenników byłego już prezydenta Donalda Trumpa, zakończyła się po kilku godzinach dzięki interwencji wojska.

Prodemokratyczny wiec zorganizowany został m.in. w największym mieście kraju São Paolo. Wielu demonstrantów przybyło ubranych na czerwono, co kojarzone jest z Partią Pracujących prezydenta Luli. „Żadnej amnestii dla puczystów!” – skandowali zgromadzeni. Część z nich domagała, by Bolsonaro trafił do więzienia

Luiz Inacio Lula da Silva zapowiada rozliczenie odpowiedzialnych za nie osób. Ci ludzie są wszystkim, co jest wstrętne w polityce – stwierdził, podkreślając, że wydarzenia, do których doszło, są jego zdaniem „barbarzyńskie”.

W związku z niedzielnymi wydarzeniami służby aresztowały łącznie 1500 osób – 300 w dniu szturmu, a 1200 następnego dnia.

Po niedzielnym szturmie słowa poparcia dla Luli popłynęły ze strony przywódców całego świata. Potępiam atak na demokrację i pokojowe przekazanie władzy w Brazylii. Demokratyczne instytucje w Brazylii mają nasze pełne poparcie, a wola brazylijskiego narodu nie może być podważana – podkreślił prezydent USA Joe Biden, który wkrótce potem zaprosił Lulę do złożenia wizyty w Waszyngtonie.

Ostatnio coraz więcej polityków w USA apeluje jednak o to, by Stany Zjednoczone przestały udzielać schronienia byłemu prezydentowi. Demokratyczny kongresmen Joaquin Castro podkreślił, że Bolsonaro inspirował terroryzm wewnętrzny w Brazylii i powinien zostać odesłany do swojego kraju. W podobnym tonie wypowiadała się inna kongresmenka Alexandra Ocasio-Cortez.

ea, wch

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

17 kwietnia:

1848 - Pod wpływem wydarzeń Wiosny Ludów rząd austriacki uwłaszczył chłopów w Galicji.

1894 - Władze carskie aresztowały w Warszawie ok. 250 osób z powodu manifestacji w setną rocznicę insurekcji kościuszkowskiej.

1906 - Zmarł Johann Most, niemiecko-amerykański teoretyk anarchizmu.

1912 - Masakra leńska: carskie wojsko otworzyło ogień do strajkujących górników kopalni złota w rejonie Bodajbo na Syberii. 270 osób zginęło, 20 zostało rannych.

1961 - W Zatoce Świń rozpoczęła się nieudana inwazja uzbrojonych i wspieranych przez CIA sił uchodźców kubańskich.

1993 - Mahamadou Issoufou z Nigerskiej Partii na rzecz Demokracji i Socjalizmu został premierem Nigru.

2004 - José Zapatero (PSOE) został premierem Hiszpanii.

2014 - W Meksyku zmarł Gabriel García Márquez, kolumbijski powieściopisarz, dziennikarz i działacz społeczny, jeden z najwybitniejszych twórców tzw. realizmu magicznego, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury.