Nowa Zelandia: Wybrano następcę Jacindy Ardern

[2023-01-23 11:54:36]

W zeszłym tygodniu dotychczasowa premier Jacinda Ardern niespodziewanie podała się dymisji. W niedzielę rządząca krajem Partia Pracy wybrała na jej następcę Chrisa Hipkinsa. Zostanie on zaprzysiężony 25 stycznia na stanowisko nowego premiera.

44-letni Hipkins był jedynym kandydatem na to stanowisko. Potwierdzenie jego wyboru na spotkaniu 64 deputowanych klubu Partii Pracy było w dużej mierze formalnością. W ostatnich latach dał się poznać jako zagorzały zwolennik wprowadzania surowych restrykcji antycovidowych, dzięki czemu ten kraj uniknął gwałtownego wybuchu pandemii. Jako minister zdrowia od 2020 r. był prawą ręką Jacindy Andern w skutecznej walce z koronawirusem, której ważnym elementem było ponad dwuletnie zamknięcie granic dla zagranicznych podróżnych.

Opinia publiczna może mieć wrażenie, że robimy zbyt wiele i zbyt szybko. Musimy skupić się na problemach codziennych, na których z pewnością skupiają się obecnie również Nowozelandczycy, czyli na rosnących kosztach życia i efektach globalnej pandemii inflacji, której obecnie doświadczamy - powiedział Hipkins.

W Nowej Zelandii inflacja pozostaje na dość wysokim poziomie. Ceny żywności w grudniu 2022 r. w porównaniu z tym samym miesiącem w roku 2021 wzrosły o 11,3 proc., co jest największym wzrostem w ciągu ostatnich 30 lat.

Jedną z propozycji nowego premiera ma być zmiana systemu podatkowego. Hipkins stwierdził, że powinniśmy zawsze myśleć o tym, jak możemy sprawić, że system podatkowy będzie bardziej sprawiedliwy.

Według niego nie wszyscy obywatele płacą sprawiedliwe podatki. Są ludzie, którzy pracują bardzo ciężko, niektórzy nawet na kilka etatów. Ich wkład dla Nowej Zelandii i jej bogactwa jest ogromny, a mimo to czują, że nie są w stanie iść do przodu. Potrzebujemy systemu podatkowego, który bierze to pod uwagę, tak by ci, którzy naprawdę się starają, czuli, że są za to nagradzani - stwierdził.

Jednocześnie zaznaczył, że pomimo tego, że system podatkowy wymaga zmiany, Partia Pracy nie zrezygnuje w obecnej kadencji ze swoich zobowiązań, zakładających niewprowadzanie nowych podatków poza nową 39-procentową stawką podatku dochodowego.

kr, wch

fot. Wikimedia Commons

Wrocław: Protest przeciwko neoliberalnej polityce władz miasta
Wrocław, Pręgierz
11 lutego (sobota), godz. 13.00 - 14.00
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

31 stycznia:

1801 - Urodził się Piotr Ściegienny, ksiądz, działacz niepodległościowy i radykalny przywódca chłopski, socjalista utopijny.

1834 - Wojska polskie wyruszyły do Sabaudii celem wsparcia tamtejszego powstania przeciwko absolutyzmowi.

1867 - Zmarł Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1892 - We Lwowie rozpoczął swe obrady I Kongres Socjalno-Demokratycznej Partii w Galicji.

1902 - Urodziła się Alva Myrdal, szwedzka dyplomatka i socjolożka, działaczka na rzecz międzynarodowego rozbrojenia, laureatka pokojowej nagrody Nobla w 1982; żona ekonomisty Gunnara Myrdala.

1926 - Początek Zjazdu Kół Młodzieży Towarzystwa Uniwersytetu Robotniczego, który podjął uchwałę o powołaniu Organizacji Młodzieżowy TUR (OM TUR).

1937 - Początek obrad ostatniego przed wojną, XXIV Kongresu PPS w Radomiu; postulat utworzenia Polskiej Republiki Socjalistycznej z uspołecznionymi środkami produkcji i planową gospodarką; uznanie sanacji za formę faszyzmu.

1946 - Mord 30 chłopów białoruskich w lesie koło miejscowości Puchały Stare na Podlasiu, dokonany przez oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego pod dowództwem Romualda Rajsa (ps. „Bury”).

2005 - W Warszawie zmarł Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

2011 - Międzynarodówka Socjalistyczna zdecydowała o wykluczeniu ze swoich szeregów rządzącej Egiptem Partii Narodowo-Demokratycznej.

2015 - Sergio Mattarella został po raz pierwszy wybrany przez zgromadzenie elektorów na urząd prezydenta Włoch.