Sondaż: Hołownia spycha Lewicę z podium

[2020-07-06 14:01:03]

Dwa sondaże preferencji partyjnych Polaków opublikowane na początku lipca wróżą Lewicy diametralnie odmienne rezultaty. Według sondażu Social Changes dla portalu wPolityce.pl, Lewica jest na fali wznoszącej i może liczyć na 14-procentowe poparcie. Natomiast według dzisiejszego badania IBRIS dla Onet.pl wynika, że Lewica traci miejsce na podium na rzecz nowego ruchu Szymona Hołowni.

Ten drugi sondaż może potwierdzać obawy lewicowych obserwatorów sceny politycznej, że odpływ wyborców od kandydata Lewicy w pierwszej turze wyborów prezydenckich Roberta Biedronia, może przełożyć się na perspektywy wyborcze całej formacji. Z badań wynika, że ogromna część ludzi, którzy w ubiegłorocznych wyborach parlamentarnych poparli Lewicę, w wyborach prezydenckich zdecydowała się oddać głos na faworyta opozycji Rafała Trzaskowskiego (KO), ale także Hołownię. Wynik ruchu Hołowni w rankingu IBRIS (11,9 proc.) jest wprawdzie nieznacznie niższy od jego rezultatu w wyborach prezydenckich, ale daje mu wyraźną przewagę nad Lewicą (7,3 proc.). W porównaniu z majowym rankingiem tej samej pracowni Lewica straciła 1 punkt procentowy.

Żaden z sondaży nie przynosi niespodzianek na czele stawki - Prawo i Sprawiedliwość wciąż jest liderem z przewidywanym poparciem około 40 proc. wyborców. Koalicja Obywatelska mogłaby liczyć na głosy 23-25 proc. Polaków.

Krzysztof Kobrzak

10 maja:

1920 - Rozpoczął się strajk powszechny na Górnym Śląsku.

1931 - Lewicowy republikanin Manuel Azaña został premierem hiszpańskiego rządu.

1935 - Rada Naczelna PPS uznając obowiązywanie tzw. paktu o nieagresji z KPP uznaje, że współpraca pozytywna z komunistami jest niemożliwa.

1936 - Manuel Azaña wybrany na prezydenta Republiki Hiszpańskiej.

1943 - Grupa Specjalna Armii Ludowej przeprowadziła zamach na Bar Podlaski w Warszawie, w wyniku którego zginęło 6 Niemców, a kilkunastu zostało rannych.

1944 - W Filadelfii na XXVI Międzynarodowej Konferencji Pracy przyjęto Deklarację Filadelfijską.

1973 - Powstał lewicowy Front Polisario, walczacy o niepoległość Sahary Zachodniej.

1981 - Socjalista François Mitterrand wygrał II turę wyborów prezydenckich we Francji zdobywając 52,2 % głosów.

1988 - Socjalista Michel Rocard został premierem Francji.

1994 - Nelson Mandela został pierwszym czarnoskórym prezydentem RPA.

2006 - Socjaldemokrata Giorgio Napolitano został prezydentem Włoch.