Warszawa: Antyklerykalny happening

[2008-08-02 13:33:01]

27 lipca warszawskie koło RACJI Polskiej Lewicy zorganizowało na terenie Starego Miasta happening związany z 15. rocznicą podpisania Konkordatu.

Motto, jakie przyświecało organizatorom brzmiało: "Nie pytaj, co Polska dała Tobie. Pytaj ile Kościół katolicki zagarnia z tego co Ty dajesz krajowi. My wiemy: od 5 do 7 miliardów złotych rocznie z naszych podatków! Z budżetu Polski!".

Działacze RACJI Polskiej Lewicy oraz członkowie grupy aktorskiej wykrzykiwali hasła: "Konkordat odbiera Polakom a daje Kościołowi katolickiemu, Kościół łamie wolność sumienia, Konkordat uzależnia Polskę od Watykanu, Konkordat to fundament państwa wyznaniowego, Konkordat daje przywileje Kościołowi katolickiemu".

Organizatorka i zarazem przewodnicząca warszawskiego koła RACJI Polskiej Lewicy Joanna Gajda, prezentowała warszawiakom argumenty, za wypowiedzeniem Konkordatu oraz jego negatywnych skutkach. Uznajemy ten dokument za symbol utraty przez Polskę suwerenności na rzecz Watykanu i Kościoła katolickiego w Polsce - stwierdziła. Umowa zapewnia Kościołowi rekompensaty mienia, choć ilość otrzymanych dóbr dawno już przekroczyła wartość utraconą, zatwierdza, wprowadzoną wcześniej w sposób nielegalny, naukę religii do szkół oraz narusza prawo rodziców do nie ujawniania swoich religijnych przekonań i praw dziecka do swobodnego rozwoju światopoglądowego - dodała.

Happening na Starym Mieście wywołał spore zainteresowanie tematem podjętym przez członków RACJI Polskiej Lewicy

Przemysław Prekiel

7 sierpnia:

1819 - Kolumbia: Simón Bolívar zwyciężył wojska hiszpańskie w decydującej bitwie pod Boyacá.

1879 - Urodził się Piotr Krečeŭski, białoruski polityk socjalistyczny, nauczyciel i publicysta, jeden ze współzałożycieli Białoruskiej Republiki Ludowej.

1900 - Zmarł Wilhelm Liebknecht, niemiecki działacz socjalistyczny, ojciec Karla i Theodora. Przywódca niemieckiego ruchu robotniczego. Współorganizator I i II Międzynarodówki. Gł. autor programu gotajskiego.

1939 - Ostatnie przed wybuchem wojny posiedzenie Komisji Centralnej Związków Zawodowych (KCZZ).

1941 - Zmarł Rabindranath Tagore, indyjski poeta, prozaik, publicysta, filozof, myśliciel i pedagog. Uhonorowany Nagrodą Nobla (1913). Humanista i skrajny pacyfista.

1948 - Socjaldemokrata Willem Drees (PvdA) został premierem Holandii.

1960 - Wybrzeże Kości Słoniowej uzyskało niepodległość od Francji.

2015 - Unia Lewicy poinformowała o zmianie nazwy na Wolność i Równość (WiR)