USA: Biskup Denver przeciwko udzielaniu komunii demokracie

[2008-08-24 19:49:17]

W wystosowanym dla Associated Press oświadczeniu biskup Denver Charles J. Chaput (na zdjęciu) stwierdził, iż katoliccy kapłani nie powinni udzielać w przyszłości komunii kandydatowi Partii Demokratycznej na urząd wiceprezydenta, senatorowi Joe Bidenowi, z uwagi na popieranie przez niego prawa do przerywania ciąży.

Podczas poprzednich wyborów wielu hierarchów wyrażało podobne poglądy w stosunku do kandydata demokratów na prezydenta, senatora Johna Kerry'ego, także katolika. Kilku biskupów zapowiedziało nawet, iż nie udzieliłoby mu komunii w swoich kościołach i zakazałoby tego podległym im księżom.

Krzysztof Pacyński

18 lipca:

1918 - Urodził się Nelson Mandela, przywódca walki z apartheidem w RPA, prezydent tego kraju w latach 1994-99, laureat nagrody Nobla.

1936 - Na Wyspach Kanaryjskich gen. Franco ogłosił stan wojenny, wszczynając bunt przeciwko Republice - początek hiszpańskiej wojny domowej.

1936 - W Warszawie bojówka ONR-Falangi napadła i poraniła nożami Stanisława Dubois, przewodniczącego Rady Głównej Czerwonego Harcerstwa TUR, członka władz naczelnych PPS.

1943 - Partyzanci z Gwardii Ludowej i Batalionów Chłopskich zajęli wieś Solec na Kielecczyźnie, rozbroili posterunek policji, rozbili pocztę, młyn, tartak i spółdzielnię oraz zniszczyły Arbeitsamt.

1950 - Urodził się Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady.

1974 - Sejm PRL przyjął ustawę powołującą Fundusz Alimentacyjny.

1988 - Iran zaakceptował rezolucję Rady Bezpieczeństwa ONZ ws. zakonczenia wojny z Irakiem.

2006 - Włoska policja uwolniła 113 Polaków żyjących w niewolniczych warunkach w przymusowym obozie pracy w prowincji Apulia na południu kraju.

2007 - Zmarł Kenji Miyamoto, długoletni lider Japońskiej Partii Komunistycznej (Nihon Kyôsantô). Miał 98 lat.