Grecja: Wotum nieufności wobec Tsiprasa odrzucone

[2018-06-17 23:25:04]

Parlament odrzucił wniosek opozycji o wyrażenie wotum nieufności premierowi Aleksisowi Tsiprasowi. Umożliwiło to podpisanie w niedzielę historycznego porozumienia między Atenami i Skopje ws. nowej nazwy Macedonii.

Popierający Tsiprasa parlamentarzyści odrzucili w sobotę wniosek złożony przez lidera opozycyjnej, centroprawicowej Nowej Demokracji (ND). Zdaniem jej lidera, Kyriakosa Mitsotakisa, strona grecka poszła wobec Skopje na zbyt daleko idące ustępstwa.

Wynik głosowania nad wotum był zgodny z oczekiwaniami. Tsiprasa poparło 154 z 300 deputowanych. Koalicjant Syrizy, Niezależni Grecy (ANEL), zadeklarowali, że nie chcą doprowadzić do obalenia rządu.

Wcześniej ok. 5 tys. osób protestowało przed parlamentem w Atenach przeciwko uzgodnionemu przez rząd Tsiprasa porozumieniu z Macedonią. Świadkowie twierdzą, że policja użyła gazu łzawiącego wobec protestujących, którzy próbowali wedrzeć się na schody przed gmachem parlamentu.

12 czerwca premierzy Grecji i Macedonii, Tsipras i Zoran Zaew, ogłosili kompromisowe rozwiązanie wieloletniego sporu o nazwę tego państwa. Macedonia zgodziła się na zmianę konstytucyjnej nazwy państwa na Republika Macedonii Północnej. W zamian za to Ateny odstąpią od blokowania integracji Macedonii z Unią Europejską i NATO.

Obaj politycy w swoich krajach spotkali się z ostrym sprzeciwem. Oskarżeno ich wręcz o "narodową kapitulację".

Grecja od lat domagała się od Macedonii zmiany nazwy, twierdząc, że obecna implikuje żądania terytorialne wobec jej własnej prowincji o tej samej nazwie, z której pochodził Aleksander Wielki, a Skopje rości sobie prawa do greckiego dziedzictwa i historii.

wch

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 lipca:

1861 - Meksyk: Prezydent Benito Juárez ogłosił dwuletnie moratorium na spłatę zadłużenia zagranicznego w celu odbudowy zrujnowanej gospodarki.

1901 - Urodził się Bruno Jasieński, związany z radykalną lewicą poeta futurystyczny.

1925 - Nieudany zamach na policyjnego prowokatora dokonany przez działaczy KPP: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego; po stoczeniu walki z policją sprawcy zostali zatrzymani.

1979 - Nikaragua: Ucieczka z kraju prawicowego dyktatora Luisa Somozy Debayle.

1984 - Francja: W wyniku nieporozumień z prezydentem Mitterandem nt. systemu oświatowego, socjalistyczny premier Pierre Mauroy odszedł ze stanowiska. Zastąpił go Laurent Fabius.

1998 - Czechy: Miloš Zeman został premierem.

2008 - Zmarł Willi Birkelbach, niemiecki polityk, działacz podziemia antyhitlerowskiego i SPD.