Szwecja: Rząd Löfvena bez wotum zaufania

[2018-09-26 08:31:09]

Po niedawnych wyborach gabinet dotychczasowego premiera Stefana Löfvena nie uzyskał w nowym Riksdagu odpowiedniej większości. Z tego powodu szef rządu musiał podać się do dymisji. Pozostanie on jednak na stanowisku aż do czasu wyłonienia swojego następcy.

Za powołaniem rządu w zaproponowanym przez Löfvena składzie opowiedziało się 142 posłów, zaś przeciwko było 204. W sumie w szwedzkim parlamencie – Riksdagu – zasiada 349 posłów.

Przeprowadzone 9 września wybory nie dały klarownego rezultatu. Wszystko przez dobry wynik nacjonalistycznej, antyimigracyjnej partii Szwedzcy Demokraci, która zdobyła 62 mandaty. To sprawiło, że ani czerwono-zielony blok lewicowy (tworzony wokół Partii Robotniczej-Socjaldemokraci, Zielonych oraz Partii Lewicy), ani centroprawicowy blok konserwatywnej centroprawicowej Umiarkowanej Partii Koalicyjnej, Partii Centrum, Chrześcijańskich Demokratów oraz Liberałów nie mogą zebrać większości. Pierwszy blok ma dokładnie 144 mandaty, drugi – 143. Dlatego też wyłonienie następcy Löfvena będzie bardzo trudnym zadaniem.

Dotychczasowy premier, choć przegrał głosowanie nad wotum zaufania i był zmuszony podać się do dymisji, zadeklarował chęć kontynuowania rządzenia. Jestem gotowy do rozmów – oświadczył.

Bez porozumienia pomiędzy dwoma blokami nie uda się utworzyć rządu. Żadna z partii nie chce bowiem oficjalnie podjąć jakiejkolwiek współpracy ze Szwedzkimi Demokratami. Pomimo że są oni trzecią siłą w parlamencie, nie uzyskali żadnego stanowiska w prezydium Riksdagu. Nie dopuściły do tego pozostałe ugrupowania.

ms, wch

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

22 sierpnia:

1974 - W Krakowie zmarł Eugeniusz Kwiatkowski, działacz gospodarczy, polityk, inż. chemik. Przyczynił się do rozwoju polskiego przemysłu i gospodarki morskiej.

1994 - Holandia: Socjaldemokrata Wim Kok (PvdA) został premierem.

2007 - Zmarła Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

2011 - Zmarł Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady (NDP).