Jemen: W czasie wojny zmar這 85 tys. dzieci

[2018-11-22 23:43:20]

Oko這 85 tys. dzieci poni瞠j pi徠ego roku zmar這 od kwietnia 2015 r. w Jemenie z g這du oraz z powodu ci篹kich chor鏏. 400 tys. dzieci cierpi z powodu ostrego i powa積ego niedo篡wienia. Zagro穎nych 鄉ierci g這dow jest obecnie o 15 tys. dzieci wi璚ej ni przed rokiem.

Powy窺ze dramatyczne dane przekaza豉 mi璠zynarodowa organizacja „Save the Children”, kt鏎a od 1919 r. walczy o ocalenie 篡cia dzieci i zapewnienie im lepszej przysz這軼i. Zwraca ona uwag, 瞠 oko這 14 mln Jeme鎍zyk闚 zagro穎nych jest g這dem. Liczba ta wzros豉 gwa速ownie od kiedy koalicja pod przyw鏚ztwem Arabii Saudyjskiej rozpocz窸a w czerwcu br. ataki na Hudajd. Od tego czasu import 篡wno軼i za po鈔ednictwem portu zosta drastycznie ograniczony, do 55 tys. ton na miesi帷. Zaspokaja to potrzeby zaledwie 16 proc. ludno軼i kraju, czyli 4,4 mln ludzi, w鈔鏚 nich 2,2 mln to dzieci. Dalsze zmniejszenie importu mog這by prowadzi wprost do kl瘰ki g這du. Niestety, w ostatnich tygodniach dramatycznie nasili造 si ataki lotnicze na Hudajd oraz walki w okolicach Sany i Taizz.

Od roku 2011 Jemen pogr捫ony jest w wojnie, kt鏎a dawno przesta豉 mie charakter wy陰cznie domowej. Trzy lata temu konflikt przybra znacznie na sile. Wspierani przez Iran szyici z ruchu Huti walcz z sunnickim rz康em, kt鏎ego wspiera koalicja pa雟tw z Arabi Saudyjsk na czele. T z kolei wspomagaj USA i pa雟twa Europy Zachodniej.

wch

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

27 stycznia:

1905 - Pocz徠ek strajku powszechnego na terenie Kr鏊estwa Polskiego.

1919 - Powo豉no Pa雟twowy Urz康 Po鈔ednictwa Pracy zajmuj帷y si rejestrowaniem bezrobotnych i po鈔ednictwem w ich zatrudnianiu.

1945 - Armia Czerwona oswobodzi豉 wie幡i闚 obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau.

1971 - Zmar Jacobo Arbenz, lewicowy polityk gwatemalski, od 1951 prezydent. Obalony w 1954 w wyniku zamachu stanu wspieranego przez CIA.

2000 - Socjaldemokrata Ivica Ra醀n zosta premierem Chorwacji.

2005 - Zmar Johannes Rau, polityk niemiecki, dzia豉cz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

2010 - Zmar Howard Zinn, historyk, emerytowany prof. Uniwersytetu w Bostonie, dzia豉cz lewicowy, antywojenny i na rzecz praw obywatelskich, autor wielu ksi捫ek w tym m.in. "A People's History of the United States"

2011 - W Jemenie wybuch這 powstanie przeciwko z貫j sytuacji materialnej, bezrobociu, korupcji, ograniczaniu swob鏚 obywatelskich i d逝goletnim rz康om prezydenta Alego Abdullaha Saliha.

2018 - Nicol嫳 Maduro og這si legalizacj lewicowego Ruchu My Jeste鄉y Wenezuel (MSV) jako partii politycznej i przydzia karty wyborczej Nuevo Camino Revolucionario do tego ruchu.