Jemen: W czasie wojny zmarło 85 tys. dzieci

[2018-11-22 23:43:20]

Około 85 tys. dzieci poniżej piątego roku zmarło od kwietnia 2015 r. w Jemenie z głodu oraz z powodu ciężkich chorób. 400 tys. dzieci cierpi z powodu ostrego i poważnego niedożywienia. Zagrożonych śmiercią głodową jest obecnie o 15 tys. dzieci więcej niż przed rokiem.

Powyższe dramatyczne dane przekazała międzynarodowa organizacja „Save the Children”, która od 1919 r. walczy o ocalenie życia dzieci i zapewnienie im lepszej przyszłości. Zwraca ona uwagę, że około 14 mln Jemeńczyków zagrożonych jest głodem. Liczba ta wzrosła gwałtownie od kiedy koalicja pod przywództwem Arabii Saudyjskiej rozpoczęła w czerwcu br. ataki na Hudajdę. Od tego czasu import żywności za pośrednictwem portu został drastycznie ograniczony, do 55 tys. ton na miesiąc. Zaspokaja to potrzeby zaledwie 16 proc. ludności kraju, czyli 4,4 mln ludzi, wśród nich 2,2 mln to dzieci. Dalsze zmniejszenie importu mogłoby prowadzić wprost do klęski głodu. Niestety, w ostatnich tygodniach dramatycznie nasiliły się ataki lotnicze na Hudajdę oraz walki w okolicach Sany i Taizz.

Od roku 2011 Jemen pogrążony jest w wojnie, która dawno przestała mieć charakter wyłącznie domowej. Trzy lata temu konflikt przybrał znacznie na sile. Wspierani przez Iran szyici z ruchu Huti walczą z sunnickim rządem, którego wspiera koalicja państw z Arabią Saudyjską na czele. Tę z kolei wspomagają USA i państwa Europy Zachodniej.

wch

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard (ALP) została pierwszą kobietą-premierem Australii.