Jemen: W czasie wojny zmar這 85 tys. dzieci

[2018-11-22 23:43:20]

Oko這 85 tys. dzieci poni瞠j pi徠ego roku zmar這 od kwietnia 2015 r. w Jemenie z g這du oraz z powodu ci篹kich chor鏏. 400 tys. dzieci cierpi z powodu ostrego i powa積ego niedo篡wienia. Zagro穎nych 鄉ierci g這dow jest obecnie o 15 tys. dzieci wi璚ej ni przed rokiem.

Powy窺ze dramatyczne dane przekaza豉 mi璠zynarodowa organizacja „Save the Children”, kt鏎a od 1919 r. walczy o ocalenie 篡cia dzieci i zapewnienie im lepszej przysz這軼i. Zwraca ona uwag, 瞠 oko這 14 mln Jeme鎍zyk闚 zagro穎nych jest g這dem. Liczba ta wzros豉 gwa速ownie od kiedy koalicja pod przyw鏚ztwem Arabii Saudyjskiej rozpocz窸a w czerwcu br. ataki na Hudajd. Od tego czasu import 篡wno軼i za po鈔ednictwem portu zosta drastycznie ograniczony, do 55 tys. ton na miesi帷. Zaspokaja to potrzeby zaledwie 16 proc. ludno軼i kraju, czyli 4,4 mln ludzi, w鈔鏚 nich 2,2 mln to dzieci. Dalsze zmniejszenie importu mog這by prowadzi wprost do kl瘰ki g這du. Niestety, w ostatnich tygodniach dramatycznie nasili造 si ataki lotnicze na Hudajd oraz walki w okolicach Sany i Taizz.

Od roku 2011 Jemen pogr捫ony jest w wojnie, kt鏎a dawno przesta豉 mie charakter wy陰cznie domowej. Trzy lata temu konflikt przybra znacznie na sile. Wspierani przez Iran szyici z ruchu Huti walcz z sunnickim rz康em, kt鏎ego wspiera koalicja pa雟tw z Arabi Saudyjsk na czele. T z kolei wspomagaj USA i pa雟twa Europy Zachodniej.

wch

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Konferencja "Kto zagra瘸 pokojowi?"
Wroc豉w, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przej軼ie Garncarskie
29 wrze郾ia (sobota), godz. 12.00
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

20 wrze郾ia:

1835 - Rozpocz窸o si tzw. powstanie Farrapos – zryw spo貫czny farmer闚 i biedoty przeciwko w豉dzom Cesarstwa Brazylii.

1870 - Wojska w這skie zaj窸y Rzym, stolic Pa雟twa Ko軼ielnego.

1878 - Urodzi si Upton Sinclair, pisarz ameryka雟ki o lewicowych pogl康ach. Autor wstrz御aj帷ej powie軼i "The Jungle" (w Polsce wydana pt. "Grz瞛awisko").

1923 - 38 g鏎nik闚 zgin窸o w po瘸rze w Kopalni W璕la Kamiennego Reden w D帳rowie G鏎niczej.

1984 - Argentyna: Zako鎍zy豉 prac Narodowa Komisja ds. Os鏏 Zaginionych (CONADEP). Bada豉 gwa販enie praw cz這wieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowa豉 8.960 przypadk闚 "zagini耩".

2008 - RPA: Prezydent Thabo Mbeki og這si rezygnacj ze stanowiska.