Warszawska SLD chce odwołania Czarzastego

[2018-11-25 20:05:40]

Rada Warszawskiej SLD chce odwołania Włodzimierza Czarzastego z funkcji przewodniczącego partii.

Stołeczni politycy Sojuszu przyjęli w sumie cztery uchwały. W ich opinii w pełną odpowiedzialność za wynik wyborczy ponosi Czarzasty, dlatego chcieliby, aby wziął za swoje decyzje odpowiedzialność i zrezygnował z funkcji. W uchwale znalazło się też żądanie zwołania konwencji SLD w celu określenia kierunków działań i zarządzeniu wyborów nowego przewodniczącego.

W kolejnych opowiadają uchwałach warszawscy członkowie SLD opowiedzieli się za szerokim porozumieniem wyborczym, w skład którego weszłyby wszystkie proeuropejskie ugrupowania oraz za szeroką koalicją prodemokratyczną w wyborach parlamentarnych.

Ostatnia uchwała dotyczyła samego wyniku wyborów samorządowych w Warszawie. Działacze uważają, że słaby rezultat był spowodowany brakiem zgody Czarzastego na wspólny start w ramach Koalicji Obywatelskiej. Ich zdaniem Decyzja o wspólnym starcie w wyborach nie oznaczałaby utraty naszej tożsamości.

wch

fot. Waldemar Chamala

15 października:

1817 - W Solurze w Szwajcarii zmarł Tadeusz Kościuszko, przywódca Insurekcji, autor znoszącego poddaństwo chłopów Uniwersału Połanieckiego.

1905 - Na posiedzeniu II Rady Partyjnej PPS w Mińsku Litewskim Organizacja Spiskowo-Bojowa PPS została przekształcona w Organizację Bojową PPS (zwaną również „Centralną Bojówką”). Szefem Wydziału Bojowego mianowano Józefa Piłsudskiego.

1907 - Urodził się Varian Fry, amerykański dziennikarz, który kierował w czasie II wojny światowej siecią pomocy dla uchodźców z Francji. Jego sieć pomogła ocalić ok. 2 tys. Żydów i antyfaszystów.

1923 - Początek 3-dniowego strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego; postulaty płacowe.

1923 - Urodził się Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku, 1945-56 - dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1926 - Urodził się francuski lewicowy filozof i historyk Michel Foucault. W latach 1958-59 dyrektor Centrum Francuskiego na Uniwersytecie Warszawskim. Autor m.in. "Historii seksualności".

1937 - Strajk studentów żydowskich protestujacych przeciwko wprowadzeniu getta ławkowego.

1938 - Zmarł Tadeusz Reger, współtwórca ruchu socjalistycznego na Śląsku Cieszyńskim, parlamentarzysta, działacz kulturalno-oświatowy, członek władz naczelnych PPS.

1964 - W. Brytania: Partia Pracy wygrała wybory parlamentarne.

1978 - Marek Kotański założył w Głoskowie pierwsze centrum Monaru.

2013 - Antje Jackelén została wybrana na arcybiskupa Uppsali i pierwszą kobietę-prymasa w historii Kościoła Szwecji.

2014 - Filipe Nyusi z centrolewicowej partii FRELIMO wygrał wybory prezydenckie w Mozambiku, uzyskując 57% głosów.