"Bezwarunkowy dochód podstawowy" Macieja Szlindera lewicową książką 2018 roku

[2019-01-17 01:04:45]

Czytelnicy lewica.pl wybrali książkę 2018 roku. W tegorocznej sondzie wzięło udział ponad 500 osób.

Najwięcej, bo aż 29,5% głosów otrzymała książka Macieja Szlindera "Bezwarunkowy dochód podstawowy. Rewolucyjna reforma społeczeństwa XXI wieku", wydana przez PWN. Drugie miejsce zajęła książka redaktora lewica.pl, Piotra Ciszewskiego "Dąbrowszczacy. Na świecie szanowani, w Polsce poniżani", wydana przez Oratio Recta. Zdobyła ona 17,6% głosów. Na trzecim miejscu znalazła się książka Marka Szymaniaka "Urobieni. Reportaże o pracy", wydana przez Wydawnictwo Czarne. Na nią zagłosowało 10,6% czytelników.

Wszystkim autorom gratulujemy świetnych książek, a czytelnikom życzymy owocnej, inspirującej lektury!

Piotr Szumlewicz

15 października:

1817 - W Solurze w Szwajcarii zmarł Tadeusz Kościuszko, przywódca Insurekcji, autor znoszącego poddaństwo chłopów Uniwersału Połanieckiego.

1905 - Na posiedzeniu II Rady Partyjnej PPS w Mińsku Litewskim Organizacja Spiskowo-Bojowa PPS została przekształcona w Organizację Bojową PPS (zwaną również „Centralną Bojówką”). Szefem Wydziału Bojowego mianowano Józefa Piłsudskiego.

1907 - Urodził się Varian Fry, amerykański dziennikarz, który kierował w czasie II wojny światowej siecią pomocy dla uchodźców z Francji. Jego sieć pomogła ocalić ok. 2 tys. Żydów i antyfaszystów.

1923 - Początek 3-dniowego strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego; postulaty płacowe.

1923 - Urodził się Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku, 1945-56 - dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1926 - Urodził się francuski lewicowy filozof i historyk Michel Foucault. W latach 1958-59 dyrektor Centrum Francuskiego na Uniwersytecie Warszawskim. Autor m.in. "Historii seksualności".

1937 - Strajk studentów żydowskich protestujacych przeciwko wprowadzeniu getta ławkowego.

1938 - Zmarł Tadeusz Reger, współtwórca ruchu socjalistycznego na Śląsku Cieszyńskim, parlamentarzysta, działacz kulturalno-oświatowy, członek władz naczelnych PPS.

1964 - W. Brytania: Partia Pracy wygrała wybory parlamentarne.

1978 - Marek Kotański założył w Głoskowie pierwsze centrum Monaru.

2013 - Antje Jackelén została wybrana na arcybiskupa Uppsali i pierwszą kobietę-prymasa w historii Kościoła Szwecji.

2014 - Filipe Nyusi z centrolewicowej partii FRELIMO wygrał wybory prezydenckie w Mozambiku, uzyskując 57% głosów.