Pikieta pod PLL LOT: Są podwyżki dla stewardes!

[2019-02-24 13:21:31]

W nocy z 21 na 22 lutego Zarząd Polskich Linii Lotniczych LOT i przedstawiciele Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego oraz Związku Zawodowego Pilotów Komunikacyjnych wstępnie parafowali tabelę płacową. Ustalenia w tej sprawie zakładają podwyżkę stałej części wynagrodzeń stewardes o 1000 zł brutto. W górę mają pójść też wynagrodzenia dla kapitanów, ale nie ma jeszcze szczegółowych ustaleń w tej sprawie. W ciągu najbliższych dni mają być prowadzone dyskusje między związkami i zarządem odnośnie szczegółów regulaminu wynagrodzeń.

22 lutego o godz. 13.00 pod siedzibą PLL LOT odbyła się pikieta, na której zebrało się około 150 pracowników i osób ich wspierających. Zdaniem demonstrujących propozycje podwyżek były efektem zapowiedzianej już kilka dni wcześniej pikiety oraz decyzji sądu apelacyjnego, który unieważnił stanowisko sądu okręgowego zakładającego nielegalność strajku dotyczącego regulaminu wynagrodzeń.

Podczas pikiety przewodnicząca Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego Monika Żelazik wyraziła satysfakcję, że pracownicy dostaną podwyżki i zadeklarowała, że w najbliższych dniach związkowcy są gotowi do wypracowania poozumienienia odnośnie regulaminu wynagrodzeń. Liderka związkowa przypomniała jednocześnie wyrok sądu apelacyjnego, podkreślając, że pracownicy mają prawo do strajku i w razie niepowodzenia rozmów mogliby z tego prawa skorzystać.

Głos zabrał też wspierający od wielu miesięcy związkowców Piotr Szumlewicz, który podkreślił, że działalność w PLL LOT nauczyła go nieufności i tego, że zawarte porozumienia mogą być za chwilę nieaktualne. Jego zdaniem PLL LOT to dobro państwa, społeczeństwa, obywateli, zaś przede wszystkim pracowników, a nie prezesa firmy. Przypomniał też art. 22 Kodeksu Pracy, zgodnie z którym pracownik wykonujący pracę w wyznaczonym miejscu, w wyznaczonych godzinach i pod nadzorem pracodawcy musi być zatrudniony na podstawie umowy o pracę. Dlatego jego zdaniem wszystkie niestandardowe umowy w branży lotniczej powinny być wyeliminowane. Szumlewicz krytycznie odniósł się też do ataków władz centralnych OPZZ na jego działalność i zadeklarował, że nadal będzie działał w liniach lotniczych, spółkach energetycznych, w kawiarniach, restauracjach czy firmach ochroniarskich na rzecz ludzi pracy.

W pikiecie nie brał udziału żaden przedstawiciel władz centralnych OPZZ, mimo iż kilka dni wcześniej członkowie kierownictwa OPZZ rozesłali do setek szeregowych związkowców pismo, w którym przekonywali, że wszystkie sukcesy pracowników PLL LOT są w istocie zasługą centrali OPZZ. „Słusznie podkreślacie, że Wasze zaangażowanie i solidaryzm międzyzwiązkowy z niezrozumiałych powodów jest obecnie marginalizowany” – czytamy w dokumencie podpisanym przez kierownictwo OPZZ. Zdaniem kierownictwa, to właśnie władze centralne OPZZ przywróciły do pracy Żelazik i innych strajkujących związkowców oraz doprowadziły do wycofania się przez zarząd PLL LOT z dochodzenia roszczeń pieniężnych za strajk. Za dowód swojej pracowitości członkowie kierownictwa uznali kurtuazyjne podziękowanie za wsparcie, przesłane im przez pracowników PLL LOT. Autorzy dokumentu krytycznie odnieśli się do działań Szumlewicza i Żelazik, a we wcześniejszych pismach i wypowiedziach informowali wręcz o błędach i winach związkowców z PLL LOT oraz Szumlewicza, którzy rzekomo sami doprowadzili do zwolnień pracowników.

Do pisma kierownictwa OPZZ odniosła się Monika Żelazik, szczegółowo rekonstruując przebieg konfliktu w PLL LOT i pokazując, że kluczową rolę odegrali w nim protestujący pracownicy firmy, Państwowa Inspekcja Pracy, międzynarodowe instytucje lotnicze oraz wspierający związkowców PLL LOT Piotr Szumlewicz, którego władze OPZZ wszelkimi możliwymi sposobami starają się zdezawuować. „Nie rozumiem zabiegów antyzwiązkowych dokonywanych na Przewodniczącym Rady Mazowieckiej OPZZ, nie rozumiem bałwochwalczych doniesień o udziale OPZZ w konflikcie w LOT (4 miesiące po czasie), nie rozumiem negatywnych wypowiedzi na temat strajku zorganizowanego przez mój związek i podważania moich decyzji związanych z jego rozpoczęciem” – czytamy w liście przewodniczącej ZZPPiL, która władzom OPZZ zarzuciła inercję i brak zdolności do krytycznego myślenia. „Czy nie staliście się substytutem władzy, której wydaje się, że nikt nie ma prawa jej oceniać i wytykać błędów? Otóż panowie i panie, pełnicie tylko zwykłe związkowe funkcje i nie ma takiego wagonu, którego nie da się odczepić” – podsumowała swoje pismo Żelazik.

am

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard (ALP) została pierwszą kobietą-premierem Australii.