Lewicowa koalicja do Parlamentu Europejskiego: Razem, UP i RSS (akt.)

[2019-02-25 12:33:09]

W skład koalicji pod nazwą Lewica Razem weszły: partia Razem, Unia Pracy i Ruch Sprawiedliwości Społecznej. Umowa koalicyjna została podpisana w poniedziałek, oficjalnie została ogłoszona dopiero w czwartek 28 lutego.

Razem prowadziło negocjacje nt. wspólnej startu z ruchem Roberta Biedronia. Negocjacje zostały jednak zerwane. Za jedynkę na liście Wiosna domagała się bowiem prawie miliona złotych, przy czym oferta ta nie obejmowała Zandberga. Na czas kampanii wyborczej ukryty miał być również szyld partii Razem.

Unia Pracy należała przez ostatnie lata do partii blisko współpracujących z Sojuszem Lewicy Demokratycznej. Jeszcze w zeszłorocznych wyborach samorządowych jej przedstawiciele współtworzyli komitet SLD Lewica Razem.

Udział w rozmowach o budowie lewicowej koalicji do PE z Partią Razem, UP i RSS deklarowała też na początku stycznia Polska Partia Socjalistyczna. W lutym Rada Naczelna ugrupowania poinformowała jednak, że PPS nie wystartuje w wyborach europejskich i skupi się na przygotowaniach do jesiennych wyborach parlamentarnych.

W czwartek przedstawiono podstawowe założenia programowe lewicowej koalicji proeuropejskiej: Jesteśmy Europejczykami. Naszym celem jest europejskie państwo dobrobytu. Będziemy dążyć do wprowadzenia w Polsce europejskich płac, europejskich warunków pracy, europejskich emerytur. Naszym priorytetem jest "po pierwsze człowiek". Odrzucamy skłócanie Polski z sąsiadami, szukamy sojuszników w Europie, a nie za oceanem. Będziemy dążyć do wprowadzenia europejskich usług społecznych: prawdziwie bezpłatnej edukacji, dobrze funkcjonującej bezpłatnej służby zdrowia, bezpłatnych leków na receptę. Przywrócimy społeczeństwu poczucie bezpieczeństwa na ulicy .

Koalicyjne listy wyborcze będą otwierać: w okręgu warszawskim - Adrian Zandberg, w okręgu poznańskim - Waldemar Witkowski (przewodniczący UP), w okręgu łódzkim - Piotr Ikonowicz (RSS), w okręgu wrocławskim - Marcelina Zawisza, w okręgu katowickim - Maciej Konieczny, w okręgu krakowskim - Jan Orkisz ( były poseł UP).

wch

15 października:

1817 - W Solurze w Szwajcarii zmarł Tadeusz Kościuszko, przywódca Insurekcji, autor znoszącego poddaństwo chłopów Uniwersału Połanieckiego.

1905 - Na posiedzeniu II Rady Partyjnej PPS w Mińsku Litewskim Organizacja Spiskowo-Bojowa PPS została przekształcona w Organizację Bojową PPS (zwaną również „Centralną Bojówką”). Szefem Wydziału Bojowego mianowano Józefa Piłsudskiego.

1907 - Urodził się Varian Fry, amerykański dziennikarz, który kierował w czasie II wojny światowej siecią pomocy dla uchodźców z Francji. Jego sieć pomogła ocalić ok. 2 tys. Żydów i antyfaszystów.

1923 - Początek 3-dniowego strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego; postulaty płacowe.

1923 - Urodził się Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku, 1945-56 - dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1926 - Urodził się francuski lewicowy filozof i historyk Michel Foucault. W latach 1958-59 dyrektor Centrum Francuskiego na Uniwersytecie Warszawskim. Autor m.in. "Historii seksualności".

1937 - Strajk studentów żydowskich protestujacych przeciwko wprowadzeniu getta ławkowego.

1938 - Zmarł Tadeusz Reger, współtwórca ruchu socjalistycznego na Śląsku Cieszyńskim, parlamentarzysta, działacz kulturalno-oświatowy, członek władz naczelnych PPS.

1964 - W. Brytania: Partia Pracy wygrała wybory parlamentarne.

1978 - Marek Kotański założył w Głoskowie pierwsze centrum Monaru.

2013 - Antje Jackelén została wybrana na arcybiskupa Uppsali i pierwszą kobietę-prymasa w historii Kościoła Szwecji.

2014 - Filipe Nyusi z centrolewicowej partii FRELIMO wygrał wybory prezydenckie w Mozambiku, uzyskując 57% głosów.