Władze OPZZ wciąż konfrontacyjne wobec Piotra Szumlewicza

[2019-03-07 22:26:12]

W dniu 5 marca Prezydium Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych przyjęło oświadczenie, rozesłane następnie do setek związkowców, poświęcone sytuacji w Radzie OPZZ województwa mazowieckiego. Służy ono przede wszystkim odcięciu się władz centralnych OPZZ od Piotra Szumlewicza i potępieniu jego działań.

W piśmie Prezydium OPZZ ogłasza, że Piotr Szumlewicz – samodzielnie lub za pośrednictwem mediów – prowadził bezprecedensowy, szkalujący atak na OPZZ i osoby pełniące funkcje w ramach organów OPZZ”. Zdaniem władz centralnych OPZZ „informacje niezgodne ze stanem faktycznym, półprawdy, niedopowiedzenia i przeinaczenia, często przy wykorzystaniu technik manipulacyjnych, wyrażane w odniesieniu do osób pełniących funkcje w ramach organów OPZZ przekazywane były do członków organów OPZZ i organizacji członkowskich OPZZ, a także do opinii publicznej.

W piśmie czytamy też, że Prezydium OPZZ jednoznacznie wyraża dezaprobatę dla powyższych działań, uznaje je za godzące w interesy ruchu związkowego oraz zwraca uwagę wszystkim organizacjom członkowskim OPZZ, że takie nieodpowiedzialne i niezgodne z etosem związkowym zachowanie może prowadzić do destabilizacji w funkcjonowaniu OPZZ, utraty zaufania do OPZZ i do osób pełniących funkcje w organach OPZZ przez organizacje członkowskie OPZZ, zrzeszone w nich organizacje związkowe i członków tych organizacji oraz obniżenia zaufania do OPZZ i ruchu związkowego w Polsce przez opinię publiczną. Jest to szczególnie naganne w sytuacji nieprzychylności większości mediów do związków zawodowych i działalności związkowej.

Centrala podkreśla też, że Piotr Szumlewicz, w trakcie pełnienia funkcji, wielokrotnie dopuszczał się przekraczania kompetencji, podejmowania działań i przedstawiania oświadczeń sprzecznych z ustaleniami organów OPZZ.

Jednocześnie w ciągu ostatnich dni OPZZ odebrał Szumlewiczowi dostęp do maili służbowych i wymienił zamki w drzwiach OPZZ Mazowsze. Stało się tak, chociaż nawet członkowie kierownictwa deklarowali, że Szumlewicz wciąż jest pracownikiem rady mazowieckiej.

am

150. ROCZNICA URODZIN – RÓŻA LUKSEMBURG NA DZIŚ
ZOOM
3 marca (środa), godz. 18.30

3 marca:

321 - Cesarz rzymski Konstantyn I Wielki wydał edykt wprowadzający niedzielny odpoczynek dla wszystkich kategorii pracowników z wyjątkiem rolników.

1846 - Wojska austriackie zdławiły powstanie krakowskie.

1896 - Około 110 górników zginęło w pożarze w kopalni "Kleofas" w Katowicach.

1917 - W Rosji wybuchła rewolucja lutowa.

1919 - Początek strajku 30 tysięcy górników i hutników górnośląskich; postulaty wycofania Grenzschutzu i wprowadzenia Czerwonej Gwardii.

1924 - Urodził się Tomiichi Murayama, w latach 1994-96 premier Japonii z ramienia Japońskiej Partii Socjalistycznej (Nihon Shakai-to).

1927 - Urodził się Pierre Aubert, polityk Szwajcarskiej Partii Socjaldemokratycznej. Dwukrotnie sprawował rotacyjne przewodnictwo Rady Związkowej (równoznaczne ze stanowiskiem prezydenta Szwajcarii) - w 1983 i 1987.

1934 - We Lwowie urodził się Jacek Kuroń.

1937 - Polskie władze sanacyjne zamknęły jednolitofrontowy "Dziennik Popularny".

1977 - Polska ratyfikowała Międzynarodowe Pakty Praw Człowieka.

1991 - W Los Angeles biali policjanci brutalnie pobili czarnoskórego taksówkarza Rodneya Kinga. Funkcjonariusze oskarżeni o nadużycie siły zostali uniewinnieni, co doprowadziło do wybuchu agresji i największych zamieszek na tle rasistowskim w USA w XX wieku.

1996 - Zmarła Marguerite Duras, francuska pisarka. W czasie wojny wstąpiła do Francuskiej Partii Komunistycznej, z której wydalono ją w 1955.