Słowacja: Pierwsza tura wyborów prezydenckich. Wygrana Zuzany Čaputovej

[2019-03-17 08:09:30]

Zuzana Čaputová wygrała pierwszą turę wyborów prezydenckich na Słowacji - poinformował po przeliczeniu wszystkich głosów Urząd Statystyczny. Otrzymała ona 40,57 proc. głosów i drugiej turze zmierzy się z Marošem Šefčovičem, którego poparło 18,66 proc. wyborców.

Trzecie i czwarte miejsce zajęli skrajnie prawicowi kandydaci. Sędzia Sądu Najwyższego i jego były przewodniczący Štefan Harabin zdobył 14,34 proc. głosów, a lidera antyeuropejskiej i antymigranckiej Partii Ludowej Nasza Słowacja poparło Marian Kotleba - 10,39 proc.

Čaputová wygrała aż w 71 okręgach, Šefčovič w siedmiu, w północnej części kraju, zaś Harabin w jednym (Svidnik).

Frekwencja wyniosła 48,74 proc. Druga tura wyborów prezydenckich odbędzie się 30 marca.

Čaputová, prawniczka, wiceprzewodnicząca pozaparlamentarnej liberalnej partii Progresywna Słowacja, podziękowała swoim wyborcom nie tylko w języku słowackim, ale także w językach głównych mniejszości narodowych i etnicznych na Słowacji: po węgiersku, rusińsku i romsku.

O swoim konkurencie w drugiej turze powiedziała, że reprezentuje inne polityczne ugrupowanie, inne poglądy i rozwiązania. Uważam go za polityka, który w zasadzie trzyma się faktów – powiedziała Čaputová i dodała, że cieszy się, że nie będą musieli walczyć z ekstremą.

Podkreśliła, że chciałaby dotrzeć także do wyborców Štefana Harabina. Łączy nas podobna diagnoza stanu społeczeństwa. Ich wybory często są wynikiem niezadowolenia i frustracji. Na poziomie przyczyn i diagnozy może być miedzy nami znak równości, ale postaram się zaproponować im inne rozwiązania – mówiła.

Zapowiedziała, że przed drugą turą nie zamierza zmieniać strategii. Moją strategią była dotąd szczerość i autentyzm - podkreśliła i dodała, że działa w sposób, który nie polaryzuje a łączy.

Maroš Šefčovič, niezależny kandydat popierany przez socjaldemokratyczną partię SMER-SD wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej, podsumowując pierwszą i zapowiadając kampanię przed drugą turą, powiedział, że nie zamierza walczyć ze złem (co deklarowała Čaputová) i nie chce dzielić ludzi na dobrych i złych.

Od jutra zaczynamy od nowa. Zrobię wszystko, aby dotrzeć do większości wyborców i zostać prezydentem – zapowiedział Przekonywał, że chce być prezydentem z ludzką twarzą i dotrzeć do wyborców silnym programem socjalnym oraz podkreślaniem tradycyjnych wartości chrześcijańskich.

To, co będziecie ode mnie słyszeć w nadchodzących dniach, to podkreślanie, jakim krajem Słowacja będzie, jak się będzie rozwijać - powiedział Šefčovič.

Podkreślano, że łączny wynik skrajnie prawicowych kandydatów jest lepszy od rezultatu Šefčoviča, ale mimo zbliżonych elektoratów, kandydaci ci nie porozumieli się.

Podczas nocy wyborczej Harabin zarzucił Kotlebie, że dzięki niemu do drugiej tury dostał się Šefčovič. Zwyciężyły likwidacja tradycyjnej rodziny, bazy i obce wojska na terenie Słowacji i w zasadzie zanik państwa – mówił Harabin, zapowiadając, że wygra kolejne wybory prezydenckie.

wch

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.