Słowacja: Pierwsza tura wyborów prezydenckich. Wygrana Zuzany Čaputovej

[2019-03-17 08:09:30]

Zuzana Čaputová wygrała pierwszą turę wyborów prezydenckich na Słowacji - poinformował po przeliczeniu wszystkich głosów Urząd Statystyczny. Otrzymała ona 40,57 proc. głosów i drugiej turze zmierzy się z Marošem Šefčovičem, którego poparło 18,66 proc. wyborców.

Trzecie i czwarte miejsce zajęli skrajnie prawicowi kandydaci. Sędzia Sądu Najwyższego i jego były przewodniczący Štefan Harabin zdobył 14,34 proc. głosów, a lidera antyeuropejskiej i antymigranckiej Partii Ludowej Nasza Słowacja poparło Marian Kotleba - 10,39 proc.

Čaputová wygrała aż w 71 okręgach, Šefčovič w siedmiu, w północnej części kraju, zaś Harabin w jednym (Svidnik).

Frekwencja wyniosła 48,74 proc. Druga tura wyborów prezydenckich odbędzie się 30 marca.

Čaputová, prawniczka, wiceprzewodnicząca pozaparlamentarnej liberalnej partii Progresywna Słowacja, podziękowała swoim wyborcom nie tylko w języku słowackim, ale także w językach głównych mniejszości narodowych i etnicznych na Słowacji: po węgiersku, rusińsku i romsku.

O swoim konkurencie w drugiej turze powiedziała, że reprezentuje inne polityczne ugrupowanie, inne poglądy i rozwiązania. Uważam go za polityka, który w zasadzie trzyma się faktów – powiedziała Čaputová i dodała, że cieszy się, że nie będą musieli walczyć z ekstremą.

Podkreśliła, że chciałaby dotrzeć także do wyborców Štefana Harabina. Łączy nas podobna diagnoza stanu społeczeństwa. Ich wybory często są wynikiem niezadowolenia i frustracji. Na poziomie przyczyn i diagnozy może być miedzy nami znak równości, ale postaram się zaproponować im inne rozwiązania – mówiła.

Zapowiedziała, że przed drugą turą nie zamierza zmieniać strategii. Moją strategią była dotąd szczerość i autentyzm - podkreśliła i dodała, że działa w sposób, który nie polaryzuje a łączy.

Maroš Šefčovič, niezależny kandydat popierany przez socjaldemokratyczną partię SMER-SD wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej, podsumowując pierwszą i zapowiadając kampanię przed drugą turą, powiedział, że nie zamierza walczyć ze złem (co deklarowała Čaputová) i nie chce dzielić ludzi na dobrych i złych.

Od jutra zaczynamy od nowa. Zrobię wszystko, aby dotrzeć do większości wyborców i zostać prezydentem – zapowiedział Przekonywał, że chce być prezydentem z ludzką twarzą i dotrzeć do wyborców silnym programem socjalnym oraz podkreślaniem tradycyjnych wartości chrześcijańskich.

To, co będziecie ode mnie słyszeć w nadchodzących dniach, to podkreślanie, jakim krajem Słowacja będzie, jak się będzie rozwijać - powiedział Šefčovič.

Podkreślano, że łączny wynik skrajnie prawicowych kandydatów jest lepszy od rezultatu Šefčoviča, ale mimo zbliżonych elektoratów, kandydaci ci nie porozumieli się.

Podczas nocy wyborczej Harabin zarzucił Kotlebie, że dzięki niemu do drugiej tury dostał się Šefčovič. Zwyciężyły likwidacja tradycyjnej rodziny, bazy i obce wojska na terenie Słowacji i w zasadzie zanik państwa – mówił Harabin, zapowiadając, że wygra kolejne wybory prezydenckie.

wch

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard (ALP) została pierwszą kobietą-premierem Australii.