Ukraina: Oficjalne wyniki I tury wyborów prezydenckich

[2019-04-04 13:00:18]

Centralna Komisja Wyborcza przeliczyła wszystkie głosy oddane w pierwszej turze wyborów prezydenckich i w czwartek ogłosiła jej ostateczne wyniki.

Do drugiej tury głosowania przeszli Wołodymyr Zełenski i Petro Poroszenko.

Zełenski uzyskał 30,2 proc. głosów i zajął pierwszą pozycję w większości ukraińskich obwodów. Starający się o reelekcję obecnie urzędujący prezydent otrzymał niemal dwa razy mniej - 15,9 proc. głosów, wygrywając jedynie w centrum Kijowa, rejonach lwowskim, tarnopolskim i winnickim oraz w obwodach zagranicznych (poza Polską).

Trzecie miejsce zajęła była premier Julia Tymoszenko z wynikiem 13,4 proc. poparcia. Na czwartej pozycji znalazł się Jurij Bojko z wynikiem 11,6 proc, który wygrał w rejonie charkowskim, Budziaku i na terenach sąsiadujących z Donbasem.

Piąte miejsce zajął były minister obrony Anatolij Hrycenko (6,9 proc.), szóste były szef Służby Bezpieczeństwa Ukrainy Ihor Smeszko (6 proc.), siódme lider nacjonalistycznej Partii Radykalnej Ołeh Liaszko (5,5 proc.), a ósme były wicepremier z czasów prezydentury Wiktora Janukowycza Ołeksandr Wiłkuł (4,15 proc.), zaś dopiero dziewiąte Rusłan Koszułynski z nacjonalistycznej partii Swoboda (1,6) proc.

Pozostałych 30 kandydatek i kandydatów nie przekroczyło 1 proc. poparcia.

Frekwencja w wyborach wyniosła 63 proc. Druga tura wyborów odbędzie się 21 kwietnia.

wch

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard (ALP) została pierwszą kobietą-premierem Australii.