Litwa: Pierwsza tura wyborów prezydenckich i dwa referenda

[2019-05-13 23:23:49]

12 maja, w pierwszej turze wyborów prezydenckich na Litwie, żaden z 9 kandydatów nie zdobył ponad połowy głosów.

W drugiej turze, która odbędzie się 26 maja razem z wyborami do Parlamentu Europejskiego, zmierzy się dwoje kandydatów z największym poparciem: kandydatka konserwatystów z partii Związek Ojczyzny – Litewscy Chrześcijańscy Demokraci (TSK-LKD), była minister finansów Ingrida Šimonytė, którą poparło 31,13% wyborców (gł. z największych miast) i bezpartyjny ekonomista Gitanas Nausėda, który zdobył 30,95% głosów (gł. mieszkańców małych i średnich miast oraz rejonów wiejskich).

Trzecie miejsce zajął obecny premier Litwy, kandydat Litewskiego Związku Rolników i Zielonych (LVŽS) Saulius Skvernelis, z poparciem wielkości 19,7%.
Dopiero czwarty, znacznie słabszy wynik uzyskał kandydat Litewskiej Partii Socjaldemokratycznej (LSDP) Vytenis Andriukaitis z 4,8% głosów. Piąty był niezależny Arvydas Juozaitis z 4,7% głosów.

Szósty wynik uzyskał Waldemar Tomaszewski, kandydat AWPL-ZChR i Sojuszu Rosjan, zdobywając poparcie niespełna 4% głosujących. Wygrał w trzech rejonach – solecznickim, wileńskim i wisaginińskim.

Frekwencja w wyborach wyniosła 56,85%.

Wraz z wyborami odbyły się dwa ogólnokrajowe referenda. Pierwsze, wiążące, miało wprowadzić możliwość posiadania przez obywateli Litwy podwójnego obywatelstwa. Drugie, konsultacyjne, dotyczyło zmniejszenia liczby posłów w litewskim parlamencie. Za skutecznie przeprowadzone uznano tylko to pierwsze, gdyż wzięło w nim udział 52,6% uprawnionych. 37,7% głosujących opowiedziało się w nim za zmianą konstytucji, z czego wynika, że Litwini nie uzyskali prawa do posługiwania się podwójnym obywatelstwem. Referendum konsultacyjne nie spełniło wymogu dotyczącego frekwencji przekraczającej 50%, gdyż uczestniczyło w nim 47,3% uprawnionych.

wch

7 sierpnia:

1819 - Kolumbia: Simón Bolívar zwyciężył wojska hiszpańskie w decydującej bitwie pod Boyacá.

1879 - Urodził się Piotr Krečeŭski, białoruski polityk socjalistyczny, nauczyciel i publicysta, jeden ze współzałożycieli Białoruskiej Republiki Ludowej.

1900 - Zmarł Wilhelm Liebknecht, niemiecki działacz socjalistyczny, ojciec Karla i Theodora. Przywódca niemieckiego ruchu robotniczego. Współorganizator I i II Międzynarodówki. Gł. autor programu gotajskiego.

1939 - Ostatnie przed wybuchem wojny posiedzenie Komisji Centralnej Związków Zawodowych (KCZZ).

1941 - Zmarł Rabindranath Tagore, indyjski poeta, prozaik, publicysta, filozof, myśliciel i pedagog. Uhonorowany Nagrodą Nobla (1913). Humanista i skrajny pacyfista.

1948 - Socjaldemokrata Willem Drees (PvdA) został premierem Holandii.

1960 - Wybrzeże Kości Słoniowej uzyskało niepodległość od Francji.

2015 - Unia Lewicy poinformowała o zmianie nazwy na Wolność i Równość (WiR)