Eurostat: Duże zróżnicowanie terytorialne w poziomie bezrobocia

[2019-05-29 00:37:17]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat bezrobocia w różnych regionach Unii Europejskiej. Dane dotyczą zeszłego roku. Wynika z nich, że w porównaniu z 2017 r. ponad 60% regionów odnotowało spadek bezrobocia o przynajmniej 0,5 pkt proc. Jednak regionalne stopy bezrobocia nadal znacznie się różnią w poszczególnych regionach UE, przy czym najniższe stawki odnotowano w dwóch czeskich regionach: Pradze (1,3%) i regionie południowo-zachodnim (1,5%) oraz w niemieckim Mittelfranken (1,8%). Kolejne miejsca zajęły niemieckie Tübingen i Oberpfalz oraz Cumbria w Wielkiej Brytanii (wszystkie 1,9%). Na przeciwległym końcu skali najwyższe stopy bezrobocia zarejestrowano w regionie zamorskim Francji Mayotte (35,1%), hiszpańskim autonomicznym mieście Ceuta (29,0%), greckiej Macedonii Zachodniej (27,0%), hiszpańskim autonomicznym mieście Melilla (25,8%), francuskim Réunion (24,3%) oraz w Grecji zachodniej (24,1%).

Średnie bezrobocie w UE w zeszłym roku wynosiło 8,6%. Tymczasem w 60 regionach bezrobocie wynosiło połowę (4,3%) lub mniej. Dotyczyło to 24 regionów niemieckich, 18 brytyjskich, 6 czeskich, po 3 austriackich i węgierskich, po 2 z Belgii i Rumunii i po jednym z Włoch i Holandii.

Z drugiej strony 32 regionów w zeszłym roku miało bezrobocie wynoszące co najmniej dwukrotność (17,2%) średniej unijnej. Tak wysokie wskaźniki dotyczyły 12 regionów w Grecji, 10 hiszpańskich, po 5 francuskich i włoskich.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące bezrobocia wśród osób młodych (15-24 lata). Średnia unijna wyniosła w zeszłym roku 18,7%. Tutaj najlepiej wypadły regiony niemieckie Schwaben – 4,3%, Oberbayern i Tübingen – po 4,6% i Weser-Ems – 5,6%. Najwyższy poziom bezrobocia u młodych w zeszłym roku był w hiszpańskich regionach Ciudad Autónoma de Melilla – 69,1% i Ciudad Autónoma de Ceuta – 63,3%, we włoskiej Calabrii – 58,7% i hiszpańskiej Andaluzji – 57,9%.

Wreszcie Eurostat przedstawił dane dotyczące odsetka osób długotrwale bezrobotnych wśród osób nie posiadających pracy. Średnia dla całej Unii Europejskiej w ubiegłym roku wynosiła 46,6%. Tutaj najlepiej wypadły szwedzkie regiony Småland med öaerna – 14,1%, Mellersta Norrland – 14,7% i Övre Norrland – 15,4% oraz brytyjski Leicestershire, Rutland & Northamptonshire – 15,7%. Najwyższy odsetek długotrwale bezrobotnych był we francuskim Mayotte – 80,9%, greckich Sterea Ellada – 77,6% i Ipeiros – 77,3% oraz bułgarskim Severozapaden – 76,5%.

Piotr Szumlewicz

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

18 października:

1519 - Meksyk: Hiszpańscy konkwistadorzy dokonali masakry tysięcy nieuzbrojonych mieszkańców miasta Cholula.

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.