Włochy: Osłabiony Di Maio zostaje, zwycięski Salvini izolowany

[2019-06-02 10:12:22]

Lider Ruchu 5 Gwiazd Luigi Di Maio po nieudanych wyborach do Parlamentu Europejskiego postanowił poddać swoje przywództwo pod głosowanie jego członków.

R5G zajął we wspomnianych wyborach dopiero trzecie miejsce, pokonany przez Ligę wicepremiera Matteo Salviniego oraz centrolewicową Partię Demokratyczną Nicoli Zingarettiego. Procedura głosowania została przeprowadzona za pośrednictwem wewnątrzpartyjnej platformy internetowej Rousseau. Wynik plebiscytu wypadł pomyślnie dla aktualnego przywódcy. Opowiedziało się za nim 80 proc. spośród 56.127 osób biorących udział w głosowaniu.

Po ogłoszeniu rezultatu Di Maio zapowiedział „poważną reorganizację” partii. Jak na razie wiadomo jedynie, że zamierza skupić się na zmianach dotyczących m. in. gospodarki, środowiska, ulepszania komunikacji oraz szeroko rozumianej modernizacji kraju. Lidera R5G czeka seria spotkań z obywatelami w prawie wszystkich włoskich regionach, podczas których polityk będzie szukał pomysłów i inspiracji na przezwyciężenie kryzysu.

Tymczasem okazało się, że ani Partia Brexit, ani węgierski Fidesz nie przystąpią do budowanej przez Salviniego koalicji w Parlamencie Europejskim. Nigel Farage rozważy ofertę tylko wówczas, gdy jego ugrupowaniu nie uda znaleźć się innej frakcji. Tymczasem szef sztabu węgierskiego premiera Victora Orbána oznajmił, iż nie widzi większych szans na współpracę z liderem Ligi.

wch

1 czerwca:

1906 - W Wielkim Księstwie Finlandii wprowadzono prawo wyborcze dla kobiet.

1934 - W odwecie za ostrzelanie lokalu PPS na Woli młodzi socjaliści zaatakowali grupę członków ONR, zrywając im odznaki organizacyjne - tzw. szczerbce.

1983 - W Berlinie zmarła Anna Seghers, niemiecka pisarka, komunistka.

2014 - Były lewicowy partyzant z FMLN Salvador Sánchez Cerén został prezydentem Salwadoru.

2015 - Ameenah Gurib-Fakim jako pierwsza kobieta została wybrana na urząd prezydenta Mauritiusa.

2018 - Giuseppe Conte został premierem Włoch.